Här hittar du bokning av Vasaloppets officiella bussturer, vallaservice och andra praktiska tips inför ditt lopp.

Öppettider och kartor >

Anmälan

Det 100:e Vasaloppet är fulltecknat, men det finns gott om platser kvar i de andra loppen i Vasaloppets vintervecka 2024. Välkommen till oss i vinter!

Läs mer >

 

Buss till start

Kom utvilad till starten. Med våra bussar kommer du fram i god tid före start och slipper bli stressad av bilköer och fulla parkeringar. Låt bilen stå, boka en bussbiljett och gör både dig själv och miljön en tjänst. Bokar du din bussbiljett på nätet är det dessutom billigare än att göra det på plats.

Läs mer och boka >

Officiell Vallaservice

Låt oss hjälpa dig med vallningen! Vasaloppets officiella vallaservice finns i Sälen och Mora, och är öppen under Vasaloppets vintervecka. Vid köp av vallning i Mora ingår transport av skidorna till start i vissa lopp.

Läs mer och boka >

Langningsservice

Gör som eliten och fyll på med extra energi under loppet. Under Öppet Spår söndag, Öppet Spår måndag, Vasaloppet 45 och Vasaloppet  erbjuder Enervit langningsservice. Den ger dig vätska och energitillskott längs hela spåret utifrån ett noga planerat schema som baseras på hur långt du har kvar.

Läs mer och boka >

Boende

Sov på liggunderlag, eller på hotell med allt inkluderat. Med hjälp av vår boendeservice kan du enkelt ordna allt kring dina övernattningar under Vasaloppets vintervecka. Sök själv bland alternativen eller kontakta boendeservice om du har specifika frågor.

Läs mer och boka >

Arenakortet

Med Arenakortet får du tillgång till spårsystemen i Vasaloppsarenan, Mora skidstadion och Norra Garberg sportcenter från slutet av december till mitten av april. De tre spårsystemen ger tillsammans närmare 100 kilometer skidspår.

Läs mer om Arenakortet >

Hemmavasan skidor

Hemmavasan skidor är motionslopp i längdskidåkning, som hämtat sina distanser från Vasaloppets ordinarie skidlopp. Under perioden 23 februari–3 mars 2024 kan du delta i Hemmavasan skidor var och när du vill.

Läs mer om Hemmavasan >

Presentkort

Köp ett presentkort till någon du tycker om! Du kan välja mellan våra skid-, cykel- och löplopp – långa som korta.

Läs mer och boka >

 

Träningsläger

Kom i form inför loppet. I Vasaloppets program kan du se var och när våra officiella Vasaloppscenter anordnar träningsläger. Ofta är det någon av våra officiella Vasaloppscoacher som håller i dem.
Läs mer och boka >

Vasaloppsskolan

Se våra filmer från Vasaloppsskolan. Vasaloppscoachen Mattias Svahn vägleder dig genom stavgångs- och styrketräningen, ställer dig på rullskidor och får dig att välja rätt skidor och utrustning. Sedan går han igenom skidåkningens växlar och ger dig värdefulla tips.

Se filmerna >

Följ deltagare

Det finns flera sätt att följa specifika deltagare. Med våra tjänster kan du få löpande tidrapporter direkt från loppen.

Läs mer >

 

Trafikinformation

I samband med arrangemangen är trafiksituationen mycket ansträngd kring Sälen och Mora. Under loppdagar görs tillfälliga förändringar längs vissa vägar, bland annat med enkelriktningar.

Läs mer >

Vasaloppets vintervecka 2024

Vasaloppets vintervecka består varje år av flera olika längdskidlopp under tio dagar, som avslutas med det klassiska Vasaloppet den första söndagen i mars. Samtliga lopp körs i Vasaloppsspåret i Vasaloppsarenan, den nio mil långa natursköna arenan mellan Sälen och den välkända målportalen i Mora.

Det första loppet den första fredagen är Vasaloppet 30 från Oxberg till Mora. På lördag är det Tjejvasan som körs samma sträcka som Vasaloppet 30. Söndagens Öppet Spår söndag startar i Sälen och går i klassisk stil. På söndag är det även dags för Ungdomsvasan för ungdomar upp till 16 år, med start i Eldris och Hökberg.

Öppet Spår måndag har flera valmöjligheter: Loppet går i fri stil, vilket betyder att man kan välja om man vill åka klassiskt eller skejt. Från och med 2024 går det även välja distans: Öppet Spår måndag 90 startar i Sälen, Öppet Spår måndag 45 vid Evertsbergskontrollen och Öppet Spår måndag 30 vid Oxbergskontrollen. På tisdag är det dags för Vasaloppet 45 som startar i Oxberg och gör en sväng längs Oxbergssjöns strand för att sedan ansluta till Vasaloppsspåret.

På fredag körs Stafettvasan från Sälen till Mora, med fem olika sträckor. Natten till lördag genomförs Nattvasan 90, Nattvasan 45 och Nattvasan 30 – där är skejtåkning tillåten, och man kan delta individuellt eller i par. På lördag är det dags för prova på-loppet Vasaloppet 10 från Eldris till mål, där man gärna får åka i gammal utrustning om man vill. Veckan avslutas med världens största långlopp på skidor, det stora Vasaloppet som lockar 15 800 anmälda att ge sig i kast med det som har kallats ”svensk skidåknings pulsåder”!

Men Vasaloppets vintervecka är inte bara skidåkning. Det händer så mycket mer! Missa till exempel inte att besöka målområdet i Mora som varje vinter har cirka 200 000 besökare. Eller Vasaloppets högtidsfest i Mora kyrka som arrangerats traditionsrikt sedan 1922 och med någon celebritet som håller högtidstalet och då även kröningen av årets kranskulla sker.

Skidåkning i Vasaloppsarenan

Barnens Vasalopp skidor

Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år
Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp – i grenarna skidor, cykel och löpning – under ett kalenderår. Välj mellan 30, 45 och 90 kilometer.
Läs mer >