2021-02-14 12:55

Emil och Lina har chans på Grand Slam inför Vasaloppet

Med bara tre veckor kvar till Vasaloppet fortsätter Emil Persson, Lager 157 Ski Team, och Lina Korsgren, Team Ramudden, att imponera i långloppsvärldscupen Visma Ski Classics. Idag vann de på nytt när Jizerská 50 avgjordes i Tjeckien. Båda två har nu fortsatt chansen på en Grand Slam där Vasaloppet den 7 mars och Birkebeinerrennet 20 mars återstår. Emil och Lina leder dessutom totalcuperna.

Det var det 54:e Jizerská Padetsatka, eller Jizerská 50, som det heter med avseende på sträckan. Start och mål ligger i Bedrichov. Svensksuccén i Jizerská 50 innebär att såväl Emil Persson som Lina Korsgren kan ta hem en Grand Slam och därmed prispotten på en miljon kronor, om de också vinner Vasaloppet och ”Birken”. (Tar de båda en Grand Slam, som ingen någonsin lycktas med tidigare, får de dela på miljonen.)

– Det var ett tufft lopp med hög hastighet från början. På slutet sparade jag så mycket kraft som möjligt inför spurten, sa Emil Persson om dagens lopp.

– Jag hade en fantastisk kropp idag och så bra hjälp från min lagkamrat Ida, sa Lina Korsgren som tog segern precis före Ida Dahl.

Herrloppet
I herrklassen handlade det om sex åkare efter climb-passeringen efter 32,4 kilometer: Ermil Vokuev, Russian Winter Team, var först där följd av Tord Asle Gjerdalen, Team XPND Fuel of Norway, Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom, Emil Persson, Lager 157 Ski Team, Petter Eliassen, Team Ragde Eiendom och Maxim Vylegshanin, Russian Winter Team.

I utförskörningarna ner mot mål försökte Oskar Kardin med några rejäla ryck med fyra och med två kilometer kvar, men han lyckades inte få någon lucka. Sedan försökte Ermil Vokuev med en kilometer kvar men inte heller han kunde komma loss.

Ner mot målområdet var Tord Asle Gjerdalen först, men Emil Persson kom med hög hastighet bakifrån och passerade honom med cirka 50 meter kvar och vann loppet med 0,3 sekunder före Gjerdalen. Vokuev blev trea, 0,8 sekunder efter, sedan följde Eliassen och Vylegshanin precis bakom. Däremot föll Kardin på väg mot spurten och slutade sexa.

– Det var ett tufft lopp med hög hastighet från början. När Eliassen körde stenhårt mot det andra bergspriset var det så nära att jag var tvungen att släppa. Jag kämpade med det jag hade och sedan sparade jag bara så mycket energi jag kunde ner mot mål, sa Emil Persson.

– När vi närmade oss mål hade jag en riktigt bra position och jag lyckades passera Gjerdalen. En fantastisk dag, fortsatte Persson.

Max Novak, Team Ramudden, var tvåa i spurten bakom de sex bästa och blev åtta. Tre svenska åkare till tog sig in topp 20 strax där bakom. Klas Nilsson, Team Curira, blev tolva närmast följd av Johannes Eklöf, Team Ramudden, och Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team.

Damloppet
I damloppet, som startade tio minuter före herrarna, var Team Ramuddens Lina Korsgren och Ida Dahl de klart starkaste denna dag. Duon kom loss en timme in i loppet och drog sedan bara ifrån de övriga.

– Det var ett riktigt bra lopp. Jag hade en fantastisk kropp och så bra hjälp från min Ida. Hon var så stark idag. Det var så kul att göra det tillsammans med Ida, säger Lina Korsgren.

– Jag är verkligen riktigt nöjd med loppet. Först trodde jag att vi skulle vänta tills herrtäten skulle komma ifatt oss, men efter spurtpriset kände jag mig så stark och jag ville bara bli av med de andra tjejerna. Jag körde hårt och alla utom Lina släppte, säger Ida Dahl.

Trean i mål, hemmaåkaren Katerina Smutná, var hela tre minuter och 42 sekunder efter tätduon i mål. Strax där bakom åkte Jenny Larsson, Team Ramudden, in som fyra. Elin Mohlin, Lager 157 Ski Team, blev sexa och Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, slutade åtta i sin comeback, strax före Sofie Elebro, Team Parkettpartner Sjusoen, som blev nia. Sex svenskor bland de tio bästa med andra ord. Lördag den 27 februari är det dags för Tjejvasan Elit, som direktsänds i SVT.



FOTO: Jizerská 50/Tomáš Hejzlar.

Källa: www.langd.se >

Se alla resultat på: www.vismaskiclassics.com/results >

Se Visma Ski Classics promotionfilm inför Vasaloppet 2021 (42 sek) >

FAKTA/ Visma Ski Classics kalender säsong XI
16 januari 2021: Engadin La Diagonela, 65 (60) km, Zuoz, Schweiz
23 (24) januari 2021: Toblach-Cortina, 42 (38) km, Toblach-Cortina, Italien
31 januari 2021: Marcialonga*, 70 km, Trentino, Italien
14 februari 2021: Jizerská Padesátka*, 50 km, Bedrichov, Tjeckien
7 mars 2021: Vasaloppet*, 90 km, Sälen-Mora, Sverige
20 mars 2021: Birkebeinerrennet*, 54 km, Rena-Lillehammer, Norge
27 mars 2021: Årefjällsloppet, 100 km, Vålådalen, Sverige
10 april 2021: Reistadløpet, 50 km, Setermoen-Bardufoss, Norge
17 april 2021: Ylläs-Levi, 70 km, Ylläs-Levi, Finland

*) = ingår i Ski Classics Grand Slam.

 

Våra huvudsponsorer