Fem träningstips för dig som åker rullskidor
Nu är det sommar och varmt ute – perfekt för att åka rullskidor! Jag spelar ganska mycket golf på amatörnivå men har funnit att kombinationen rullskidor och golf är riktigt bra! Anledningen är att jag tränar bålmuskulaturen, axlar och armar och därmed får en bra muskeltonus för mitt golfande. Spelar jag bara golf så tappar jag muskler och muskeltonusen och då ökar risken för skador! Dessutom lär jag mig mycket om timing i golfen som jag kan ta med mig till skidåkningen. Det är kul att göra olika saker!
En fråga jag ofta får: Vad är skillnaden att träna på snö och att åka rullskidor?
Det största skillnaden är nog att det är svårare att hålla balansen när man åker rullskidor. Det gör också att många blir väldigt passiva när man åker, dvs man fastnar lätt i en sittande position med skidorna lite för brett isär.
En annan fråga jag ofta får: Vilket snöföre liknar mest rullskidor?
Börjar man tänka på det så kommer man ganska snabbt fram till att det är när det är en mycket hård bädd att sätta ned stavarna i, dvs is! Det ser vi i nyckeltalet attack som får ungefär samma värde på is och rullskidor på asfalt. När det är mjuka förhållanden, dvs när stavarna gräver ned sig måste man minska kraften i isättningen något och kompensera det med högre frekvens istället, alltså lägre värde på attack.
En tredje fråga jag brukar få: Vad är bra övningar på rullskidor?
- Åk slalombanor runt koner för att träna balans samt styrka i fotleder. Det går bra att köra på en tom parkeringsplats eller skolgård. Ägna minst en halvtimme per vecka åt att åka olika typer av banor eller följa John. Denna träning gör att du kommer att kunna åka med bättre teknik när du kör dina normala pass! Dessutom är det kanonkul!
- Åk diagonal utan stavar. Träna att åka diagonal utan stavar. Detta också för att träna balans och diagonalmuskler. Det är riktigt kul att åka diagonal på rullskidor när man fått upp tekniken. Det är dessutom grym konditionsträning. Kör minst en halvtimme i veckan!
- Staka uppför. Åk stakintervaller (frekvensintervaller) uppför. Kör på lite högre stakfrekvens än normalt. Ha koll på attacken så att du inte sätter i stavarna för tidigt. Tänk på att stå på främre delen av foten, försöka komma över stavarna och avsluta staktaget innan höften. Prova att åk i både flacka och riktigt branta backar.
- Staka snabbt. Många har problem att åka riktigt fort i lätt terräng både på snö och rullskidor. Kör intervaller i lätt terräng – flakt till lätt utför. Ha koll på både attack och båltryck. Båltryck bör vara ungefär dubbla attacken. Tänk på att räta upp kroppen ordentligt, lyfta upp stavarna till hand – panna – hand, stå på främre delen av foten, sätt i stavarna långt fram och avsluta långt bak (släpp stavarna). Ha koll på att du blir snabbare genom att köra samma sträcka ofta.
- Kör långa lugna pass tillsammans med någon kompis. Se till att köra 1-2 lite längre pass varje månad ca 3 h i lugnt tempo för att lära kroppen att klara av långvarig belastning. Lugnare är bättre än snabbare.
Med detta önskar jag er alla en riktigt skön Midsommar!
Christer