Vanliga problem vid stakning
En sjuka jag fått de senaste åren är att omedvetet studera hur människor rör sig. Jag tittar exempelvis ofta på hur personer springer. En person sitter när hon springer. En annan person är sned i höften och man kan med ganska stor säkerhet säga att personen kommer få ont i höften.
Nu när det börjar bli spår lite här och där så kan jag inte låta bli att studera hur olika skidåkare åker. Det finns många stilar. Stilarna är personliga och bygger på hur du ser ut som åkare, din kroppskonstitution, din styrka, dina muskler, men de bygger även på hur du klarar av att använda din kropp. Att ha en egen stil är bra. Det finns dock en risk att man utvecklar en stil som inte ger optimal framdrift.
Tre vanliga fel jag ser ofta
-Sittande i staktaget. Åkare blir sittande i stakningen och då inte använder bålen på ett bra sätt utan du använder armarna alldeles för mycket.
-Dra sig igenom staktaget. Ett annat stilproblem är att du i din åkning segt drar dig genom staktaget istället för att höja stakningsfrekvensen något och då få ett bättre flow i åkningen.
-Dynamiken i staktaget. Det sista vanliga problemet jag har noterat genom åren är att du inte kombinerar attack med båltryck på ett bra sätt. Med det menar jag att du som åkare antingen inte låter attacken ge framdrift genom att fullfölja med bra båltryck, eller att du bara har bra båltryck och drar inte nytta av attacken.
En liten skissgubbe som visar vad vi menar med attack och båltryck
Attack är innan staven åker i backen och båltryck är efter stavisättningen. En bra balans mellan dessa två och du får en bra åkekonomi i ditt Vasalopp.
Det som dock är bra med att kunna hitta stilproblemen är att det finns ganska enkla övningar för att åtgärda dem och därmed få en effektivare åkning och mer harmoni i åkningen.
Med mindre än två månader kvar till Vasaloppet så har vi öppnat upp teknikakuten, en plats för skidteknik och analyser på Racefox.
Ha det bra i skidspåret!