Anna J. Frithioff, vilket lopp ska du åka i Vasaloppets vintervecka 2023?
Nu är det inte ens två och en halv månad kvar tills det är dags för första loppet i Vasaloppets vintervecka 2023, som ju är Vasaloppet 30. I dag har vi pratat med Anna J. Frithioff som tillhörde svensk och internationell elit på 1990-talet och även vann Tjejvasan två gånger. För nu ska hon göra ”comeback” i Vasaloppsarenan. Anledningen till återkomsten är att hon ser fram emot en middag tillsammans med den motionsgrupp som hon hjälper – och som hon ska åka med. Hon har värdefulla rörelseråd till de som är yngre. Men hon har också ett bra tips för att hennes egna ”tävlingshorn” inte ska växa ut i pannan igen.
Anna J. Frithioff var elitaktiv i många idrotter. Hon deltog i två OS och fyra VM i längdåkning (ett VM-brons 1995), hon vann SM-guld i triathlon och även en SM-medalj i skidskytte. Dessutom spelade hon allsvensk fotboll med IK Brage!
Anna vann Tjejvasan 1991 och 1992. Hon är därmed en av få som lyckats vinna Tjejvasan två år i rad – och alltså lycktas försvara sin seger. (De andra är Britta Johansson Norgren, Susanne Nyström och Marie-Helene ”Billan” Westin.)
Hon är utbildad idrottslärare, men jobbar i dag som naturbevakare och på fritiden missionerar hon träning och skidåkning på hemmaplan för ett gäng motionärer.
Namn: Anna J. Frithioff
Ålder: 60 år
Bor: Solvarbo, mellan Borlänge och Säter i Dalarna
Yrke: Naturbevakare på Länsstyrelsen Dalarna
Tidigare lopp i Vasaloppsarenan: 4 Tjejvasan (seger 1991, 1992; 2:a 1994; 16:e 1995), 3 Vasaloppet (3:e dam i mål 1988; 2:a dam i mål 1991; 9:a 2000). Dessutom har Anna åkt som ledsagare åt en synskadad man, först en gång i Öppet Spår och sedan en gång i Vasaloppet.
Klubb: Säters IF Skidklubb
Vilket lopp ska du ställa upp i under Vasaloppets vintervecka 2023?
– Vasaloppet 30.
Varför ska du delta och vilka förväntningar har du?
– Anledningen att jag ska åka i år är en ”gubbgrupp” kallar jag det; ett gäng mellan 15 och 25 stycken motionärer i Säter, från 30 till 80 år, som ska åka Vasaloppet 30 och då är det middag efteråt. Och då måste man åka för att få äta middag med dem. Jag har inga förväntningar så, utan jag ska åka och ha det trevligt. Sedan får man valla lite dåligt så man inte får för stora horn i huvudet…
Vad är det bästa med Vasaloppets vintervecka?
– Det är att det engagerar så oerhört många människor att röra på sig. Det är ju egentligen inte bara själva Vasaloppsveckan, utan hela året innan. Att det är många som är med på både sommaren och vintern, och att det håller dem igång. Så för folkhälsan så är det fantastiskt, både Vasaloppet och alla klassikerlopp och alla andra ”smålopp”. De är guld värda. Och i bakvattnet av de som deltar så håller andra också på att motionera, de som säger ”jag vill inte tävla”, men de kommer ändå igång och motionerar eftersom de andra motionerar! Så det har liksom en långtgående effekt.
Om du skulle ge ett råd till dem som ska åka första gången i Vasaloppet 30, vad skulle det vara?
– Ta det lugnt, lyft blicken och upplev Vasaloppet! Jaga inte tid, det är helt ointressant eftersom det beror så mycket på föret. Men upplev Vasaloppet, se allt folket och prata med funktionärerna. Det har jag aldrig gjort; det skulle man ha gjort!
Men du får chansen att göra det nu?
– Ja, kanske… (skratt).
När du ser tillbaka på din elitkarriär, vad är det helst du minns?
– Jag har ju varit med i två OS och fyra VM, och visst, det är ju fantastiskt att ha varit med där. Men det jag faktiskt minns mest och som har varit allra roligast är alla läger, både på klubbnivå med Kvarnsveden och alla landslagsläger med allt roligt och tokigt som hände där. ”Vägen dit” är ändå det som finns kvar där, på något sätt. Sedan är jag stolt att jag varit med i alla mästerskap och presterat bra, men det är ändå vägen dit med alla människor runtomkring och sponsorer och alla andra som var roligast. Ett läger i Danmark var extra roligt; för när alla andra klubbar åkte norrut till blöta myrmarker åkte vi i Kvarnsveden till Jylland på rullskidläger…
Hur är den 60-åriga Annas förhållande till skidor jämfört med den 30-åriga som vann Tjejvasan?
– Svår fråga. I dag står jag still och tränar andra, alltså de här motionärerna, en dag i veckan. Och jag åker bara själv när det är fint väder. Förr var det vinna vinna och träna träna, i dag är det inte så… Men en grej är att min man och jag kör upp skidspår på åkrarna runt byn och jag har en massa skidor i förrådet så skolor och folk kan komma hit och låna ett par skidor och åka. Fyra-fem kilometer brukar spåret vara. Det tycker jag är fantastiskt roligt, att se motionärer komma hit och åka en sväng här.
Och hur är din form 2022 jämfört med formen 1992?
