Sedan det första Vasaloppet 1922 har hundratusentals skidåkare tagit sig från Sälen till Mora. Dagtid är 90 kilometer en utmaning. På natten blir det ett äventyr. I ryggsäcken packar du den mat och utrustning som du tror dig behöva. Mörkret och tystnaden sluter sig omkring dig i samma stund som du lämnar starten i Berga by. Sedan är det bara stjärnor och pannlampor som visar vägen.

Regler

Loppet går i fri stil, vilket gör det möjligt att välja mellan klassisk skidåkning och skejt. Du kan åka individuellt eller i par.

Deltar du i par – i lag om två – får avståndet vid målgång mellan er vara maximalt 20 sekunder. Båda deltagarna måste genomföra loppet för att laget ska få en sluttid. Laget ska gå i mål med samma skidor som de startade med. Det är tillåtet att byta skidor med varandra inom laget. Det är inte tillåtet att hjälpa varandra framåt med draghjälp, så kallad repning.

Om en deltagare i ett lag väljer att bryta loppet finns möjlighet för den andra deltagaren att fullfölja loppet. Den som bryter ska lämna sitt chip till funktionär vid brytbussen vid närmaste kontroll. Då registreras laget som brutet.
Den som fortsätter till mål, måste dagarna efter loppet kontakta Vasaloppets kundtjänst för att registreras som individuell deltagare, och för att få ett resultat. Kundtjänst nås på telefon 0250-392 00 och e-post info@vasaloppet.se.

Loppet är ett motionslopp vilket innebär att ingen segrare koras. Svenska skidförbundets regler för motionslopp gäller. Läs fullständiga regler på Svenska Skidförbundets webbplats.

Svenska skidförbundets webbplats

Medlemskap i skidförening

Du behöver inte vara medlem i en svensk skidförening för att delta i loppet.

Minimiålder

Du får delta i loppet från året du fyller 17 år.

Utrustningskrav

Alla deltagare måste vara utrustade med:

 • pannlampa
 • en liter vätska
 • behållare för vätska för egen påfyllning vid kontrollerna (eftersom vi inte tillhandahåller engångsmuggar).

Övrig utrustning som vi starkt rekommenderar att du bär med dig i ryggsäck eller liknande:

 • vindtät jacka och byxa
 • underställströja
 • extra mössa och vantar
 • första förband
 • energibar eller liknande
 • extra batterier till pannlampan
 • mobiltelefon.
Tidsstraff vid nedskräpning

Det är tillåtet att slänga skräp på tre olika sätt under Vasaloppets vintervecka. Blir du påkommen med att slänga skräp på annat sätt kan du komma att straffas med ett tidstillägg på 15 minuter.

Du får slänga skräp:

 • i soptunnorna vid Vasaloppskontrollerna
 • i de markerade skräpzonerna mellan varje Vasaloppskontroll
 • där du som deltagare vet att en ledare eller anhörig plockar upp det som du slänger.
Falska personuppgifter

En tävlande kommer automatiskt att diskvalificeras om han/hon deltar i tävlingen under falska uppgifter som falskt namn/falskt tidtagningschip eller utöva osportsligt uppträdande. Tävlingsledningen har rätt att diskvalificera och förbjuda från deltagande om bevis på regelöverträdelse lämnas in efter loppet är klart och efter det att juryn har avslutat sitt arbete.

Vasaloppstrippeln – tre 90-kilometerslopp under ett kalenderår

Att skida, cykla eller springa 90 kilometer är en bedrift. Vad sägs om att göra det under samma år?

Läs mer om Vasaloppstrippeln >

En Svensk Klassiker

Nattvasan 90 ingår – tillsammans med Engelbrektsloppet, Vasaloppet, Öppet Spår söndag, Öppet Spår måndag, Vätternrundan, Vansbrosimningen, Öppen Älv och TCS Lidingöloppet – i En Svensk Klassiker.

En Svensk Klassiker