En digital coach – vad är det?

Vi har under de senaste åren jobbat med att skapa en digital coach. Vad är egentligen en digital coach? Låt mig resonera, en mänsklig tränare tar in information via sina sinnen, använder sina samlade erfarenheter och sätter ord på sina analyser för att sedan återge det till en utövare. Detta startar en process där utövaren försöker ändra på sina rörelser utifrån tränarens råd.

Om vi tar det resonemanget och digitaliserar det, vad blir det då?

Det första den digitala coachen behöver är en representation av rörelsen – det är där sensorer kommer in i bilden. Låt oss sätta dessa på den bästa platsen – på din bål. I en helkroppsrörelse blir de flesta rörelser synliga i bålen och med hjälp av sensorerna har vi nu en dataström som beskriver din rörelse.

Nästa steg, vi förstår att du rör dig men coachen behöver förstå vad dataströmmen betyder. Den mänskliga förmågan att förstå en rörelse via synen och vårt abstrakta tänkande är exceptionellt. I den digitala världen använder vi algoritmer(en matematisk beräkning) för att jämföra dataströmmen mot tidigare känd och klassificerad data. Coachen förstår nu att din rörelse innebär att du exempelvis stakar. En video som visar på principen av rörelseklassificering, Thomas Stöggl åker skateskidåkning.

Än så länge är det dock inte mycket till en coach, coachen är som en treåring – ”mamma stakar”. Det är nu tekniken börjar visa sin starka sida. Coachen vet att du stakar, den vet var varje staktag börjar och var det slutar. Nu kan coachen synliggöra saker som inte ens ett mänskligt öga kan se. Den skapar nyckeltal som beskriver rörelsen, delar upp den i delar, kraft, dynamik, symmetrier. Här krävs dock en mänsklig översättare och det är nu vi kopplar in kunskapen om skidåkning in i tekniken.

Coachen har nu skapat en uppsättning av nya nyckeltal som inte tidigare var kända och som vi har satt namn på.  I vårt samlade data ser vi exempelvis att de bästa åkarna har en grym repeterbarhet i rörelsen. Inom robotik kallas detta för repeternoggrannhet, i skidspåret väljer vi att kalla detta nyckeltal för stabilitet.

Har vi en coach nu? Inte riktigt ännu. Coachen finns när algoritmerna kan översätta data till information och till slut till kunskap som är begriplig för dig som åkare och som kan hjälpa dig att ändra din rörelse. Vi har förädlat data till information och då skapas möjligheten att resonera om vad som borde vara bra och dåligt, se hur du utvecklas inom olika områden etc. Det är bra jobbat men vi vill längre om vi ska kalla det för coach.

Det sista, svåraste, steget är kvar – att kunna dra slutsatser och ge råd. Vad är det i den digitaliserade världen? Råmaterialet i denna process är förädlade rörelsedata i form av våra nyckeltal. Metoden för att behandla all data brukar ibland kallas big-data analyser. I ett dataperspektiv skapas kunskapen genom att leta samband i stora datamängder. Låt oss som exempel ta din data och jämföra den med all känd data. Här slår digitaliseringen till med sin fulla kraft, plötsligt skapas det kunskap som ingen enskild individ kan klara av att tänka ut. Och baserat på detta kan nu den digitala coachen ge specifika råd till just dig. Nu är målet nått. Vi har en digital coach.

I följande Youtube video kan du studera stakning. Mina analyser i filmen är hämtade från den digitala coachen!

Hoppas att du fått lite nya tankar på var idrotten är på väg i den allt mer digitaliserade världen! Om du vill prova hur det funkar med en coach i fickan kolla på www.racefox.se.

Christer

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Våra huvudsponsorer