Fritjof Fagerlund och Alexandra Morozova vann Ultravasan 90 2018
Rekordmånga kom till start i den femte Ultravasan, som genomfördes i idealiska väderförhållanden: 1042 löpare startade i Sälen kl 05.00 för att springa 90 km medan 802 löpare startade kl 07.00 i Oxberg för att genomföra 45 km. Fritjof Fagerlund, LK Roslagen, och Alexandra Morozova, Ryssland, heter vinnarna av Ultravasan 90 2018. David Nilsson, Högby IF, och Lisa Ring, IK Nocout, vann Ultravasan 45.
Fritjof Fagerlund sprang Ultravasan 90 på den näst snabbaste tiden i loppets historia, 6.01.56, och Alexandra Morozova vann på ny damrekordtid, 6.43.55.
– Jag kände mig i väldigt bra form idag, säger Fagerlund efter segern.
– Jag är så glad och lycklig, säger damvinnaren Morozova som slog banrekord.
Ultravasan 90 herrklassen
I herrklassen handlade det om tre löpare efter passeringen av Risberg: Patrick Reagan, USA, Fritjof Fagerlund och norrmannen Didrik Hermansen.
Hermansen tog spurtpriset i Evertsberg strax före Fagerlund. Reagan var där drygt 20 sekunder efter. Fagerlund och Hermansen sprang sedan tillsammans efter Evertsberg men när banan flackade ut så tog Fagerlund över kommandot och drog sakta men säkert ifrån norrmannen.
– Jag trodde Patrick låg och avvaktade där bakom och skulle komma. Men han gjorde aldrig det. Så då tänkte jag att det är bara att köra på och hålla ett jämnt tempo. Det var viktigt att inte förivra sig, säger Fagerlund som var tvåa i loppet 2016.
Till kontrollen i Oxberg hade han skapat en ledning på hela två minuter och 15 sekunder. Fritjof fortsatte i ett jämnt tempo hela vägen till målet i Mora och vann till slut med 8.34 före Reagan. Hermansen var 13.31 efter på tredjeplatsen. Han var två minuter före andre svensk, Joacim Lantz, Ockelbo.
Fritjof Fagerlund bestämde sig bara ett par dagar före start för 90 kilometer. Tanken var först att springa Ultravasan 45 för att VM på 100 kilometer bara ligger tre veckor bort.
– Jag hade ingen riktig plan. Jag bestämde mig så sent för att springa 90 kilometer. Men jag visste att jag haft en väldigt bra träningsperiod. Jag kände mig väldigt stabil och i väldigt bra form. Jag var så sugen på att springa det här loppet, säger Fritjof.
Hur utvecklades loppet när ni var tre tillsammans i täten?
– Det kändes som vi alla tre var väldigt starka. Sen var Didrik ganska sugen på spurtpriset i Evertsberg. Det finns en risk när man är det. Jag tänkte att jag ska stressa honom lite så han måste jobba för det.
Det kan ha varit ett avgörande skede till Fagerlunds fördel i loppet. Var det kritiskt någonstans på de avslutande milen?
– Man är alltid lite osäker på vad som kommer att hända i slutet på loppet. Men det kändes bra. Nu måste jag nog vila ordentligt efter det här inför VM.
Till vardags är Fritjof Fagerlund universitetslektor i Uppsala och jobbar med grundvatten. Han både forskar och undervisar på Uppsala universitet. En stor del av träningen för Fritjof är transportträning till och från jobbet för att få ihop vardagen med jobb, familj och träning.
Fritjof är från Åland och finsk medborgare från början men har dubbelt medborgarskap. När Fritjof skulle springa VM första gången så kunde han välja mellan Finland och Sverige och valet föll på Sverige eftersom förbundets ultraverksamhet är mer utvecklad här.
Amerikanen Patrick Reagan upprepade andraplatsen från i fjol.
– De sprang hårt för spurtpriset och jag ville spara en del på krafterna. Fritjof var väldigt stark idag och jag är väldigt nöjd med min prestation, säger Reagan.
Andre svensk, Joacim Lantz, var nöjd med sin dag efter sitt hittills längsta tävlingslopp där han blev fin fyra ett par minuter efter Didrik Hermansen.
