Hårt jobb året om i Vasaloppsarenan
Nio mil lång, 900 olika markägare och förhållanden som växlar mellan myrmark, stigar, broar, spångar och skogsvägar. Att utveckla och underhålla Vasaloppsarenan så att den håller för 100 000 cyklister, löpare, vandrare och skidåkare varje år kräver sitt jobb.
I dag jobbar åtta personer heltid, året om, med att utveckla och underhålla Vasaloppsarenan som omfattar vandringsleden, Cykelvasaleden och Vasaloppsspåret. Inför och under arrangemangsveckorna jobbar dessutom ett 30-tal personer extra för att hinna med bland annat alla byggnationer vid start, mål och längs spåret under de olika loppen.
– När du som deltagare kommer hit för att delta i ditt lopp, oavsett om du springer, cyklar eller åker skidor, förväntar du dig att arenan ska vara tipptopp. Och det är vårt jobb att se till att den är det, säger Anders ”Hobbe” Holmberg, arenachef på Vasaloppet.
Vintertid handlar mycket av arbetet för arenagruppen självklart om snö. Om att producera, köra ut och dra upp spår. Vår, sommar och höst ska förarbetet inför vintern klaras av samtidigt som alla byggnationer inför sommarveckan ska färdigställas. Sedan Ultravasan introducerades 2014 har arbetet med arenan även omfattat att få till en bra led för löpning förutom för skidåkning, cykling och vandring. Detta görs bland annat genom att ta sig runt blöta områden, lägga ut trall och testa nya sträckningar.
– Hela Vasaloppsarenan är ett naturreservat och omgivningen och miljöerna är viktiga inslag som vi ständigt jobbar med att förbättra. Oavsett om det är cykling, löpning eller skidåkning ska sträckningen matcha respektive idrotts specifika behov, säger Anders Holmberg.
Sommarveckans lopp utgår självklart från den klassiska sträckningen men det kan handla om små ändringar av spårdragningen och att exempelvis grus och bark behöver läggas ut. De senaste åren har till exempel varje sommarvecka inneburit en ny dragning av Cykelvasaleden. I vår påbörjas arbetet med att färdigställa en sträckning på 2 kilometer strax innan Mångsbodarna och målet är att Cykelvasan senast 2018 ska avgöras helt på otrafikerad väg.
– Sett ur ett hållbarhetsperspektiv ger det oss dessutom stora fördelar att jämna ut marken inför sommarloppen eftersom det ger bättre förutsättningar för jobbet vintertid. Med jämnare underlag krävs mindre snö, säger Anders Holmberg.
I dagsläget ligger snön fortfarande kvar i arenan som ännu inte öppnats för vandring eller cykling. Så snart den smält undan kommer både vandringsleden och Cykelvasaleden att ses över och öppnas för allmänheten. Under våren och sommaren kommer den som är intresserad att kunna följa arbetet och utvecklingen ute i Vasaloppsarenan här på www.vasaloppet.se och på Vasaloppets Facebook.
Se filmen om Vasaloppsleden: