Åkstilar – Vem är du?
Jag har nu sett ganska många olika åkstilar och funderat på hur de kopplar till värden på nyckeltal. De vanligaste stilarna jag har sett är nybörjare, gammeldagsåkning, modern bra åkning, stakmaskinsåkning. Känner du igen dig i någon?
Nybörjare /turåkning – använder mest armarna när han eller hon stakar. Använder inte bålen speciellt mycket. Det betyder låg attack och båltryck. Behöver träna på att använda bålen. Låsa axlar och armbågar för att tvinga sig att använda bålen.
Gammeldags åkning – stakar med raka armar drar igenom staktaget djupt och avslutar långt bak. Låg attack och högt båltryck. Känd åkare är tex Wassberg. Träna på att dra armarna närmare kroppen och avsluta taget vid höften.
I videon kan ni se Roger som ett bra exempel på stark gammaldags stakåkning.
Modern bålstark – stakar med armbågarna utåt för att få med rygg, faller in i rörelsen och avslutar taget tidigt. Hög attack och högt båltryck, se tex Jörgen Brink, Petter Eliasson eller Sundby. De som är riktigt stora och starka har lite lägre frekvens och något längre drag, tex Daniel Thynell.
Jörgen Brink in action.
Stakmaskins- och tåhävsåkning, går upp på tå genom att göra en tåhävning men faller inte in i rörelsen. Effekten är att åkaren ändå står på hälarna när man stakar igenom rörelsen. Hög attack och lågt båltryck. Träna på att ha vikten på främre delen av foten och falla in i rörelsen. Tåhävningen ska inte vara en aktiv rörelse utan en konsekvens av att man faller in i rörelsen (eller som min son säger slänger sig framåt).
Här kan vi se Johan Olsson på en stakmaskin där han gör allt för att undvika stakmaskinsrörelsen.
Läs mer på Racefox hur man kan mäta attack och båltryck.
Kände du igen dig?
Christer