2024-06-12 14:27

Mona Brorsson, vilket lopp ska du delta i under Vasaloppets sommarvecka 2024?

34-åriga skidskytten och olympiska guldmedaljören i stafett Mona Brorsson meddelade i vintras att hon ska avsluta sin skidskyttekarriär. Nu kan Vasaloppet glädjande meddela vad hon ska göra i augusti. Vasaloppets sommarvecka pågår 9–17 augusti och Mona är anmäld till ett lopp. Här berättar hon vilket.

Namn: Mona Brorsson
Ålder: 34 år
Bor: Östersund
Yrke/sysselsättning: Pensionerad skidskytt
Sociala medier: www.instagram.com/monabrorsson
Tidigare lopp i Vasaloppsarenan: Inget

Vilket lopp ska du ställa upp i under Vasaloppets sommarvecka 2024?
– Jag har tänkt köra Cykelvasan 90.

Varför ska du delta och vilka förväntningar har du?
– Jag har varit sugen på att köra Cykelvasan i flera år nu, men det har aldrig riktigt passat under tiden jag varit aktiv, dels för att det alltid ligger just innan rullskidskytte-SM, men också på grund av skaderisken ifall nåt skulle hända. Det har varit ett lopp som på ett sätt varit lite skrämmande för mig, men det är också den känslan som får mig att vilja genomföra tävlingen! Jag gillar att utmana mig själv och tror att det kommer vara häftigt att ta mig igenom tillsammans med alla de andra deltagarna.

Hur mycket mountainbike har du kört genom åren? Hur mycket åker du nu?
– Cykel har alltid varit en del av min sommarträning, men det är bara det senaste året jag börjat köra mer mountainbike, innan var det mest landsväg. Men sen jag slutade med skidskyttet har träningen nästan enbart bestått av cykel i olika former. Jag försöker komma ut tillsammans med min sambo ett par gånger i veckan.

Vilken cykelutrustning har du valt för Cykelvasan och varför? 
– Jag kör på min Orbea Oiz M20 och hoppas att utrustningen kompenserar lite för formen.

Vem ska du åka loppet med? 
– Jag kommer att köra tillsammans med min sambo Gustav.

Nu när du tagit beslutet att avsluta din karriär, hur är känslorna då: Är det en osäkerhet vad du ska göra nu eller mer en glädje över att kunna ha ett blankt blad och kunna välja en ny väg för framtiden? 
– Det har känts jättebra och spännande att kunna vara öppen för nya möjligheter och göra saker jag inte kunnat göra innan, som Cykelvasan till exempel! Det är självklart lite pirrigt också, att inte veta exakt vad som kommer, men jag har längtat efter att kunna styra mer över min tid och ha chans att vara mer flexibel och spontan.

Hur tror du att du kommer att träna framöver i livet?
– Jag tror att träningen alltid kommer att vara en del av mitt liv, där kan jag finna energi och samtidigt slappna av, men nu på en mycket mer ”lagom” nivå. Det kommer nog mestadels vara på cykel under sommaren och självklart på skidor på vintern. Jag är nöjd om det blir ett par, tre gånger med aktivitet i veckan.

I en intervju med Sportspegeln i mars nämnde du glädje, utveckling och motivation som viktiga ledord i din karriär. Är det med dessa ord du ska ta dig an Cykelvasan 90 också? 
– Ja definitivt! Jag ser verkligen fram emot upplevelsen och utmaningen i det här loppet och ska försöka att inte tänka så mycket på prestationen. Men det är också lite nervöst, jag har aldrig kört nåt mountainbike-lopp innan men ska se till att ha roligt på vägen.

Vad verkar vara det bästa med Vasaloppets sommar- och vinterveckor? 
– Folkfesten! Det verkar alltid vara så härlig stämning både i och bredvid spåren. Det finns ju verkligen nåt här för alla, oavsett vilken nivå man är på.

Vem skulle du vilja se i ditt lopp i sommar, helt enkelt utmana? 
– Det hade varit roligt om någon av de andra tjejerna från skidskyttelandslaget dök upp, men jag tror faktiskt att det räcker med att slå mig själv den här gången.

Om du även skulle delta i ett lopp i Vasaloppets vintervecka 2025, vilket lopp skulle du välja då, och varför? 
– Då är det nog Nattvasan 90 som ligger mig närmast hjärtat, skate i månsken låter som en häftig kombination!

Lycka till! Vi ser fram emot att få se dig vid målportalen i Mora!

Foto: Svenska Skidskytteförbundet/Per Danielsson

Läs våra tidigare deltagarintervjuer inför Vasaloppets sommarvecka 2024:

DANIEL SEDIN >

Anna Jönsson Haag >

Svenska Elkedjan >

Harpa Oskarsdottir >

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

Läs mer och anmäl dig >

Hemmavasan cykel och löpning – var och när du vill

Vasaloppets vintervecka 2025 och det 101:a Vasaloppet – skidor

Anmälan till Vasaloppets vintervecka 2025 >

Våra huvudsponsorer