2024-08-02 08:19

Flera nyheter under Vasaloppets sommarvecka 2024

Målportalen är putsad, blåbärssoppan beställd och funktionärernas scheman utdelade. Vasaloppsarenan är preppad och klar och över 20 000 deltagare väntas till Vasaloppets sommarvecka 2024 som bjuder på flera spännande nyheter och celebert besök av astronauten Marcus Wandt.

– OS pågår för fullt i Paris och här gör vi just nu de sista förberedelserna inför sommarens stora folkfest i Dalaskogarna, säger Johan Eriksson, vd på Vasaloppet.

Väderprognosen inför årets upplaga av Vasaloppets sommarvecka ser lovande ut (särskilt jämfört med ifjol där ovädret Hans ställde till det med översvämningar för både deltagare och arrangör under Cykelvasan) och anmälningarna till loppen tickar in i hög takt.
– Det är väldigt roligt att se att intresset för den här folkrörelsen fortsätter att växa. I år väntas den 200 000:e målgången i Cykelvasan och vi är superpeppade på att ta emot alla cyklister och löpare som laddat för sin utmaning i Vasaloppsarenan och ser fram emot ett härligt arrangemang med flera nyheter och roliga inslag, säger Johan Eriksson.

Kolla in våra nyheter:

Snabbguide till loppen i Vasaloppets sommarvecka 2024
Vasaloppets sommarvecka 2024 har elva olika lopp att välja på. Första helgen, 9–10 augusti, är det cykling som gäller och andra helgen, 16–17 augusti, står löpning på programmet. Det finns tre olika startplatser men gemensamt för alla lopp är att de går i mål under Vasaloppets målportal vid klockstapeln i Mora. Därutöver finns även Barnens Vasalopp för de som är 3–10 år samt Hemmavasan för den som vill delta på sin egen hemmaplan. Kolla in vår snabbguide, dag för dag och lopp för lopp:

Vasaloppet – Snabbguide till Vasaloppets sommarvecka 2024 – elva lopp att välja på

Nyhet! Vasaloppet Bike Festival 5–11 augusti
En större satsning på kringarrangemang och ännu mer feststämning! Det är grunden för Vasaloppet Bike Festival som i år har premiär i Lindvallen, Sälen. Här kan besökare testa sin cykelteknik i roliga och utmanande banor, kolla in spektakulära shower med volter och cykeltrick i världsklass, lära sig hur man mekar och håller cykeln fräsch och hänga på afterbike med underhållning. Torsdag 8 augusti gör nordiska eliten i mountainbike upp om ära och prispengar i Cykelvasasprinten och det blir även intervjuer med spännande cykelprofiler och uppsnack med eliten inför Cykelvasan 90.

Vasaloppet – Vasaloppet Bike Festival

Cykelvasan direktsänds i fyra länder – med OS-aktuella expertkommentatorer
Lördagen den 10 augusti avgörs den 16:e upplagan av Cykelvasan 90. Sveriges Television direktsänder loppet från start till mål, precis som Vasaloppet på vintern – och i år sänds Nordens största mtb-lopp även i Norge, Danmark och Finland.
SVT:s nya expertkommentator är ingen mindre än den tvåfaldige segraren i Cykelvasan 90, Emil Lindgren, precis hemkommen från OS i Paris där han bland annat kommenterade Jenny Rissveds OS-brons. Vasaloppet.TV sänder samtliga lopp under Vasaloppets sommarvecka med expertkommentator Roberto Vacchi på Cykelvasan 90, även han direkt från OS-sändningarna.

Under Ultravasan, Trailvasan och Vasastafetten lördag 17 augusti är ultralöparprofilen Johnny Hällneby expert tillsammans med programledare Martin Sellberg.

Vasaloppet – Cykelvasan 90 direktsänds i fyra länder 2024

Sändningstider från Vasaloppets sommarvecka 2024 – Vasaloppet.TV

Premiär för nya bansträckningen i Cykelvasan
För deltagarna i Cykelvasan Öppet Spår och Cykelvasan 90 är det i år premiär för den nya bansträckningen vid starten i Sälen. Planen var att den skulle användas redan i fjol men ovädret Hans ställde till det med översvämningar så delar av den tänkta sträckan fick dras om i början. I år kommer cyklisterna kunna köra sträckan längs älvbrinken vid Västerdalälven i ca en kilometer fram till vägövergången där de sedan möts av den berömda första backen. Den första och största stigningen i Vasaloppsarenan.

Vasaloppet – Vasaloppsarenan redo – välkommen till Vasaloppets sommarvecka 2024

Astronaut Marcus Wandt till Mora
I början av 2024 for han till rymden och tillbaka. Med sig i packningen hade han både en medalj och en nummerlapp från Vasaloppet. Under Vasaloppets sommarvecka, fredag 16 augusti, är det dags för dessa rymdföremål att återvända till Dalarna när den morafödde astronauten Marcus Wandt personligen lämnar över dem till Vasaloppet på plats i Mora.

Vasaloppet – Stjärnglans över Vasaloppets sommarvecka 2024 när astronaut Marcus Wandt kommer till Mora

Nya loppet Funkisvasan
Till Vasaloppets sommarvecka 2024 blir Funkisvasan ett av de ordinarie loppen på programmet. Ett testlopp för inbjudna deltagare genomfördes under sommarveckan 2023 och efter ett mycket positivt mottagande öppnas nu Funkisvasan upp för fler. Funkisvasan är ett löplopp som arrangeras fredag 16 augusti 14.00 och därmed inleder löparhelgen under Vasaloppets sommarvecka 2024. Loppet har både start och mål i Mora, är 4 km långt och vänder sig till personer med någon form av funktionsnedsättning.
– Målet är att alla som vill ska kunna genomföra ett Vasalopp, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.

Vasaloppet – Nytt lopp i Vasaloppets sommarvecka 2024: Funkisvasan!

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

LÄS MER OCH ANMÄL DIG >

Hemmavasan cykel och löpning – var och när du vill

Vasaloppets vintervecka 2025 och det 101:a Vasaloppet – skidor

ANMÄLAN TILL VASALOPPETS VINTERVECKA 2025 >

Våra huvudsponsorer