2023-02-20 10:52

Köp Vasaloppsmärket 2023 – och se till att få Vasaloppets minnespoststämpel

Varje år tar Vasaloppets Samlarklubb fram ett nytt nålmärke som uppmärksammar Vasaloppet. Nålmärket har tagits fram ända sedan 1923. I år pryder Margit Nordin märket, den första kvinnan som åkte Vasaloppet just år 1923. Nästan lika gammal är traditionen med Vasaloppets minnespoststämpel. En ny stämpel har tagits fram årligen sedan 1937, vilket bedöms vara ett världsrekord. Det är Ovansiljans Filatelistförening som ser till att den traditionen upprätthålls.

Vasaloppsmärket
Från början var publikintäkterna grunden i Vasaloppets ekonomi. Första året fanns endast en blå pappersbiljett som entrébevis, troligen för läktarplats. Från och med 1923 gällde ett nålmärke som entré för att se Vasaloppet i Mora, vilket bidrog till att finansiera loppet. Det året gjordes 3 000 märken. 1952 tillverkades rekordmånga – 22 000 – nålmärken!

Efter hand blev det för mycket jobb att sätta upp staket och avgränsa området, och sedan år 1992 är det fri entré för att se Vasaloppet från publikplats. Men Vasaloppsmärket kommer fortfarande i en ny version varje år. Det är i dag ett av samlarobjekten för medlemmarna i Vasaloppets Samlarklubb (bildad 1994) som sedan 2007 också är de som tar fram nålmärket varje år. Har du ett nålmärke från 1923 betingar det i dag ett pris av cirka 2 500 kronor!

Samlarklubbens Lars-Åke Hansson är den som tar fram märket och i år uppmärksammas Margit Nordin på märket eftersom det är 100 år sedan Margit blev den första kvinnan att åka Vasaloppet. Förutom bilden på Margit lyder texten ”Margit 1923. VASALOPPET Lopp 99 2023”.

Nästa år – när det är dags för det 100:e Vasaloppet – kommer den första segraren att vara nålmärkets motiv, Ernst Alm alltså.

2023 års märke med Margit Nordin har tagits fram i 1000 exemplar med nål och 400 med pins-fäste och kostar 80 kronor. Ett fint litet minne från Vasaloppet, som kanske blir mycket värt i framtiden? Märket finns att köpa i Mora-Nisses Hus (intill Vasaloppets Hus och Vasaloppsmålet) i Mora. Öppet varje dag kl. 10.00–18.00 från och med fredag 24 februari till och med söndag 5 mars.

Vasaloppets minnespoststämpel slår världsrekord varje år
Årets Vasaloppsstämpel är den 87:e i rak följd sedan 1937, vilket gör den långa serien till ett världsrekord i sitt slag. Stämpeln från Mora får man om man postar sin försändelse i en speciell postlåda i samband med Vasaloppets vintervecka. Varje år stämplas omkring 500 försändelser.

Det är Ovansiljans Filatelistförening som helt ideellt svarar för arbetet runt poststämpeln, De senaste åren har de olika kontrollerna varit motiv i stämplen och i år är det kontrollen i Eldris som uppmärksammas. Nästa år, i samband med det 100:e loppet, ska målet i Mora utgöra motivet.

Postlådan, där du får minnespoststämplen stämplade på dina brev eller vykort, finns i år placerad i Vasaloppsmässan vid Tingshusparken i Mora under Vasaloppets vintervecka.
Ovansiljans Filatelistförening

Samlad historia
Vasaloppets Samlarklubb är ideell och fristående, men står Vasaloppet mycket nära. Ett av klubbens syften är att bevara Vasaloppets historia. Det görs bland annat genom att driva och utveckla Mora-Nisses hus intill Vasaloppsmålet. Där hålls utställningar och försäljning av vasaloppsprylar.
Vasaloppets samlarklubb

 

 

 

 

Våra huvudsponsorer