År 1521 var Gustav Vasa på flykt undan den danske kungen. Han stannade upp i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav blev så småningom kung, och fyra hundra år senare körde de första skidåkarna samma sträcka till hans minne.

Vasaloppet är i dag världens största långlopp på skidor. Men Vasaloppsarenan är så mycket mer än Vasaloppet på skidor. Här kan alla som vill vandra, springa, cykla eller skida från Sälen till Mora. Den 90 kilometer långa leden följer loppets bansträckning, och det finns gott om rastplatser och övernattningsmöjligheter längs vägen.

Njut av naturreservatets djur och natur, stanna till i byar och pittoreska fäbodar, upplev alla kända platser och kontroller från Vasaloppet. Känn historiens vingslag när du passerar Tennådalsvägen där Gustav Vasa övernattade på sin flykt mot Norge. Eller stanna till vid bäcken som rinner förbi Prästskogsstugan, två kilometer från Hökberg. Där sägs det att två danska knektar blev dräpta när de förföljde Gustav på hans väg tillbaka mot Mora.

Vasaloppsspåret är skyddat enligt naturvårdslagen § 7, och utgör kommunalt naturreservat inom respektive kommun. Naturvårdsförvaltare är Vasaloppsföreningen Sälen-Mora. Var rädd om naturen när du vistas i Vasaloppsarenans unika miljö!

Från Sälen till Moravasaloppsarenan_sommar_vandring_skog_1350x690

Vasaloppsleden startar på samma ställe som Vasaloppet. Efter en kort vandring kommer du fram till Sprängsbackarna, ett naturskönt område med trolsk granskog. Leden går sedan vidare över Vallmyrsätra innan du når Småganstugan, en av många enkla stugor där skogsarbetare och timmerflottare kunde bo förr i tiden under sina arbetsveckor. Sista gången stugan användes som bostad var 1947.

I Mångsbodarna kan du besöka ett vattendrivet såghus, hyvelhus, kapsåg, skvaltkvarn, sandstensbrott, kanalsystem och skolhus. I Risberg finns fäbod med gammal bebyggelse och vid Skeppshussjön, strax innan Evertsberg, får du inte missa naturbadet. Väl i Evertsberg kan du sen besöka ett kapell med altarskåp, ett krigsbyte från Lübeck, daterat till 1490.  Från Boggberget har du fin utsikt mot Sälenfjällen, Oxberg och Gopshus.

Framme i Oxberg kan Axistugan och kvarnen vara värda ett besök liksom Gopshusberget med sin fina utsikt. Den sista biten går genom grönskande fäbodvallar i Hökberg och Eldris innan du når Mora med Zornmuseet, Zorngården, dalahästtillverkning och inte minst målportalen vid Vasaloppets Hus.

Allmän information

Ledernas utmärkning

Lederna är tydligt utmärkta med symboler för dig som ska åka skidor, cykla eller vandra. Håll dig till din symbol så är du säker på att du kommer fram utan problem.

Observera att Vasaloppsarenan delvis utgörs av privat mark. Cykling och vandring är inte tillåten på privata tomter.

Ombyggnation av Vasaloppsvägen påverkar tillgängligheten i Vasaloppsarenan under sommaren 2024

I Vasaloppsarenan pågår arbetet året runt. Just nu ligger fokus på Vasaloppets sommarvecka 9–17 augusti 2024 med slyröjning, renovering av spänger och allmän upprustning av cykelbanan och löpspåret.

Sedan mitten på maj är Vasaloppsarenan öppen för vandring och löpning. Den 90 kilometer långa Vasaloppsleden följer delvis Vasaloppets bansträckning och här finns gott om fina rastplatser. Totalt finns även nio övernattningsstugor utplacerade på åtta platser längs leden.

