10 snabba nybörjartips för MTB

1. Ha koll på prylarna

Växlar som inte fungerar, bromsar som tar för dåligt, skeva hjul och för mjukt pumpade däck. Cyklingen blir väldigt mycket roligare och enklare om alla komponenter fungerar som det är tänkt. Det betyder inte att du behöver förköpa dig på svindyra prylar, utan att det du har fungerar. Svep över din cykel före varje tur där du kollar igenom att ingenting glappar, att alla bultar är åtdragna, att däcken är fräscha och att cykeln är smord.

2. Ha koll på dig själv

En kropp som inte fungerar är lika tråkigt som när cykeln inte gör det den ska. Klä dig utifrån vädret och fyll upp fickorna och flaskorna med rätt innehåll beroende på längd och intensitet på passet. Att gå tom på vätska i extrem värme är lika tråkigt som att gå tom på energi under långa pass.

3. Ta med dig nödvändigt materialsommar_cykelvasan_punktering_malgang_1350x690

Att bli ståendes i skogen tre mil hemifrån med punkterad cykel är ingen höjdare. Ta för vana att alltid packa med dig nödvändiga verktyg och reservdelar såsom extra slang när du ger dig av. Stoppa också ner en regnkappa. Man vet aldrig vad som händer när man väl sitter i sadeln.

4. Bestäm innehållet innan du börjar

Om du är total nybörjare kan du nästan träna vad och hur som helst och du kommer att utvecklas. Men ju bättre du blir desto mer behöver du styra upp din träning om det ska ge resultat. Träningspass som är en blandning mellan långt, kort, lugnt och hårt är inte bra i längden. Bestäm vilken inriktning passet ska ha, och se till att en typisk träningsvecka innehåller olika typer av träning.

5. Tänk på säkerheten

Att träna handlar mycket om att pressa sig för att flytta gränserna och därmed din kapacitet. Är du fullt frisk är det oftast riskfritt att jobba på hög intensitet. Men att pressa sig om man är sjuk är inte bra. Att ha sällskap är inte bara roligt och effektivt – det höjer också säkerheten om oturen är framme.

6. Stark är bra

Även om benen i huvudsak sköter trampandet vinner du mycket på att vara genomtränad. Och överkroppen är betydligt mer engagerad i cyklandet än många tror. Det gäller framför allt mountainbike. Ta för vana att lägga in några styrkeövningar efter varje pass. Det kommer att hjälpa dig!

7. Variera ditt cyklande

Att hålla sig till turer och i terräng du känner till är bra utifrån att du kan planera din cykling. Men en fördel med cykling, till skillnad från löpning, är att man hinner så otroligt mycket längre under ett par timmars tränande, och därför får möjligheten att upptäcka nya platser och ny miljö. Distansträning är utmärkta tillfällen att testa nya vägar och stigar.

8. Ta tid

Om du tränar medvetet för att förbättra din prestation, dina placeringar och dina tider på tävlingarna är det smart att klocka dina tider på olika avsnitt. Då ser du tydligt om och hur mycket bättre (eller sämre…) du blivit av tränandet. Problemet med mountainbike är att den så kallade standardiseringen kan bli lite svår i skogen. Att jämföra tider bygger nämligen på att förhållandena är lika från gång till annan. Annars vet du inte om det du som blivit bättre eller underlaget som blivit snabbare. Därför är det bra att du samlar på dig en handfull olika sträckor att klocka tiden på, beroende på väder och vind. Och blanda gärna platta sektioner med backar och tekniskt svåra partier, så du får hela spektrat.

9. Tänk teknik

Mountainbike handlar ofta om att hitta flytet i tekniskt svår terräng, bland rötter, stenar och andra små utmaningar naturen bjuder på. Ta tekniken på allvar. Bra teknik gör nämligen att du kan cykla snabbare och säkrare. Dessutom är det väldigt mycket roligare.

10. Ha roligt

Att det ska vara kul är väl en självklarhet. Ett bra sätt att hitta trivseln är att – åtminstone ibland – sluta tänka på prestationer, pulsklockor och gröt. Kör på känsla, gör det med andra och unna dig lite trivsel på två hjul ibland!