2024-09-26 08:08

Astronauten Marcus Wandt ska åka Vasaloppet 2025

Han for till rymden med en Vasaloppsnummerlapp och en Vasaloppsmedalj som nu båda har återlämnats i Vasaloppets ägo. Som tack fick den morafödde astronauten ta emot hyllningar, applåder, en dalahäst och inte minst: En startplats till Vasaloppet 2025.
– Det är nog den finaste present jag fått, säger Marcus Wandt.

Även om han åkt längdskidor sedan barnsben har han har aldrig åkt ett lopp på skidor mellan Sälen och Mora. Målet har dock alltid varit att göra det och nu är alltså Marcus Wandt anmäld till det 101:a Vasaloppet söndag 2 mars, där han kommer att stå på startplatsen tillsammans med 15 800 andra deltagare.
– Jag fick ju ett kuvert där på scenen och förstås var det en startplats till Vasaloppet 2025 så jag siktar på att åka Vasaloppet i vinter, bekräftar nu Marcus Wandt.

Det var under Vasaloppets sommarvecka i augusti som Sveriges senaste astronaut gästade Mora och lämnade över den Vasaloppsmedalj och nummerlapp som han tidigare under året haft med sig upp till den internationella rymdstationen ISS.
– Jag tog med mig de här föremålen eftersom Vasaloppet är något som har historisk anknytning till Sverige och har flera komponenter som tilltalar mig starkt. Det får människor att ge sig ut i naturen och röra på sig och dessutom att sätta upp ett mål att träna och kämpa för.

Vasaloppsmedaljen och nummerlappen har precis i dagarna ställts ut i skyltfönstret i Vasaloppets lokal på gågatan i centrala Mora. Här, på Kyrkogatan 3, kommer de nu att finnas för allmän beskådan tillsammans med ett certifikat från ESA som bekräftar att de verkligen har varit i rymden.
– De här beresta föremålen har både ett symboliskt värde och en unik historia som sträcker sig från Vasaloppsspåret ut i världsrymden och tillbaka igen. Vi ser det som en hyllning till alla deltagare som genom åren kämpat sig fram med målet i Mora i sikte. En påminnelse om att vi med drömmar och motivation kan ta oss betydligt längre än vi kanske föreställt oss från början, säger Camilla Sandy Swarén, pressansvarig på Vasaloppet.

Marcus Wandt blir den förste astronauten någonsin att åka Vasaloppet.

Fakta om rymdfärden

Marcus Wandt startade sin resa från Kennedy Space Center i Florida upp till den internationella rymdstationen ISS den 18 januari 2024 och landade igen 22 dagar senare. Resan var ett samarbete mellan Rymdstyrelsen, den europeiska rymdorganisationen ESA, de amerikanska rymdföretagen Axiom Space och Space X samt den amerikanska rymdmyndigheten NASA.

Uppdraget, Axiom Mission 3, kallades inom ESA för Muninn som anspelar på en av guden Odens två korpar i den nordiska mytologin. Tillsammans med den danske astronauten Andreas Mogensen, som redan befann sig på rymdstationen med uppdraget Huginn, genomförde de två nordiska astronauterna en mängd europeiska och nationella experiment kopplade till en rad olika forskargrupper.

Fakta om det 101:a Vasaloppet – ”I fäders spår för framtids segrar”
Datum: Söndag 2 mars 2025
Distans: 90 km, klassisk teknik
Start: Vasaloppsstarten Berga by, Sälen
Mål: Vasaloppets målportal i Mora
Antal målgångar i Vasaloppet efter de 100 första loppen: 637 986 deltagares målgångar.
Regerande mästare: Torleif Syrstad och Emilie Fleten, båda från Norge
Max antal anmälda 2025: 15 800 (i nuläget finns ca 1000 startplatser kvar), anmälan kan ske på vasaloppet.se.

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2025 och det 101:a Vasaloppet – skidor

Anmälan till Vasaloppets vintervecka 2025 >

Vasaloppets sommarvecka 2025 – cykel och löpning

Anmälan till Vasaloppets sommarvecka 2025 >

Våra huvudsponsorer