Vasaloppet 100 år


Det brukar sägas att det är segraren som skriver historien. I Vasaloppets fall är det snarare efterföljarna. De 1 700 000 deltagare som trötta och svettiga tillryggalagt olika sträckor mellan Sälen och Mora. Och inspirerat miljontals tv-tittare och vardagsmotionärer att ge sig ut i närmaste elljusspår med förhoppning om att själva en dag kunna åka skidor, cykla eller springa i fäders spår för framtids segrar. År 2022 fyller folkrörelsen Vasaloppet 100 år.

”Varför kunna vi icke taga upp Mora–Sälen som ett nationellt skidlopp, taga upp det just nu, när vi som bäst fira fyrahundraårsminnet av Gustaf Erikssons befrielsegärning?”

Det är chefredaktör Anders Pers som tar upp ämnet i Vestmanlands Läns Tidning den 10 februari 1922. Den 7 mars går inbjudan ut, den 10 mars har den första skidåkaren anmält sig och den 19 mars hålls det första Vasaloppet. Anders Pers talade sedan till deltagare och publik som samlats vid Gustav Vasa-statyn i Mora på kvällen efter loppet:

”Därtill samlas människorna i samhällen och leva under ökade bekvämligheter, som sätta släktets spänstighet och styrka i fara… Denna fara för veklighet, för svaghet och urartning har framkallat ropet på idrotten, som en medveten strävan att bibehålla och öka släktets styrka och spänstighet.”

Visionen är satt. Vasaloppet ska verka för ett friskare Sverige.

Under de följande hundra åren utvecklas Vasaloppet från att vara enbart ett tävlingslopp till att bli en motor för folkhälsa och föreningsliv. En levande folkrörelse. Det ska vi fira!

Vi startade med en turné hösten 2021 för att sätta Sverige i rörelse, fortsatte med att återskapa det första historiska Vasaloppet, Jubileumsvasan den 12 februari, och gick sedan in i ett tio dagar långt firande med Vasaloppets vintervecka 2022.

Till sommaren laddar vi för cykling och löpning. Vasaloppets sommarvecka inleds fredagen den 12 augusti med Cykelvasan Öppet Spår och avslutas med löpning i Vasaloppsarenan lördagen den 20 augusti.

Därefter tar vi sikte på de nästkommande 100 åren – för framtids segrar.

 

100-årsbok

”Vasaloppet – Världens friskaste hundraåring” ges ut av bokförlaget Max Ström. En färgstark bok, fylld av bilder, historier, anekdoter och fakta – en bred, underhållande och spännande skildring av allt det som gör Vasaloppet till en folkfest. Författare Petter Karlsson. Utgivningsdatum: 2021-12-09.

Boken Vasaloppet – Världens friskaste hundraåring

Beställ boken >

 

Långfilm

”Ur spår” är en varm komedi om ett syskonpar med olika utmaningar i livet. Som på helt olika premisser ska ta sig an de nio milen i Vasaloppet. Filmen handlar i grund och botten om prestation, kärlek och relationer. Huvudrollerna spelas av familjekära stjärnskottet Fredrik Hallgren och Hollywoodsvenska Katia Winter. Premiärdatum: 2022-01-28.

Filmen Ur spår

SF Studios

Dokumentär

I Sveriges Televisions dokumentär ”100 år med Vasaloppet” skildrar Jacob Hård och Magnus Eriksson Vasaloppets historia.

SVT Play

Jubileumsmagasin

Ett magasin från Vasaloppet i samband med 100-årsjubileet 2022.

Historia

Vår historia börjar redan vintern 1520.

Jubileumsvasan

Jubileumsvasan var ett hyllningslopp till pionjärerna som drog igång och genomförde det allra första Vasaloppet 1922. Man kan se Jubileumsvasan som ett levande museum eller en unik möjlighet att förflytta sig 100 år tillbaka i tiden. Målsättningen var att allt, så långt det är möjligt, skulle återspegla de Vasalopp som deltagarna fick uppleva under det tidiga 1920-talet.

Mora-Nisse – hjälten i den röda toppluvan

Den 5 mars 2017 uppmanade vi alla deltagare i Vasaloppet att starta i röd mössa, för att hedra minnet av vår stora hjälte, Nils ”Mora-Nisse” Karlsson (1917-2012), Vasaloppets mesta segrare genom tiderna. År 2017 var det nämligen hundra år sedan Mora-Nisse föddes.

Rörelseturné

Under hösten och vintern 2021 åkte vi på turné – för att sätta Sverige i rörelse! Starten gick i Stockholm den 23 september, och fortsatte med åtta stopp innan vi landade i Orsa Grönklitt den 10–11 december.

Våra huvudsponsorer