2025-04-09 16:11

Bättre dialog och förtydligande av regler ska stävja skejt i Vasaloppet

Efter längdskidsäsongen 2025 har diskussion uppstått om otillåten skejtåkning. Här berättar Vasaloppets sportchef Tommy Höglund om planerna framåt för att tydliggöra reglerna och utbilda deltagare som vill staka sig genom Vasaloppet. Målet är att skapa en bättre förståelse för regelverket och att säkerställa rättvisa tävlingsförhållanden. Tommy förklarar här också att det är tävlingsjuryn som fattar beslut om eventuell diskvalificering i Vasaloppet.

Sportchef Tommy Höglund, efter årets Vasalopp har diskussioner uppstått i olika forum kring Vasaloppets hantering av deltagare som ”tjuvskejtar”, hur ser du på det?
– Vi tar det här på stort allvar. Långloppsåkningen har genom eliten successivt utvecklats så att de främsta åkarna i dag tävlar helt utan fästvalla. Bara för några år sedan spelade väder och föret en stor roll i valet att tävla på skidor med eller utan fästvalla, men så är det inte nu. Och med den utveckling som är där fler och fler skidåkare utöver eliten aktivt väljer att också åka sitt lopp utan fästvalla ser vi att vi måste föra en bättre dialog kring detta. Vi behöver även bli tydligare med vilka regler som gäller samt informera kring juryns arbete.

Hur ska ni jobba framåt för att undvika sådana här diskussioner kring skejtåkning i Vasaloppet?
– I vår deltagarundersökning uppgav 24 procent av deltagarna i Vasaloppet att de åkte på skej- eller stakskidor. Det tycker vi är förvånansvärt många. Vi behöver hjälpa till att möta den här utvecklingen genom att skapa så bra förutsättningar som möjligt för deltagarna: Genom riktad kommunikation, förtydligande av reglerna och kanske även se över arbetssätten under arrangemanget. Vi vill värna den klassiska skidåkningen, nationellt och internationellt. Vi kommer att göra ett arbete kring detta för att nå ut till våra deltagare. Exakt hur det kommer se ut får vi återkomma till inför vintern 2025/2026.

Hur ser regelverket ut kring diskvalificering på grund av otillåten skejtåkning?
– Användning av skejt ska leda till diskvalificering. Det är FIS regelverk som gäller i Vasaloppet. Här står att juryn ska ta hänsyn till hur allvarligt regelbrottet är. Om det inträffade anses vara ett brott mot reglerna men inte lett till någon fördel i den slutliga resultatlistan kan juryn välja att utdela muntlig eller skriftlig varning istället för diskvalificering. De bevis som används vid tekniköverträdelser i Vasaloppet är egna observationer som medlemmar i juryn ser, officiella TV-bilder samt filmade klipp från Vasaloppets egna teknikkontrollstationer som är utplacerade utefter banan.

Vilka ingår i Vasaloppets tävlingsjury?
– Tävlingsjuryn i alla FIS-sanktionerade längdskidlopp består av en ordförande som utses av FIS samt en assisterande TD (teknisk delegat) som utses av det nationella skidförbundet. I detta fall Svenska skidförbundet. Utöver dessa två ingår även Ski Classics race director samt Vasaloppets tävlingsledare. Vasaloppet har en representant i juryn som alltså är tävlingsledaren.

Kan man diskvalificera någon i efterhand?
– I FIS långlopp för åkare med aktiv FIS-kod finns en protesttid på 60 minuter räknat från att den inofficiella resultatlistan publicerats. När denna tid har löpt ut är resultatlistan officiell och kan endast ändras om det skulle visa sig att ett dopingtest skulle vara positivt. Det går alltså inte för juryn att bestraffa någon efter att listan är officiell. Protester mot åkare som inte har en aktiv FIS-kod ska ha inkommit till tävlingsjuryn inom 48 timmar efter att segaren gått i mål.

Det ryktas om att en deltagare i år kontaktat Vasaloppet i efterhand och bett om att bli diskad på grund av skejtåkning, stämmer detta?
– Det stämmer inte, ingen hos oss har tagit emot ett sådant mejl eller telefonsamtal. Och även om någon skulle be om en sådan sak i efterhand kan alltså inte Vasaloppet göra något åt det eftersom det är en extern jury som hanterar regelbrott.

Tack Tommy!
– Tack själv.

(FIS = Internationella skidförbundet.)

FAKTA/ Tävlingsregler

Åkteknik i Vasaloppet

Åktekniken är klassisk. Riktningsändring tillåter steg med innerskidan och frånskjut med ytterskidan med avsikt att ändra åkriktning. När det finns flera preparerade spår är upprepade spårbyten eller att kliva i och ur spåret inte tillåtet. Enkel- eller dubbelskejt är inte tillåtet.

Läs fullständiga regler på Svenska Skidförbundets webbplats.

Svenska skidförbundets webbplats >
fis-ski.com >

Anmälan till Vasaloppets vintervecka och Vasaloppet 2026
Det 102:a Vasaloppet äger rum den 1 mars 2026 och anmälan är öppen nu. Välkommen med din anmälan!

Vasaloppets sommarvecka 2025 – cykel och löpning

Anmälan till Vasaloppets sommarvecka 2025 >

Hemmavasan cykel och löpning 2025 – var och när du vill

Vasaloppets vintervecka 2026 och det 102:a Vasaloppet – skidåkning

Anmälan till Vasaloppets vintervecka 2026 >

Våra huvudsponsorer