Har du aldrig provat längdskidor förut? Det här loppet, som startar i Eldris, handlar om att våga testa mer än att tävla. Här får du chansen att uppleva en svensk tradition och glädjen att åka i mål under Vasaloppets klassiska målportal.

På skidor genom alla tider

Klä dig gärna i träningskläder och använd utrustning från valfritt decennium! Självklart går det även bra att åka i sina vanliga skidkläder och gestalta en nutida skidåkare.

Regler

Åktekniken är fri stil. Det är endast tillåtet att ta av skidor i utförsbackar. Internationella Skidförbundets (FIS) tävlingsregler gäller. Läs fullständiga regler på Svenska Skidförbundets webbplats.

Svenska skidförbundets webbplats

Medlemskap i skidförening

Du behöver inte vara medlem i en svensk skidförening för att delta i loppet.

Minimiålder

Du får delta i loppet från det år du fyller 8 år.

Förbud mot valla med fluor

Vallor och toppningsprodukter som innehåller fluor är förbjudna i alla våra skidlopp från och med 2024. Användning kan leda till startförbud eller diskvalifikation. Läs mer på Svenska skidförbundets webbplats.

Svenska skidförbundets webbplats
Så testas dina skidor >

Tidsstraff vid nedskräpning

Det är tillåtet att slänga skräp på tre olika sätt under Vasaloppets vintervecka. Blir du påkommen med att slänga skräp på annat sätt kan du komma att straffas med ett tidstillägg på 15 minuter.

Du får slänga skräp:

  • i soptunnorna vid Vasaloppskontrollerna
  • i de markerade skräpzonerna mellan varje Vasaloppskontroll
  • där du som deltagare vet att en ledare eller anhörig plockar upp det som du slänger.