Nu är säsongen slut och nästa börjar…
Efter en säsong med som vanligt, får man väl säga, dåliga snöförhållanden är det alltid kul att utvärdera hur det gick! När jag coachar idrottare brukar jag fråga vilket mål han eller hon har och vilka de viktigaste framgångsfaktorerna för att nå målet är. Då brukar jag alltid få tillbaka frågan: vad menar du? Det är då samtalet börjar. Samtalet fortsätter ungefär så här. I gymnastik är det t.ex. spänst, rörlighet, styrka, explosivitet och mental styrka. Vilka är då viktigast i skidor för dig? Jag tror att de är olika för olika åkare.
Denna dialog har jag haft med Marie som har målet att köra Vasaloppet på under 6 timmar. När hon började fundera och resonera kring framgångsfaktorer med mig kom hon fram till följande.
- Aerob uthållighet – hur bra du är på att upprätthålla en viss fart under lång tid (8)
- Muskulär uthållighet – hur bra du är på att upprätthålla tryck i stakning under lång tid (5)
- Muskulär styrka – vad har du för maxstyrka (3)
- Teknik
- Diagonal (4)
- Stakning (6)
- Stakning med frånskjut (2)
- Mentalt – hur hanterar du trötthet och motgångar samt framgång (8)
- Utrustning – hur bra skidor och valla har du (4)
- Nutrition – Få i sig näring under ett lopp (2)
Marie är ganska mogen eftersom hon tar upp faktorer som det är lätt att glömma som det mentala, utrustning och nutrition. Jag ser alldeles för många åkare som lägger ned jättemycket tid på träning men som inte har någon koll på t.ex. skidor. Konsekvensen av det är att när det är svåra fören t.ex. klisterföre så blir resultatet jättedåligt. Ni har säkert hört eller sagt – Jag hade urkassa skidor. Frågan man då måste ställa sig hur undviker jag att åka på dåliga skidor.
Låt oss gå tillbaka till vår lilla metodik. Därefter fick Marie specificera hur bra hon är på respektive framgångsfaktor i en skala 1-10 (där 10 är jättebra och 1 är dåligt). Värdena står efter varje framgångsfaktor. Några observationer är att Marie antagligen kan öka sin muskulära uthållighet genom att öka sin maxstyrka. Marie har aldrig tränat styrketräning speciellt fokuserat.
Vilka framgångsfaktorer ser du för din åkning och vilka värden har du?
I nästa blogg kommer jag skriva hur man utifrån denna självanalys kan ge input till ett träningsprogram!
Njut nu av våren!
Christer