Loppet är 30 km med bara kvinnor i startleden. Det finns både tävlingsklasser (senior och junior) och motionsklass. Stämningen är hög längs spåret som kantas av levande musik och roliga aktiviteter. Tjejvasan är en del av En Klassiker Tjej och en bra utmaning att ta sig an tillsammans med vännerna. Tjejvasan direktsänds varje år i Sveriges Television.

Banrekord

Banrekordet är 1.15.39 (Britta Johansson Norgren, 2022).

Tävlingsregler

Klasser

Tjejvasan har två huvudklasser: tävling och motion. Tävlingsklassen är indelad i seniorklassen D21 och i juniorklassen D17–20. I tävlingsklassen tävlar man om prispengar.

Läs mer om priser >

D17–20

Tävlingsklassen D17–20 är öppen för deltagare med FIS-licens.

Åkteknik

Åktekniken är klassisk. Du får endast ta av dig skidorna i utförsbackar.

Tävlingsklass

Användning av fri teknik leder till diskvalificering. Internationella Skidförbundets (FIS) tävlingsregler gäller. Läs fullständiga regler på Svenska Skidförbundets webbplats.

Svenska skidförbundets webbplats
fis-ski.com

Motionsklass

Svenska skidförbundets regler för motionslopp gäller. Läs fullständiga regler på Svenska Skidförbundets webbplats.

Svenska skidförbundets webbplats

Medlemskap i skidförening

Deltagare i tävlingsklass måste vara medlem i en svensk skidförening som är ansluten till Svenska Skidförbundet. Internationell deltagare behöver inte vara medlem i någon förening, utan representerar automatiskt sitt land.

Deltagare i motionsklass behöver inte vara medlem i en svensk skidförening.

Minimiålder

Du får delta i motionsklass från det år du fyller 11 år, och i tävlingsklass från det år du fyller 17 år.

Förbud mot valla med fluor

Vallor och toppningsprodukter som innehåller fluor är förbjudna i alla våra skidlopp från och med 2024. Användning kan leda till startförbud eller diskvalifikation. Läs mer på Svenska skidförbundets webbplats.

Svenska skidförbundets webbplats
Så testas dina skidor >

Tidsstraff vid nedskräpning

Det är tillåtet att slänga skräp på tre olika sätt under Vasaloppets vintervecka. Blir du påkommen med att slänga skräp på annat sätt kan du komma att straffas med ett tidstillägg på 15 minuter.

Du får slänga skräp:

  • i soptunnorna vid Vasaloppskontrollerna
  • i de markerade skräpzonerna mellan varje Vasaloppskontroll
  • där du som deltagare vet att en ledare eller anhörig plockar upp det som du slänger.
Falska personuppgifter

En tävlande kommer automatiskt att diskvalificeras om han/hon deltar i tävlingen under falska uppgifter som falskt namn/falskt tidtagningschip eller utöva osportsligt uppträdande. Tävlingsledningen har rätt att diskvalificera och förbjuda från deltagande om bevis på regelöverträdelse lämnas in efter loppet är klart och efter det att juryn har avslutat sitt arbete.

Vasaloppstrippeln – tre 30-kilometerslopp under ett kalenderår

Att skida, cykla eller springa 30 kilometer är en bedrift. Vad sägs om att göra det under samma år?

Läs mer om Vasaloppstrippeln >

En Svensk Klassiker Tjej och En Svensk Klassiker Korta

Tjejvasan ingår – tillsammans med Kristinaloppet, Engelbrektshalvan, Vasaloppet 30, Öppet Spår måndag 30, Nattvasan 30, Tjejvättern, Vansbro Kortsim, Vansbro Tjejsim och Rosa Bandet-loppet – i En Svensk Klassiker Tjej.
Tjejvasan ingår – tillsammans med Kristinaloppet, Engelbrektshalvan, Vasaloppet 30, Öppet Spår måndag 30, Nattvasan 30, Tjejvättern, Vätternrundan 100 km, Vansbro Kortsim, Vansbro Tjejsim och Rosa Bandet-loppet – i En Svensk Klassiker Korta.
En Svensk Klassiker