Dags för rekordstor upplaga av Stafettvasan
På fredag 3 mars är det dags för en rekordstor upplaga av Stafettvasan. 2 321 femmannalag med 11 605 skidåkare är redo att åka mellan Sälen och Mora i den 15:e upplagan av loppet. I år är Stafettvasan för första gången uppdelad på två starttider: 08.00 och 10.00. Det kommer i år deltagande lag från samtliga Sveriges 21 län!
Samma dag som herrstafetten i världsmästerskapet i Lahtis avgörs, så är det alltså dags för världens största skidstafett! Som i år är större än någonsin.
Stafettvasan är alltid en utmaning med trafik och logistik och till i år har flera förändringar införts för att undvika trängsel och underlätta för deltagarna. Oavsett var deltagarna utgår ifrån, Sälen eller Mora, behövs en bil per lag och samtliga rekommenderas att parkera bilen i Terminal Oxberg och därifrån ta bussar till de olika växlingarna. Det kommer inte längre att vara tillåtet att åka bil till växlingen i Hökberg och överfarten över Spjutmodammen är helt stängd för biltrafik.
Nyheten med två starttider gör att skidåkare och trafik sprids mer över dagen. Därmed blev det också möjligt att utöka antalet lag i den populära stafetten från 2 000 till 2 400. Det finns med andra ord platser kvar för dem som vill anmäla ett lag.
Stafettvasan är ett mål för många företag, föreningar, organisationer, kommuner, myndigheter och förstås också många kompisgäng. 70 procent av de anmälda deltagarna 2017 är herrar och 30 procent är damer och man får mixa deltagarna hur man vill i laget.
Ramirent är värd för Stafettvasan och har 35 lag anmälda. Sweco har 30 lag. Några som också satsat stort på årets upplaga är Bonnierkoncernen, där bland annat Dagens Nyheter, Expressen och Dagens Industri ingår, som kommer till start med hela 27 lag. Stålföretaget Outokumpu har 17 anmälda lag.
Hundratals andra företag och arbetsplatser har flera lag med i startlistan. För att bara nämna några: AB Karl Hedin, Assa Abloy, Atea, Byggpartner, Chalmers, Diös, Energimyndigheten, Fiskarhedenvillan, Folksam, Flügger, ICA, Jägareförbundet, Konsumentverket, Lantmäteriet, Moelven, Mora kommun, Nordea, Norwegian, Peab, PwC, Ramböll, Riksidrottsförbundet, Scania, Skanska, Skoghalls Bruk, Stora Enso, Sveaskog, Sydved, Tylö, Volvo Cars Sverige, WSP, ÅF, Älvdalens Besparingsskog och Östersunds Tingsrätt!
Stafettvasan är ju ett motionslopp och ingen tävling, men den inofficiella rekordtiden lyder på 3.37.14 från 2012, det vill säga en minut och 27 sekunder snabbare än Jörgen Brinks rekordtid för Vasaloppet från samma år. Några riktigt snabba lag finns alltid med i stafetten men de kan vara svåra att urskilja i startlistan då skidåkarna ofta dyker upp i ett lag med företagsnamn och inte med sin vanliga klubbadress.
En riktigt snabb skidåkare som kommer att åka sista sträckan i ett lag är Peter ”Kungen av Düsseldorf” Larsson. Peter som vann sex världscupsegrar i sprint, alla i just Düsseldorf, slutade sin elitkarriär 2009 och åker nu sista sträckan i laget Rättighetscentrum Dalarna, en antidiskrimineringsbyrå som jobbar för att förebygga diskriminering och främja mångfald i Dalarna.
En världsmästare åker också Stafettvasan 2017, nämligen Jimmy Birklin som vann VM i sprintorientering 2001. Birklin är sedan i somras vd för Svenska Skidspelen i Falun.
Stafettvasans sträckor:
1. Sälen – Mångsbodarna 24 km
2. Mångsbodarna – Evertsberg 24 km
3. Evertsberg – Oxberg 14 km
4. Oxberg – Hökberg 9 km
5. Hökberg – Mora 19 km