Vår historia börjar redan vintern 1520.

Mer än 1,7 miljoner deltagare har åkt något av Vasaloppets olika lopp sedan starten 1922. Men egentligen föddes tävlingen ytterligare 400 år tidigare, med bara en enda person. Vasaloppet går nämligen längs den sträcka där en viss Gustav Vasa flydde från danske kungens soldater.

År 1521 stannade Gustav Eriksson – under sin flykt undan den danske kungen – i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia.

Här under kan du läsa mycket mer om Vasaloppets historia, och även hitta spännande fakta, rekord, listor och kuriosa.

Förhistorien

Berättelsen om hur allt började.

Det första Vasaloppet

Morasonen Anders Pers är pappa till Vasaloppet. Det var hans tankar som gjorde att världens största skidtävling föddes. Han skrev om det nutida intresset för skididrott och knöt ihop det med Gustav Eriksson Vasas flykt på skidor från Mora mot Norge 1521.

Vasaloppets sträckning

Vasaloppet har genom åren haft en högst varierande sträckning, haft olika starttider och arrangerats på olika datum. Men sedan 1948 är det första söndagen i mars som gäller, sedan 1987 är sträckningen i stort sett oförändrad och sedan 1991 Vasaloppets starttid klockan 08.00.

Starten och målet

Vasaloppets startområde i Sälen och målportalen i Mora är några av Idrottssveriges mest kändaste miljöer. Här hittar man också några berömda minnesmärken, statyer och obelisker.

Vasaloppskontrollerna

Längs vägen från Sälen till Mora ringlar sig Vasaloppsspåret genom skogar, över myrar, förbi vattendrag, byar och fäbodar. Namn som Mångsbodarna, Oxberg och Eldris är idag välkända och utgör bland annat platsen för viktig energipåfyllning under loppen, men antalet har genom åren förändrats. Här kan du läsa historiken om dagens sju officiella Vasaloppskontroller samt om starten i Sälen och målet i Mora.

Segrare

Här listar vi segrare i våra tävlingslopp. Du hittar listor över vilka som haft flest segrar, vilka som kommit på flest pallplatser, vilka som oftast varit bland de tio bästa i Vasaloppet och Tjejvasan. Du hittar även andra historiska sluttider i Vasaloppet, och kungligheter som skidat i Gustav Vasas spår.

Kranskulla och kransmas

Kranskullan och kransmasen har kommit att bli viktiga ambassadörer och representanter för Vasaloppet under hela det år för vilket de blivit utsedda.

Radio och tv

Vasaloppet har en lång historia tillsammans med Sveriges Radio och Sveriges Television, och många av reportrarna och programledarna har bidragit till loppets popularitet. Vasaloppet sänds även i många andra länder varje år.

Blåbärssoppan

Ingenting förknippas väl mer med Vasaloppet än blåbärssoppa? Ända sedan 1958 har Vasaloppet serverat Ekströms blåbärssoppa på sina vätske- och matkontroller. Dessförinnan plockades blåbären i Dalarna på sommaren, av dem som skulle servera den på kontrollerna på vintern.

Musiken

Stora sportevenemang har ofta sin egen musik, eller förknippas med välbekanta låtar. Så även Vasaloppet förstås. Genom åren har många kompositörer inspirerats av Vasaloppet. Här berättar vi om några av dem.

Högtidstalare

Mora kyrka har alltid haft en central roll i samband med Vasaloppet, för här äger varje år Vasaloppets högtidsfest rum. Ända sedan 1922 har ett även ett högtidstal hållits i kyrkan av en prominent person.

Skidloppen

Här berättar vi om de olika skidloppens historia, i den ordning de tillkommit sedan 1979.

Vasaloppets sommarvecka

Det började egentligen med att Vasaloppets styrelse vintern 2008 antog den nya visionen ”Vasaloppsarenan skall inspirera till aktivitet året runt”. Skidspåret mellan Sälen och Mora började betraktas som en året-runt-arena, ”världens största idrottsarena – 9 mil lång och 10 meter bred” och man lade till orden ”året runt”. Efter flera snöfattiga vintrar hade Vasaloppet alltså en önskan om att bredda sitt utbud och att även arrangera lopp sommartid.

Vasaloppets utveckling

Vasaloppets utveckling från 1920-talet fram till i dag.

Fantastiska fakta, rekord och kuriosa

Vasaloppets 100-åriga historia är en guldgruva för den som vill studera statistik och rekord. Här har vi samlat snabba fakta om Vasaloppet i kortform.

Faktaguide

I vår populära faktaguide hittar du allt om Vasaloppet, både från nutid och dåtid.

Våra huvudsponsorer