– Innan Evertsberg hade jag det lite tungt men sen utför hämtade jag hem ganska mycket och avslutade bra, berättar Lantz.
För IFK Moras Jonas Buud, som har benrekordet, blev det en tuff dag. Buud låg länge som tionde man men en ömmande hälsena gjorde att det till slut bara handlade om att fullfölja. I mål blev han 16:e man.
– Det gick fint fram till Evertsberg. Sen fick jag ont i hälsenan så det gick inte att trycka ifrån alls med höger fot. Så jag sprang och haltade uppför, berättar Jonas.
Du ville inte bryta?
– Nej, jag ville inte bryta igen.
I damklassen i Ultravasan 90 såg det till en början ut att bli en kamp mellan ryskan Alexandra Morozova och Högby IF:s Ida Nilsson som vann Ultravasan 90 i fjol. Morozova är en välmeriterad ultralöpare med en andra- och en tredjeplats från Comrades i Sydafrika, världens största ultralopp.
Redan till Risberg skaffade dock ryskan en ledning på mer än två och en halv minut. Ida tappade tid hela vägen till Mora och var i mål över 22 minuter bakom ryskan.
Alexandra Morozova sprang mycket starkt och slog Nilssons banrekord från i fjol med sju minuter. Den nya rekordtiden lyder 6.43.55.
– Banan var mycket varierad och det var lite svårt för mig med underlaget bitvis, men det gick ju bra ändå, berättar Alexandra.
– Jag märkte vid cirka 25 kilometer att Ida inte hängde med längre. Sedan blev det tufft de sista tre milen. Jag var jättetrött då. Nu är jag så glad och lycklig.
Ida Nilsson kände tidigt att det skulle bli en tuff dag.
– Jag har haft lite problem i veckan med magsjuka. Jag fick det direkt efter mitt förra lopp i Schweiz i söndags. Återhämtningen blev väldigt dålig och jag var sängliggande några dagar. Men i går kändes det bra och jag kunde äta så jag trodde kroppen skulle vara med igen, berättar Ida och fortsätter:
– Nu sprang Alexandra jättestarkt men det hade varit kul att vara med lite längre och känt sig fräschare. Benen var kassa idag.
Tredjeplatsen tog Sarah Bard, USA, hela 43 minuter bakom Alexandra Morozova – vars nya rekordtid hade räckt till nionde plats i herrklassen!
För resultat, se nedan.
Ultravasan 45 såg en ny och en tidigare vinnare
I herrklassen vann favoriten David Nilsson, Högby IF, på nya rekordtiden 2.39,33. I damklassen slog Lisa Ring, IK Nocout.se, nytt rekord på 3:03,00 och tog sin andra seger i loppet.
David sa innan att seger var viktigare än tid men blev länge matchad under loppet av Linus Rosdal, KFUM Örebro.
– Vi låg ihop gick ifrån varandra lite om vartannat, berättar David.
Till slut var David Nilsson inte oväntat starkast och vann med en dryg minut före Linus.
– Det kändes hyfsat. Men jag har lite att jobba med, säger David.
Kommer du tillbaka och pressar tiden om något år?
– Ja, det är möjligt. Men det var ganska jobbigt. Tanken är väl att köra lite kortare lopp i två tre år och sen möjligtvis längre lopp om tre år.
– Men om jag fortsätter att vara småskadad som jag varit nu så funkar det inte att köra fart. Då passar det med lite längre lopp även om det inte är optimalt heller, funderar David.
För Linus Rosdal var andraplatsen bakom David en positiv upplevelse.
– Vi låg tillsammans ganska länge men sen visste jag ju att han är mycket bättre än mig. Jag hade ingen chans när han bestämde sig men det var jätteroligt att få springa lite med honom. Inspirerande, säger Linus.
Hur värderar du den här insatsen?
– Senaste året har jag tränat dåligt och tappat motivation. Då tänkte jag att jag skulle testa det här. En kompis var med i en trafikolycka och då kom tanken att man kan inte gå och vänta tills man är i bra form. Man får vara glad att man kan springa. Det här var ett kul och ett väldigt bra arrangemang.
Fick du mersmak?
– Absolut!
Tredjeplatsen gick till förra årets Ultravasan 90-vinnare Elov Olsson drygt sex minuter bakom David Nilsson.
