Diagonalåkning och rullskidor

Vaknade i morse av att regnet öste ner och det kändes mörkt ute. Hösten börjar närma sig efter en härlig helg i skön sommarvärme. I helgen var det också Alliansloppet – vilken succé! Det är fantastiskt att se att rullskidor växer som det gör. Visst är det härligast att åka skidor på snö, -5 grader, gnistrande snö och härliga spår tillsammans med bra träningskompisar, men det är också otroligt skönt att åka rullskidor, 20 grader varmt, kortbyxor och asfalt med bra stavfäste. Nu är det dock rullskidor som gäller ett bra tag framåt för att komma i bra form till skidsäsongen.
Det som dock är lite svårt att träna på rullskidor är diagonal pga att det är svårt att hålla balansen och att det är lätt att träna in fel teknik eftersom man har perfekt fäste.
Personligen tycker jag att det är otroligt harmoniskt att åka diagonal – det är både en utmaning för balansen och för hjärtat!
Jag har under våren analyserat diagonalåkning i detalj. Diagonal åkning kan man dela in i faserna sätta fast skidan (få grepp), kicka ifrån och glida ut! Detta kompletterar man givetvis med stavisättning och frånskjut med stavarna. Sedan ska man upprepa det med en viss frekvens diagonaltag/min. Det som är lättast att ”fuska” med när man åker rullskidor är att sätta fast skidan.
När vi har testat diagonal på ganska många åkare så ser man att vi inte är så symmetriska som vi tror. Det är inte ovanligt att det skiljer 10 % mellan höger och vänster grepp respektive kick. Detta ser vi på både motionärer och elitåkare. En annan effekt vi ser är att högerfotade glider längre på vänster fot och vänsterfotade på höger fot. Varför är det så? Tänker man efter är det inte så konstigt. För en högerfotad person är vänster ben stödjeben när man t.ex. spelar fotboll och därför är man helt enkelt mer van att hålla balansen på vänster fot och ben.
Nu har vi gjort en test för att testa att man sätter fast skidan ordentligt samt övningar för att sätta fast skidan samt träna frekvens. För att klara av att sätta fast skidan ordentligt måste man få över hela vikten på skidan man sätter fast och sedan kickar iväg. I följande bildserie ser man glidfas, grepp, kick och glidfasen.

Nu har vi gjort en tjänst i appen för att testa att man sätter fast skidan ordentligt samt övningar för att sätta fast skidan och träna frekvens. För att klara av att sätta fast skidan ordentligt måste man få över hela vikten på skidan man sätter fast och sedan kickar iväg. I följande bildserie ser man glidfas, grepp, kick och glidfasen.

Diagonal

Vi ser hur åkaren sätter fast höger skida sedan kickar och därefter glider ut! En ganska komplex rörelse men härlig!

Diagonal1

En mer precis beskrivning av diagonal ur ett Racefox perspektiv:

Grepp – hur bra du är på att accelerera kroppen nedåt så att skidan sätts fast i backen. Värdet är 0-15 m/s2. En elitåkare har vid kontrollerad snabb åkning ungefär värdet 10. Ett värde som är på 6 – 8 indikerar att du har svårt med tyngdöverföring till en skida. Ett mycket högre värde än 10 indikerar att du har alldeles för hårda skidor eller att du har dålig åkekonomi.

Kick – är hur bra du är på att skjuta på efter det att du satt fast skidan. Ett normalt värde är 20-25.  Jörgen Brink har ett värde på ca 21-24

Stabilitet – hur bra du är på att repetera på varandra följande diagonaltag,  0-7. Högsta värdet vi mätt upp är för Jörgen Brink och det är 4. En stilren led 6 åkare har 3 medan en nybörjare kan ha 1.

Frekvens – Antal diagonaltag per minut. Normalt värde varierar beroende på terräng. Desto brantare desto högre frekvens. Frekvensen kan variera från 70-120. Du kan även se skillnad mellan höger och vänster sida. Normalt för en högerfotad person är att man får lägre frekvens när man skjuter iväg med höger fot eftersom man då glider längre på vänster ben. Det beror på att vänster ben oftast har tränats till att hålla balansen, t.ex. när du kickar en fotboll. Träna att hålla balansen på ditt svaga ben.

Prova att åka diagonal på rullskidor – det är både bra teknikträning och bra för hjärtat!

Ha det gott!

Christer

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Våra huvudsponsorer