2024-06-18 11:31

Daniel Sedin, vilket lopp ska du delta i under Vasaloppets sommarvecka 2024?

Olympiske mästaren, världsmästaren och NHL-legendaren Daniel Sedin är anmäld till Vasaloppets sommarvecka. Det blir sjunde gången som den förre hockeyspelaren genomför ett lopp i Vasaloppsarenan. Fyra gånger har han kört Cykelvasan 90 och de två senaste säsongerna har han sprungit Ultravasan 90. Så vilket lopp väljer han i år?

Daniel Sedin gjorde 1041 poäng under sin NHL-karriär med Vancouver Canucks och han är som en av åtta svenskar invalda i Hockey Hall of Fame (en av de övriga är givetvis tvillingbrorsan Henrik).
Spelarkarriären avslutades 2018 och de senaste säsongerna har det stått ”Development coach” på visitkortet; det handlar således om spelarutveckling och att få fram nya bra NHL-spelare.
Men Daniel håller sig i fysisk topptrim själv också. Ifjol kom han exempelvis på 60:e plats i Ultravasan 90 och i Cykelvasan har han som bäst varit 71:a.

Namn: Daniel Sedin
Ålder: 43 år
Bor: Vancouver, British Columbia, Kanada
Yrke/sysselsättning: Arbetar med spelarutveckling i Vancouver Canucks<strong
Tidigare lopp i Vasaloppsarenan: Cykelvasan 90 2013, 2014, 2015 och 2018; Ultravasan 90 2022 och 2023.

Vilket lopp ska du ställa upp i under Vasaloppets sommarvecka 2024?

– I år blir det Cykelvasan 90.

Du har sprungit Ultravasan 90 två år i följd, hur upplevde du de loppen?

– Ultravasan 90 var underbart roligt men båda åren fick jag problem sista 20 km med kramp och låg energinivå. Fantastisk känsla att springa över mållinjen efter 90 km löpning.

Varför väljer du Cykelvasan 90 i år och vilka förväntningar har du?

Vi var ett gäng som började med Cykelvasan för drygt tio år sedan, men av olika anledningar så blev det ett uppehåll för några år sedan. Men i år kommer nästan hela gänget att åka ner och delta i Cykelvasan igen.

Vem ska du åka loppet med?
– En av mina bröder ställer upp i år (Peter). Stefan och Henrik har inte möjlighet att komma i år av olika anledningar.

Hur tränar du i vardagen?
– Jag tränar mest löpning faktiskt, försöker springa sex dagar i veckan men nu blir det naturligtvis mycket tid på cykeln i sommar. Älskar att vara utomhus och träna.

Hur mycket påminner friluftslivet i dina hemtrakter i Kanada om miljön i Sälen och Mora?

– Miljön i Vancouver är väl ganska lik den i Mora och Sälen. Bergen är lite högre i och för sig i Vancouver, men annars är det mycket skog och det finns så många olika trails att välja mellan om man vill ut och röra på sig.

Hur lång semester i Sverige och Örnsköldsvik får du i sommar?

– Jag och familjen blir hemmavid i ungefär sju veckor i sommar. Önskar vi kunde vara längre i Ö-vik men skola och aktiviteter i Vancouver tvingar oss tillbaka i slutet på augusti.

Du har blivit en trogen gäst i Vasaloppsarenan, vad är enligt dig det bästa med Vasaloppets sommarvecka?

– Det bästa med sommarveckan i Sälen och Mora är alla människor. Först och främst dom man åker dit med men även dom man träffar inför och efter loppet.

Vem skulle du vilja se i ditt lopp i sommar, helt enkelt utmana?

– Skulle vara kul att se Patrik Allvin (Vancouvers svenske general manager) på startlinjen, han håller fin form. Johan Hedberg (Färjestads nye assisterande tränare) är en annan kille jag gärna skulle se i något lopp under sommarveckan, han skulle nog bli en svår utmanare.

Vi vet ju att du är fullt upptagen vintertid, men om du även skulle delta i ett lopp i Vasaloppets vintervecka, vilket lopp skulle du välja då, och varför?
– Ett lopp under vintern som självklart skulle vara roligt är ju Vasaloppet (90 km) på skidor men då behöver skidtekniken tränas upp rejält.

Lycka till Daniel! Vi ser fram emot att få se dig vid målportalen i Mora igen!
– Tack!

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

LÄS MER OCH ANMÄL DIG >

Hemmavasan cykel och löpning – var och när du vill

Vasaloppets vintervecka 2025 och det 101:a Vasaloppet – skidor

ANMÄLAN TILL VASALOPPETS VINTERVECKA 2025 >

Våra huvudsponsorer