Lisa Ring vann Ultravasan 45 2016 och var tvåa 2017. Nu blev det en ny seger och hon slog sitt gamla banrekord med dryga minuten.
– Jag är jätteglad. Jag hade lovat mig själv att ta rygg på Jasmin (Nunige). Men jag lyssnade på kroppen och den sa att jag skulle springa, berättar en lycklig Lisa.
– Jag sprang helt utan krav på mig själv och kollade inte på klockan.
Hur värderar du segern? Eller är känslan det viktigaste?
– Det är känslan som är det viktiga. Sen måste man våga visualisera att man vinner. Jag har känt något i mitt huvud som har längtat och det är det som är avgörande i slutändan.
Jasmin Nunige, Schweiz, blev tvåa på Ultravasan 45. Efter två segrar på Ultravasan 90 2015 och 2016 var hon tillbaka i Mora efter skadebekymmer.
– Jag är inte van att springa tävling. Det var mitt andra lopp i år. Jag startade nog lite för hårt och fick betala för det i mitten på loppet. På slutet kändes det bra och jag kunde öka farten och avancera till andra plats. Det var härligt att springa idag. Det var perfekta förhållanden. Jag gjorde ett bra lopp men har mycket jobb för att komma tillbaka till gammal form.
Trea blev Sofia Byhlinder, Runnersway IF, uppväxt i Orsa och Mora.
– Jag har haft så ont sista milen så det var bara att försöka komma i mål. Men jag är grymt nöjd med tiden, säger Sofia som sprang i mål på 3.15,22.
Vad säger du om att bli trea bakom två så meriterade löpare?
– Det var jätte jättekul. Men jag hoppas ändå kunna springa lite snabbare nästa år.
Noterbart: Lisa Rings segertid hade gett en sjätteplats i herrklassen.
Se känslosam segerintervju med Lisa Ring i SVT
————————————–
RESULTAT 2018
Ultravasan 90 herrar
1 Fagerlund, Fritjof (SWE) M40, LK Roslagen, 06:01:56
2 Reagan, Patrick (USA) M21, HOKA ONE ONE, 06:10:30
3 Hermansen, Didrik (NOR) M35, Asics/Camelbak/Buff, 06:15:27
4 Lantz, Joacim (SWE),M21, Ockelbo SK, 06:17:31
5 Armstrong, Vajin (NZL) M35, Sri Chinmoy Marathon Team, 06:23:21
6 Erala, Ranno (EST) M45, Tele2, 06:27:40
7 Lantz, Johan (SWE) M21, Ockelbo SK / Scott Running, 06:34:24
8 Wikström, Patrik (SWE) M21, IFK Umeå/Team Salomon, 06:35:59
9 Stuck, Yoann (FRA) M35, GoreWear, 06:44:38
10 Nilsson, Daniel (SWE) M40, FK Studenterna, 06:47:12
Ultravasan 90 damer
1 Morozova, Alexandra (RUS) W21, 06:43:55
2 Nilsson, Ida (SWE) W35, Högby IF, 07:06:16
3 Bard, Sarah (USA) W21, 07:27:27
4 Talts, Eve (EST) W40, 07:34:42
5 Nilsson, Johanna (SWE) W35, Morjärv SK 07:37:41
6 Ramstedt, Jenny (SWE) W40, XC Sthlm/Team Envol, 07:47:32
7 Södermark, Frida (SWE) W40, Tjalve IF Norrköping 07:53:35
8 Brynthe, Henriette (NOR) W21, 07:56:33
9 Lindstedt, Emilia (SWE) W21, 08:23:17
10 Karlsson, Amelie (SWE) W21, 08:28:56
Bergspriset i Evertsberg vanns av Didrik Hermansen, Norge, på tiden 3.05.58, och Alexandra Morozova, Ryssland, 3.28.49.
Prestationsmedalj i Ultravasan 90 delas ut till löpare som springer på medaljtid. Medaljtid för herrar är 9,5 timmar. Medaljtid för damer är 11 timmar.
