Anders Ståhl från Leksand skapar Vasaloppsmotiven 2018
Vid en presskonferens under lördagen i Mora i samband med Vasaloppets öppningshelg avtäcktes 2018 års officiella Vasaloppsmotiv. De två verken går under namnen ”Vinterkrans” och ”Sommarhjul” och är målade av konstnären Anders Ståhl från Leksand.
– Det här är ett hedersuppdrag. Att få vara en del av Vasaloppet genom min konst känns jätteroligt och jag hoppas att deltagarna ska tycka om motiven, säger Anders Ståhl.
För fjärde året i rad har konstnärer från hela Sverige bjudits in för att tävla om att skapa konstverk som sätter sin prägel på Vasaloppets vinter- respektive sommarvecka. I år valde juryn mellan tre olika förslag och det slutgiltiga valet föll alltså på Anders Ståhl med följande motivering:
Anders Ståhl har skapat två motiv som på ett färgstarkt och underfundigt sätt förenar Vasaloppets historia och tradition med förnyelse och framtidstro. Med lekfullhet lyckas han fånga Vasaloppets inneboende själ och förmedla upplevelsen som är bekant för många.
De årliga affischerna med Vasaloppsmotiv är en tradition som går tillbaka till 1935. Affischerna är en viktig symbol för Vasaloppet och har med åren blivit samlarobjekt. Historiskt har motiven tagits fram på olika sätt och sedan 2015 bjuds svenska konstnärer in för att tävla om uppdraget. Motiven ska ta avstamp i Vasaloppets kärna: tradition, upplevelse och utmaning.
– Mina tankar började snabbt gå mot någon slags kollageform och jag jobbade bland annat med de runda formerna, hjulet mot kransen. Normalt målar jag helst fritt ute i markerna och jag är lite ovan vid att jobba med den här typen av uppdrag men samtidigt tycker jag om utmaningar, säger Anders Ståhl.
De nya motiven kommer nu att synas på affischer, trycksaker och på diplomen till de över 90 000 deltagarna under Vasaloppets vinter- och sommararrangemang. Dessutom får Vasaloppets segrare i dam- respektive herrklassen varsitt exemplar från en upplaga med numrerade konsttryck som även kommer att finnas till försäljning.
– Ett sådant här initiativ är naturligtvis jättebra, både för konsten i stort och för konstnärerna. Det är kul med kopplingen mellan konst, sport och näringsliv och det gäller att hålla det på en bra nivå med goda villkor för konstnärerna vilket Vasaloppet verkligen lyckats med, säger Anders Ståhl.
Leksandskonstnärens egna erfarenheter från fäders spår sträcker sig i nuläget till att ha lämnat och hämtat vänner på start och i mål. Och att ha fotat loppet till sin fotobok Siljan – en kärleksförklaring.
– Jag har inte åkt själv, än, men självklart tittar jag på tv-sändningen varje år. Det är alltid lika spännande med målgången och starten är verkligen ett skådespel. Vasaloppet är otroligt etablerat och är en del av den svenska sportsjälen. Det är stort både för Mora, Dalarna och Sverige och för mig är det en ära att få vara en del av arrangemanget på det här viset, säger Anders Ståhl.
Fakta Anders Ståhl:
Anders Ståhl är en ”nutida konstnär med dåtida känsla” och har sin ateljé och bostad i Hälla i Leksand. Här arbetar han med ena foten i det historiska arvet efter impressionister och nordiska landskapsmålare och verkar samtidigt i den nutida konstvärlden för att lyfta friluftsmåleriet. Genom åren har han ställt ut sina verk på bland annat American Swedish Institute i Minneapolis, Örebro slott och Liljevalchs vårsalong i Stockholm. 2010 gav han ut fotoboken; Siljan – en kärleksförklaring, tillsammans med Martin Lindström. Anders Ståhl sitter också i styrelsen i föreningen Konst runt Siljan. Läs mer på www.andersstahl.se
Tidigare konstnärer bakom Vasaloppsmotiven:
2015 Fredrik Lindqvist, Kristianstad
2016 Lisbeth Boholm, Falun
2017 Kerstin Bergman, Gagnef
Vasaloppets jury
Jordi Arkö, konstkonsulent Länskonst Dalarna
Johan Cederlund, museidirektör Zornmuseet
Caroline Smitmanis Smids, utvecklingschef Mora Kommun
Anna Romson, art director
Eva-Lena Frick, vd Vasaloppet