På grund av vägarbeten på Vasaloppsvägen är Cykelvasaleden avstängd mellan Tennäng och Evertsberg, cirka 17 km fram till 8 augusti 2024. Denna sträcka kan cyklas på landsvägen men man bör vara medveten om att vägen är under ombyggnation och underlaget består av grus. Vasaloppsleden för vandring berörs inte på denna sträcka.

Längre västerut, mot Mora, vid Axikvarn fram till Björnarvet är Vasaloppsleden avstängd. Här kan vandrarna och löparna ta sig fram på Cykelvasaleden på en sträcka om ca 2 km. Övernattningsstugan vid Axikvarn går fortfarande att nå och använda även i sommar.

Vägarbetena längs Vasaloppsvägen påverkar inte loppsträckningen under Vasaloppets sommarvecka 2024.

KARTA ÖVER AVSTÄNGNINGARNA >

vasaloppsarenan_lederna_beskrivning

Skidspår i Vasaloppsarenan

För information om vinterns längdskidspår, se sidan Vasaloppsspåret.

Vasaloppsspåret >

Informationstavlor

Informationstavlor finns på ett flertal platser utmed leden.

Stugor

vasaloppsarenan_sommar_vandring_paus_sol_1350x690Det finns nio övernattningsstugor på åtta platser utmed leden. Stugorna är öppna året runt, de går inte att boka. Osågad ved, såg, yxa, hink, sopborste och sopskyffel finns på platsen. Kokkärl finns inte i stugorna, det får man ta med sig själv. Det finns inget dricksvatten vid stugorna, vi  hänvisar till dricksvatten vid våra Vasaloppskontroller, ta med eget kärl att dricka ur. På grund av allergirisken är det förbjudet att röka och ha husdjur i stugorna.

Övernattning kostar 100 kronor per bädd och natt. Ungdomar under 17 år bor gratis. (från och med 1 juni 2022). Betalning sker via Swish, nummer 123 1960 384, mottagare Stiftelsen Vasaloppsleden.

Bilvägar

Mellan Sälen och Mångsbodarna finns ett antal skogsbilvägar som korsar leden. Mellan Mångsbodarna och Mora går leden relativt nära Vasaloppsvägen. Längst avstånd till bilväg är cirka 4 kilometer.

Mat och dryck

Affärer som har öppet dagtid finns i Sälens by och Mora. I Evertsberg finns en obemannad Lifvs-butik öppet dygnet runt. Evertsbergs bygdegård har öppet för fika på onsdagar, mer info finns här.
I Gopshus finns Gopshusgården Rum & Stugor, läs mer info här

Fiske

Fiskekort krävs. För mer info kontakta Visit Dalarna,
0771-62 62 62 eller info@visitdalarna.se.

Visa hänsyn!

Det är många som vandrar, cyklar, springer och åker skidor i Vasaloppsarenan. Visa hänsyn mot dina medmotionärer, på vissa partier bör man vara extra försiktig och observant och ta det lugnt och försiktigt, eftersom det är tillåtet att gå, springa, cykla och åka skidor i båda riktningarna.
Hjälps vi åt så får alla en trevlig upplevelse i fäders spår.
Observera att Vasaloppsarenan delvis utgörs av privat mark: cykling och vandring är inte tillåtet på privata tomter.

Karta

Detaljerad karta med beskrivningar, tips och intressepunkter.

Ladda ner karta (pdf – 0,5 MB)

Kontakt

Visit Dalarna

För komplett utbud och information om mat, logi eller aktiviteter hänvisar vi till Visit Dalarna.
0771-62 62 62 och info@visitdalarna.se

visitdalarna.se

Vasaloppets Hus i Mora och Starthuset i Sälen

Se sidan Kontakt.

Kontakt >

Länsstyrelsen Dalarna

Läs mer om naturreservatet Vasaloppsarenan på Länsstyrelsen Dalarnas webbplats. Vasaloppsföreningen Sälen-Mora är ansvarig för skötseln av naturreservatet.

Länsstyrelsen Dalarna – Vasaloppsarenan