Under ett Vasalopp gör kroppen av med närmare 8000 kcal, vilket motsvarar närmare fyra vanliga dagars energiintag. Att åka Vasaloppet är en stor kraftansträngning och det kan även vara tufft för magen. Ekströms Blåbärssoppa passar utmärkt under Vasaloppet, eftersom soppan både ger energi och är lugnande för magen. Blåbär innehåller mycket antioxidanter som skyddar cellerna i kroppen och hjälper till att hålla oss friska. Antioxidanterna i blåbär är särskilt bra för synen och ny forskning tyder även på att blåbär kan hjälpa till att sänka kolesterolet, enligt Orkla Foods Sverige som tillverkar Ekströms.

Varumärket Ekströms har en lång historia som sträcker sig över mer än ett och ett halvt sekel, och under denna period har Ekströms lanserat många produkter som i dag ses som riktiga klassiker i de svenska hushållen. Företaget Ekströms startade i Örebro redan 1848. Men på den tiden sålde företaget inte livsmedel utan det var mustaschvax, stövelsmörja och bläck för hela slanten. Varumärket Ekströms ingår sedan 1995 i Procordia Food AB, som i januari 2014 bytte namn till Orkla Foods Sverige AB. Ekströms har varit kunglig hovleverantör och i dag är Orkla Foods Sverige hovleverantör av varumärket Ekströms till Carl XVI Gustaf.

Sedan 1958 är det Ekströms blåbärssoppa som serveras i Vasaloppet. Åren 1966–1995 stod det dessutom Ekströms Blåbär på Vasaloppets nummerlappar. (1995 stod det dock Ekströms Nypon på damernas nummerlappar i Vasaloppet.)

Den klassiska Vasaloppssoppan gör Ekströms av torkade blåbär, både frystorkade och pulver: Det är frystorkade blåbär från EU (Vaccinium myrtillus L.), samt blåbärspulver från EU (Vaccinium myrtillus L.) och Nordamerika (Vaccinium angustifolium). Blåbär täcker för övrigt cirka 11 procent av Sveriges skogsmarksareal.

Ordet blåbär har kommit att användas generellt för en nybörjare eller amatör och är belagt i skrift första gången 1955. Vem det var som myntade begreppet är dock enligt Språkrådet okänt.

Redan Gustav Vasa använde blåbär i nedsättande mening år 1542. Han talade om privilegier ”wij icke till eth Blåber achte”. Icke akta till ett blåbär kan jämföras med uttrycket att ”icke vara värd ett ruttet lingon”.

Varje deltagare i Vasaloppets vintervecka dricker i genomsnitt drygt 0,56 liter blåbärssoppa. Även på sommaren serveras det förstås blåbärssoppa i Vasaloppsarenan.

 

Sidan uppdaterades 2024-04-12