Längdskidåkning är en idrott som ger bra och skonsam träning för hela kroppen. För att få en trevlig upplevelse i spåret, eller för att åka snabbt, krävs både god teknik och kondition. Oavsett vilken målsättning du har – och vilken distans du tänkt åka – behöver du vara förberedd. Här har vi sammanställt grundläggande tips och råd, som du kan följa under uppladdningen för ditt lopp.

arenan_vinter_skidor_sol_1350x690

Träna för skidåkning under hela året

Vintersäsongen är kort och många skidåkare tränar mycket annat än längdåkning. Hur ska du då lägga upp träningen under året?

Vår

När det är långt kvar till skidsäsongen bör du passa på att träna en mängd olika konditionsidrotter, som till exempel cykling, paddling, vandring eller simning.  Träna det du tycker är roligt, det gör att du kan hålla motivationen uppe, och träningen blir mindre ensidig. Det viktiga med träningen är att hjärtat får jobba. I början av våren, precis efter sista skidpasset, kan det vara klokt att vila helt från träning ett par veckor för att ladda de mentala batterierna.

Sommar

Under sommaren är det bra om du börjar fokusera på träning som ligger närmare skidåkning, som till exempel skidgång, löpning, rullskidor, stakmaskin och styrketräning. Fortsätt gärna med andra träningsformer, men har du höga mål på vintern bör du tänka mer på skidsäsongen redan nu.

Höst

På hösten bör du som är ambitiös staka ofta på rullskidor, och träna med stakmaskin. Åker du inte rullskidor är det klokt att ta med stavarna och gå skidgång på minst hälften av löppassen, samt träna överkroppen lite extra när du kör styrka. För dig som har möjlighet att åka på snöläger i oktober eller november är det en fin möjlighet att samla på sig tidiga skidmil.

Vinter

Under vintern bör du nästan enbart åka skidor. Möjligtvis kan du komplettera med lite styrka och stakmaskin, samt springa en halvtimme en gång i veckan. Genom att hålla igång löpningen under vintermånaderna minskar du skaderisken när du sätter igång igen nästa vår. Att rivstarta med cykelträning i april efter ett halvårs paus brukar gå bra, men att göra samma sak med löpträning kan lätt leda till överbelastningar.