Nu börjar det!

Idag börjar skidsäsongen på riktigt i Sverige med tävlingar i Bruksvallarna! Vi är många som längtar till snö!

Det är otroligt intressant att se hur stakningstekniken tar över mer och mer av klassisk skidåkning. Först var det långloppen för eliten och nu börjar det även hända i vanlig klassisk åkning i världscupen.  Förra helgen var det premiär i Norge där Sundby stakade en klassisk tävling och vann men blev sedan diskad för att han hade tagit några skejttag i en kurva.

Vad skiljer då en skidåkare från 80-talet med dagens skidåkare? Dagens skidåkare har inte bättre syreupptag än de hade på 80-talet snarare sämre. Men dagens skidåkare är enormt mycket starkare i överkropp och bål än 80-talets skidåkare. Idag kan en elitåkare nyttja hela hjärtats kapacitet bara genom att staka medan på 80-talet så gick hjärtat på halvfart när en elitåkare stakade. Sedan har ju stakningstekniken ändrats otroligt mycket och styrketräning är ett måste för en elitåkare.

På 80-talet nyttjade man inte gravitationen på det sätt som dagens åkare gör inte heller bålen utan man åkte mycket mer med armarna. Ett bra tecken på att du åker för mycket med armarna är att du får kramp i tricepsmusklerna.

balstakning

Jag tror dock att på motionärsnivå så kommer diagonalåkning och stakning med frånskjut fortsätta att vara viktiga tekniker både för att det är kul men också framförallt på att vi motionärer inte orkar staka ett helt vasalopp – stakningsmusklerna blir helt enkelt utmattade!

Jag som nörd tycker att det är spännande att se vilka olika strategier toppåkarna använder med avseende på t.ex. frekvens i stakning. Vi ser att en del åkare har mycket högre frekvens än andra åkare jämför tex Marit Björgren med Therese Johaug. Det kan jämföras med två olika motorer med samma effekt men med olika vridmoment. Marit har högt vridmoment och lägre frekvens medan Therese har tvärtom.

Jag tittade på VM femmilen live i Falun. I spurten så hade Petter en frekvens på 100 tag per minut helt otroligt. Och inte bara det, han behöll tekniken också. Det är en av hemligheterna att han kan spurta så snabbt. Man kan ibland se att åkare i spurter har en mycket hög frekvens men tappar tekniken och därmed farten. Frekvensen och tekniken i en gyllene kombination, det är grejen.

Det ska jag titta på i helgen!
Kolla även gärna i på vår site www.racefox.se där där vi med en app och en sensor mäter mycket av de sakerna jag precis diskuterade.

Christer

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Våra huvudsponsorer