2024-09-12 15:24

Åk ett seedningslopp – starta i minst led 9 i Vasaloppet 2025

Visste du att du numera bara behöver slutföra ett seedningslopp för att få en bättre startposition i Vasaloppet? Åkte du ett seedningslopp eller Tjejvasan, Öppet Spår, eller Vasaloppet 45 under vinterveckan 2024 är du alltså redan nu seedad till minst startled 9 i Vasaloppet 2025. I nuläget finns ett antal platser kvar till det 101:a Vasaloppet söndag 2 mars så om du någon gång har tänkt genomföra det största och mest klassiska av skidlopp har du chansen nu. Välkommen med din anmälan!

För Vasaloppet är seedning ett sätt att rangordna deltagarna i starten efter hastighet för att få en säkrare åkning med jämnare tempo och färre omkörningar. Cirka 15 000 deltagare åker Vasaloppet varje år och i starten i Berga by finns elva startled: Elitledet längst fram och led 10 längst bak.

Seedning baseras på deltagares tidigare resultat, antingen i Vasaloppets lopp eller i andra seedningsgrundande lopp. Om deltagare saknar tidigare resultat startar de i led 10, men med den nya regeln från 2024 räcker att man fullföljer ett så kallat seedningslopp för att få starta i minst led 9.
– Den som går i mål i ett seedningslopp har kommit långt med sin skidåkning och visat att man behärskar flera delar som teknik, distansen, väder och vind och det vill vi uppmuntra, säger Cathrine Mörk, seedningsansvarig på Vasaloppet.

Cirka 40 procent av deltagarna åker Vasaloppet för första gången varje år och många hamnar därmed i led 10. Med den här nya regeln ser Vasaloppet att det blir en bättre fördelning av deltagarna i de bakre leden och därmed ett bättre flöde.
– Vi tror också att det här blir ytterligare en morot för deltagarna att faktiskt åka ett seedningslopp. Och genom att göra det skaffar du dig många nyttiga erfarenheter som kommer att ge stora fördelar när det är dags för det 90 km långa Vasaloppet, säger Cathrine Mörk.

Finns det ingen risk att alla åker ett seedningslopp nu och att led 9 därmed blir ”det nya led 10”?
– Nej, vi vet att det är många som inte åker seedningslopp och därmed kommer att starta i led 10. Samtidigt jobbar vi hela tiden med seedningen för att få jämnt tempo och bra flöden i Vasaloppet och kommer självklart att följa upp även den här regeln.

Fakta seedingslopp

Totalt finns ca 50 långlopp i Sverige och utomlands som är seedningsgrundande för Vasaloppet. Dessa publiceras samlat under november/december på vasaloppet.se i kalendern.
Seedningsgrundande lopp för Vasaloppet under Vasaloppets vintervecka är: Vasaloppet, Öppet Spår söndag, Öppet Spår måndag 90 (startled 2–10) Vasaloppet 45 samt Tjejvasan.

Kriterier för övriga seedningsgrundande skidlopp till Vasaloppet:

  • Loppet ska vara sanktionerat av Svenska Skidförbundet
  • Loppet ska vara minst 40 km
  • Loppet ska gå i klassisk stil
  • Loppet ska ha masstart eller gruppstart
  • Lopparrangören ska ha anmält sig och betalat in en avgift till Vasaloppet.

Mer om seedning till Vasaloppet >

Mer om seedningslopp >

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2025 och det 101:a Vasaloppet – skidor

Anmälan till Vasaloppets vintervecka 2025 >

Vasaloppets sommarvecka 2025 – cykel och löpning

Anmälan till Vasaloppets sommarvecka 2025 >

Våra huvudsponsorer