2024-01-12 10:58

Så testas dina skidor för fluorvalla under Vasaloppets vintervecka 2024

Nu råder totalförbud för fluorvallor i skidlopp som är sanktionerade av Internationella Skidförbundet och Svenska Skidförbundet. Regeln omfattar samtliga 14 lopp under Vasaloppets vintervecka 2024 och gäller både elitåkare och motionärer.

– Vi kommer att utföra slumpvisa kontroller vid start och i mål och även erbjuda möjlighet att testa skidorna inför loppen. Målet är att hjälpa alla att åka fluorfritt i Vasaloppsarenan, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.

Bakgrunden till förbudet är att fluorvallan innehåller fluorcarboner (PFAS) som är farliga både för människor och natur. Beslutet togs redan 2019 och gäller från och med säsongen 2023/2024.
– Det här är ett steg i rätt riktning och vi ser positivt på den nya regeln. Vasaloppets officiella vallaservice har använt fluorfria produkter sedan 2019 och vill man slippa oroa sig är vårt bästa tips att lämna in sina skidor till oss för rengöring och vallning. Då har man garanterat fluorfria skidor, säger Tommy Höglund.

Just rengöringen av skidor och kringutrustning, som exempelvis borstar som tidigare använts med fluorprodukter, är viktig. Även om man väljer bort fluor i valla till just Vasaloppets vintervecka kan det finnas rester kvar på skidorna som kan ge utslag vid en kontroll. Med den testutrustningen som nu finns tillgänglig tar det bara någon minut att få svar på huruvida det finns fluor på skidan.
– Skulle ett test visa rött vid en kontroll på start informerar vi om att deltagaren inte får starta på dessa skidor. Då finns möjlighet att byta skidor om man har ett annat par och vi har även tagit fram ett begränsat antal låneskidor som finns tillgängliga, säger Tommy Höglund och fortsätter:
– När nya regler införs uppstår alltid frågor och funderingar. Men vi är övertygade om att vi kommer hitta rutiner som funkar även här och att vi gemensamt kan jobba mot en fluorfri skidsport.

Även efter målgång kommer slumpvisa kontroller att genomföras efter varje lopp. Om spår av fluor hittas efter tävlingen kan juryn utdöma straff som diskvalifikation.

Under Vasaloppets vintervecka kommer det finnas möjlighet att testa sina skidor inför sitt lopp i samband med nummerlappsutdelningen i både Mora, Sälen och Oxberg. Testet är gratis men kapaciteten är begränsad.
–  Syftet är att ge deltagarna möjlighet att kolla om de lyckats med rengöringsprocessen. Är man osäker kan det vara bra att testa en extra gång och skulle det bli rött här finns tid att åtgärda problemet, säger Tommy Höglund.

Elitåkarna i Vasaloppet och Tjejvasan kommer följa samma testsystem som andra elitskidlopp och åkarna informeras i god tid om processen.

Fluorförbudet – korta fakta

  • Beslutet fattades av Internationella Skidförbundet 2019 och gäller från och med säsongen 2023/2024.
  • Bakgrunden till förbudet är att fluorvallorna innehåller farliga ämnen.
  • Regeln gäller alla deltagare (elitåkare och motionärer) i samtliga 14 lopp under Vasaloppets vintervecka 2024.
  • Kontroller kommer att göras, både före start och efter målgång.
  • Överskridna gränsvärden leder till startförbud eller straff efter målgång.
  • I Vasaloppets officiella vallaservice har fluorfria produkter använts sedan 2019.

Mer om fluorförbudet hos Svenska Skidförbundet, SSF:

Rengöringsrekommendation SSF (PDF) >
Frågor och svar SSF >
Fluorfri verksamhet – senaste nytt SSF >

Se SWIX film om hur du rengör dina skidor från fluor: 

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

LÄS MER OCH ANMÄL DIG >

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

LÄS MER OCH ANMÄL DIG  >

För senaste nytt – följ oss på sociala medier året runt!
Gilla Vasaloppet på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram.

 

Våra huvudsponsorer