2023-12-15 12:00

Julgodis med energibonus

Vill du göra eget julgodis som ger extra energi? Eller kanske testa en härlig återhämtningschai efter ett träningspass i kylan? Här bjuder vår samarbetspartner Runner’s World på spännande recept. Ha så kul i köket och lycka till!

Kryddig pretzelmix

Knaprigt och kryddigt, kan kontrasten bli bättre när det står Ris à la Malta upp i halsen? Dessutom är den här mixen rik på protein och bra fetter.

7 dl pretzels
5 dl nötter (till exempel mandlar och cashewnötter
2,5 dl havregryn
1 dl solrosfrön
2 tsk senapspulver
1 tsk vitlökspulver
0,5 tsk salt
0,25 tsk cayennepeppar
2 äggvitor
2 msk olivolja
2 msk honung

Sätt ugnen på 150 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt. Blanda pretzels, nötter, havregryn, frön och kryddor i en stor skål. I en mindre skål vispar du ihop äggvitorna, olivoljan och honungen. Häll blandningen över nöt- och pretzelmixen och blanda om. Sprid ut det på plåten och baka i 40 minuter. Ta ut och blanda om efter halva tiden. Låt svalna helt innan du lägger över mixen i burkar.

Pekannötssmör

Det här supergoda nötsmöret blir ett perfekt och gott mellanmål, eller när sötsuget sätter in, tillsammans med en banan. Pekannötter innehåller bra fetter och antioxidanter vilket hjälper din återhämtning.

7 dl osaltade och rostade pekannötter
1 msk kokossocker
1 tsk vaniljpulver
0,5 tsk kanel
En nypa salt

Mixa pekannötter, socker, vanilj, kanel och salt i en matberedare i flera minuter tills det är helt slätt och krämigt. Stoppa matberedaren ett par gånger och skrapa ner det som fastnat på kanterna. Sleva upp i glasburkar och förvara i kylen.

Mörk choklad med pumpafrön och körsbär

Om du köper choklad i affären är det inte ovanligt att den innehåller konstgjorda smakämnen och raffinerat socker. Här får du en choklad gjord på bara fem ingredienser som är en energibomb rik på mineraler tack vare kakaon, fröna och bären.

1,5 dl kokosolja
1 dl kakao
0,5 dl lönnsirap
1,5 dl pumpafrön
1 dl torkade körsbär (eller andra torkade bär)

Lägg bakplåtspapper i en form som är cirka 30 centimeter i diameter. Pappret ska komma upp lite på kanten. Blanda kokosolja, kakaon och sirapen i en liten kastrull på låg värme och vispa tills det har smält. Häll ner chokladsmeten i formen så att den fyller botten. Strössla med frön och bär över hela. Ställ den i frysen i en timme eller längre. Bryt chokladen i bitar och lägg i en burk som tål frystemperatur. De här godbitarna smälter nämligen i rumstemperatur.

Kryddpopcorn

Hemmagjorda popcorn är ett grymt fullkornssnack som innehåller massor av nyttigheter i sig.

5 msk kokosolja
1,5 dl popcornkärnor
1 tsk salt
1 tsk malen gurkmeja
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk paprikapulver

Smält 3 msk av kokosfettet i en stor kastrull på hög värme. Tillsätt popcornkärnorna och sätt på locket. När popcornen börjar poppa, sänk värmen lite och skaka kastrullen ofta. När poppningen är långsam drar du av kastrullen från plattan, men behåller locket på tills det har slutat poppa helt. Häll popcornen i en stor skål.
I en liten skål blandar du saltet och kryddorna och häll över popcornen och blanda om. Smält resterande 2 msk kokosolja och häll över popcornen och blanda igen. Tillsätt mer kryddor om det behövs.

Återhämtnings-chai

En kopp varmt te är gott efter en kylig löprunda eller direkt på morgonen.

3,5 dl löst svart te
1 dl torkad ingefära i bitar
3 msk kardemummakärnor, hela
2 msk kryddnejlika, hela
1 tsk malen kanel

Blanda te och kryddor i en skål.
Instruktioner för teet: Lägg 1–2 tsk i en tekula och lägg i en mugg. Häll över kokande vatten och låt stå tills det är så starkt som du vill ha det.

 

Vi tackar vår mediapartner Runner’s World och Springtime för artikellånet. Vill du prenumerera på Sveriges största löpartidning, gå till runnersworld.se.

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan
Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

Läs mer och anmäl dig >

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

Läs mer och anmäl dig >

För senaste nytt – följ oss på sociala medier året runt!
Gilla Vasaloppet på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram

Våra huvudsponsorer