– Den är inte lika bra nu… Men om jag tänker på den karriär jag haft, så märker man nu när man är 60 att man känner av de skador man råkat ut för, så det är mycket ”ont i kroppen”. Men ändå är jag oerhört vältränad för att vara 60, och det är jag för att jag jobbar fysiskt med kroppen i mitt jobb. Jag skulle vilja passa på att säga till alla yngre: ”Se till att ni rör på er”, för sedan när man kommer upp i klimakteriet och efter 60: Har du ingenting då så är det svårt att bygga upp något. Karlar kan ju bygga muskler upp i 70–80-årsåldern, medan kvinnor har det lite svårare. Så det gäller att ha med sig en bra packning av fysisk aktivitet i bagaget innan man blir äldre, och det har ju jag. Men kroppen är öm, för jag har ju spelat fotboll också i många år. Min man och jag har börjat diskutera om vi ska flytta ned på nedervåningen snart… Knäna är inte bra, men det gäller att hålla igång så man inte blir sittande.
Hur tränar du?
– Jag rör mig i vardagen. Och på grund av skadorna kör jag ibland underhåll av musklerna, som sjukgymnastik nästan.
Hur mycket skidor brukar du åka?
– Jag åker när det är fint väder. Förra året åkte jag en gång… Och när min dotter vill åka, då åker jag med direkt.
Hur känns det att ha ett lopp som ett konkret mål med träningen?
– För gruppen är det jätteviktigt, de håller igång för att det här är en trevlig resa med buss, ett lopp i förhoppningsvis fint väder och sedan är det bankett efteråt. Och jag tycker det är jätteroligt att se dem träna och springa. Tar jag med visselpipa till träningen blir de som galna, på ett positivt sätt. Jag får be dem att ta det lugnt ibland. De är så positiva när de får lite instruktioner och positiv feedback. De är jätteduktiga och det är häftigt att se.
Vem skulle du vilja se i ditt lopp i vinter, helt enkelt utmana?
– Nä, jag vill inte utmana någon. Då växer ju hornen igen. Även om man inte är tävlingsmänniska längre så kommer det lätt fram igen… Jag får som sagt se till att valla dåligt.
Om du även skulle delta i ett lopp i Vasaloppets sommarvecka 2023, vilket lopp skulle du välja då?
– Jag kan inte springa längre och jag får inte cykla sedan jag bröt axeln, så jag kan inte vara med på någonting. Men skulle jag ändå välja så fick det blir Cykelvasan.
Lycka till i vinter! Vi ser fram emot att få se er alla vid målportalen i Mora!
Läs våra tidigare deltagarintervjuer:
NINNI SCHULMAN >
JENNY KALLUR >
CASPAR OPITZ >
EMMA KNYCKARE >
MELKER ANDERSSON >
Bravura har åtta lag anmälda till Stafettvasan 2023 >
Per-Anders Gråberg >
12 fantastiska Vasaloppsprestationer >
Se vår trailer för Vasaloppets vintervecka 2023:
Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan
Vasaloppets vintervecka 2023
• Fredag 24 februari Vasaloppet 30 start Oxberg, 30 km
• Lördag 25 februari Tjejvasan start Oxberg, 30 km
• Söndag 26 februari Ungdomsvasan start Eldris, 9 km, start Hökberg, 19 km
• Söndag 26 februari Öppet Spår söndag start Sälen, 90 km
• Måndag 27 februari Öppet Spår måndag fri stil, start Sälen, 90 km
• Tisdag 28 februari Vasaloppet 45 start Oxberg, 45 km
• Fredag 3 mars Stafettvasan skidstafett, fem sträckor, start Sälen, 90 km
• Fredag 3 mars Nattvasan 90 individuellt eller i par, fri stil, start Sälen, 90 km
• Fredag 3 mars Nattvasan 45 individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 45 km
• Fredag 3 mars Nattvasan 30 individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 30 km
• Lördag 4 mars Vasaloppet 10 fri stil, start Eldris, 9 km
• Söndag 5 mars Vasaloppet start Sälen, 90 km
LÄS MER OM VINTERVECKAN >
Vasaloppets sommarvecka 2023
• Fredag 11 augusti Cykelvasan Öppet Spår, start Sälen från kl. 08.00, 94 km
• Fredag 11 augusti Ungdomscykelvasan, start Oxberg från kl. 08.00, 32 km
• Fredag 11 augusti Cykelvasan 30, start Oxberg från kl. 14.00, 32 km
• Fredag 11 augusti Cykelvasan 45, start Oxberg från kl. 15.30, 45 km
• Lördag 12 augusti Cykelvasan 90, start Sälen från kl. 07.30, 94 km
• Fredag 18 augusti Trailvasan 10, start Mora kl. 18.00, 10 km
• Lördag 19 augusti Ultravasan 90, start Sälen kl. 05.00, 90 km
• Lördag 19 augusti Ultravasan 45, start Oxberg kl. 09.00, 45 km
• Lördag 19 augusti Trailvasan 30, start Oxberg kl. 11.30, 30 km
• Lördag 19 augusti Vasastafetten, löparstafett, start Sälen kl. 08.00, 90 km
LÄS MER OM SOMMARVECKAN >
Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år
Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp – i grenarna skidor, cykel och löpning – under ett kalenderår. Välj mellan 90, 45 och 30 kilometer.
LÄS MER >
Gilla Vasaloppet på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram!