Kostuppladdning

Oavsett hur du äter vanligtvis lönar det sig att ladda med kolhydrater inför ett långlopp. Hur långt innan och till vilken grad man bör fylla upp sina glykogenförråd finns det dock inget entydigt svar på. Om du ska tävla i tre timmar eller längre bör du ladda med kolhydratrik kost i en till tre dagar före. För de flesta räcker det med att äta extra mycket pasta till lunch och middag dagarna innan loppet. Du kan också välja lite mer bröd och gröt samt lite mindre ost och ägg till frukost och mellanmål. Tänk på att dricka lite mer än vanligt under dessa dagar, eftersom kolhydrater binder en del vatten.

kostuppladdning_enervit_Presport_uppladdningMånga – både motionärer och elitlöpare – kompletterar sin kostuppladdning med så kallade kolhydratsladdare. En kolhydratsladdare kan antingen vara en dryck eller en gelliknande produkt. Detta fungerar kanske för en del, men inte för alla. På morgonen kan du äta en normalstor frukost. Åker du mot starten redan i gryningen kan du dela upp frukosten så du äter lite innan du åker och lite till – till exempel en macka eller en energikaka – en timme innan start.

Det är viktigt att äta ordentligt innan loppet. Men det går också att äta för mycket. Detta är av större betydelse i löpning jämfört med skidåkning och cykling, då maten kan ”skumpa” mer och det är lättare att känna sig tung. Prova gärna din kostuppladdning innan. Inför ett kortare lopp behövs inte alls samma kostuppladdning som för ett ultralopp, men ta chansen att pröva olika uppladdningsformer på de lopp du springer innan och se hur din kropp reagerar. Kolhydratsladdare är särskilt viktiga att testa i förväg, eftersom alla magar inte klarar av dessa produkter.

Tömning

Förr var det vanligt att göra en så kallad kolhydratstömning inför ett långlopp. Det går ut på att man äter mycket sparsamt med kolhydrater i kombination med tuff träning i några dagar i början av samma vecka som loppet, för att sedan äta upp sig rejält de sista dagarna. Anledningen till att det inte är så vanligt längre är bland annat för att risken att bli sjuk eller allt för sänkt i tömningsperioden är alltför stor.

Praktiska tips på plats

Försök att åka kollektivt om du kan, det minskar både köerna och belastningen på miljön. Eftersom det är mycket folk i rörelse i samband med loppen behöver du vara i god tid till det mesta, vare sig det handlar om att hämta nummerlapp, åka till starten, köa för att få en bra plats i starten eller att gå på toaletten innan start.

Glöm inte att besöka mässan som finns i målområdet i Mora, där du kan låta dig bli inspirerad av allt som utställarna erbjuder.