Ultravasan 45 herrar
1 Nilsson, David (SWE) M21, Högby IF/MotionMetrix, 02:39:33
2 Rosdal, Linus (SWE) M21, KFUM Örebro Friidrott, 02:40:39
3 Olsson, Elov (SWE) M21, Ockelbo SK, 02:45:40
4 Eriksson, Fredrik (SWE) M40, IK Akele, 02:49:57
5 Rudberg, Pontus (SWE) M45, IK Akele, 03:01:59
6 Bergström, Oscar (SWE) M21, Peab IF, 03:04:28
7 Johansson, Torbjörn (SWE) M45, 03:04:53
8 Sand, Daniel (SWE) M35, 03:08:21
9 Nilsson, Peter (SWE) M21, Hässelby SK, 03:09:19
10 Gustafsson, Johan (SWE) M50, IFK Mora FIK, 03:11:28
Ultravasan 45 damer
1 Ring, Lisa (SWE) W21, IK nocout.se, 03:03:00
2 Nunige, Jasmin (SUI) W45, Track Club Davos, 03:12:41
3 Byhlinder, Sofia (SWE) W21, Runnersway IF, 03:15:22
4 Larsson, Camilla (SWE) W40, 03:25:51
5 Nilsson, Annika (SWE) W35, IK Akele, 03:27:35
6 Klevmar Vånder, Petra (SWE) W50, Fysioterapicentrum Väst, 03:31:26
7 Ziegler, Ingrid (SWE) W40, Örebro AIK, 03:31:50
8 Hellsten, Liselotte (SWE) W21, Hemlingby LK, 03:34:07
9 Nilsson, Maria (SWE) W21, 03:40:21
10 Holm, Sara (SWE) W21, Strömstad löparklubb, 03:40:47
FAKTA/Segrare i Ultravasan 2014–2018
Ultravasan 90, herrar
2014 Jonas Buud, IFK Mora FK (SWE), 6.02.03
2015 Jonas Buud, IFK Mora FK (SWE), 5.45.08 (Rekordtid)
2016 Jarle Risa, Undheim IL (NOR), 6.11.49
2017 Elov Olsson, Ockelbo SK (SWE), 6.07.37
2018 Fritjof Fagerlund, LK Roslagen (SWE), 6.01.56
Ultravasan 90, damer
2014 Holly Rush, Team Bath AC (GBR), 7.09.04
2015 Jasmin Nunige, Schweiz (SUI), 7.02.35
2016 Jasmin Nunige, Track Club Davos (SUI), 6.54.32
2017 Ida Nilsson, Högby IF (SWE), 6.51.26
2018 Alexandra Morozova, (RUS), 6.43.55 (Ny rekordtid!)
Ultravasan 45, herrar
2014 Roman Ryapolov, IFK Mora FK (RUS), 2.49.47
2015 Fritjof Fagerlund, Rånäs 4H (SWE), 2.45.30
2016 Roman Ryapolov, IFK Mora OK (RUS), 2.41.47
2017 Erik Anfält, Örebro AIK (SWE), 2.40.28
2018 David Nilsson, Högby IF/MotionMetrix, SWE, 2.39.33 (Ny rekordtid!)
Ultravasan 45, damer
2014 Gloria Vinstedt, Sverige (SWE), 3.28.13
2015 Caroline Dubois, Frankrike (FRA), 3.13.22
2016 Lisa Ring, IK Nocout.se (SWE), 3.04.18
2017 Joasia Zakrzewski, (GBR), 3.06.12
2018 Lisa Ring, IK nocout.se, (SWE), 3.03.00 (Ny rekordtid!)
Se alla målgångar live under dagen i Vasaloppet.tv
Årets kranskulla heter Sara Wadman och kransmasen Joakim Kullberg.
Fotnot: Ultralopp är lopp som är längre än maratondistansen 42 195 meter.
Anmälan till Vasaloppets sommarvecka 2019
Öppnar söndagen den 16 september 2018 kl 09.00 på vasaloppet.se
Välkommen tillbaka i vinter!
Vasaloppets vintervecka 2019
Fre 22 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 23 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 24 feb: Ungdomsvasan. 9/19 km Start Eldris/Hökberg.
Sön 24 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.
Mån 25 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 26 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 1 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.
Fre 1 mar: Nattvasan. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen.
Lör 2 mar: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris.
Sön 3 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (FULLTECKNAT)
Gilla Vasaloppet på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram!