Maja och Arvid är Vasaloppets kranskulla och kransmas 2025
Som traditionen numera bjuder så presenterar Vasaloppet, med exakt 100 dagar kvar till Vasaloppet, kranskullan och kransmasen för nästa års lopp. Dessa är längdskidåkaren Maja Heikki från Sälens IF och fotbollsspelaren Arvid Jerkgård från IFK Mora. Det 101:a Vasaloppet äger rum 2 mars 2025 och den 37:e Tjejvasan 22 februari 2025. Läs våra intervjuer med dem och se Sveriges Televisions inslag.
Det är tävlingsledaren för Vasaloppet som utser kranskullan, alltså den 101:a i ordningen sedan 1922, och tävlingsledarna för Tjejvasan som utser kransmasen, den 37:e sedan 1988. Kranskullan och kransmasen har vad som brukar kallas de mest ärofyllda uppdragen bland alla tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets alla olika arrangemang.
Maja Heikki har utsetts till Vasaloppets kranskulla 2025 med följande motivering:
”2025 års kranskulla är född i Luleå men när hon var ett år flyttade familjen till Sälen, tillbaka till mammas rötter. I dag studerar Maja idrottsvetenskap i Östersund och åker längdskidor för Sälens IF och i det nystartade långloppsteamet GS-8.
Vasaloppet betyder mycket för Maja som under många år delat ut dricka i Smågan, lämnat ut nummerlappar och stått med reservstavar i första backen i Sälen. I vintras åkte hon själv Vasaloppet och slutade på en fin 40:e plats och har därmed kvalat in till elitledet 2025. Så, en viss tvekan infann sig faktiskt innan hon tackade ja till rollen som kranskulla istället.
Maja Heikki är genuint snäll, omtänksam och lugn och trygg. I vinter satsar hon vidare på sin längdåkning och siktar mot toppositioner i den svenska långloppscupen. Hon kommer även att åka några deltävlingar i Ski Classics och vi får se henne tävla i Tjejvasan 2025. Maja Heikki är det självklara valet som kranskulla för Vasaloppets arrangemang 2025.”
Annlouise Almqvist, tävlingsledare för Vasaloppet.
Fakta Vasaloppets kranskulla 2025
Namn: Maja Heikki
Ålder: 21 år (född 12 september 2003).
Bor: Sälen/Östersund
Familj: Mamma Anki, pappa Fredrik, tvillingsyster Kajsa
Gör: Studerar 100 procent, andra året av tre, på Idrottsvetenskapligt program på Mittuniversitetet i Östersund. Tränar i snitt 15–17 timmar per vecka
Idrott: Längdskidåkning
Klubb: Sälens IF
Ski Classics-team: Team GS8
Främsta meriter: 40:e Vasaloppet 2024, 36:e plats Tjejvasan 2024, 5:a Craft Ski Marathon 2024, 3:a Tjejvasans juniorklass 2022, 7:a JSM sprint 2022
Mål med idrotten: Att framöver ta sig till Ski Classics och kunna satsa en hel säsong där, och att kunna kämpa om de främsta placeringarna
Intressen: Musik, sång, vara med kompisar, spela fotboll, åka snowboard, tränar ett pojkfotbollslag
Beskriv dig själv med tre ord: Omtänksam, lugn och trygg
Den 101:a kranskullan Maja Heikki blir ”kranskullan som avstår Vasaloppet, för att vara kranskulla”! Sälenbördiga Maja har idrottat hela livet, studerar idrottsvetenskap och kommer från en engagerad idrottsfamilj. Den 2 mars 2025 ställer sig inte Maja på startlinjen som hon gjorde i det 100:e Vasaloppet, utan nu kommer hon istället att vänta vid mållinjen.
Maja, vad tänkte du när du fick veta att du blivit utsedd till kranskulla?
– Jag blev först väldigt chockad. Men sedan blev jag självklart väldigt glad. Det är en stor ära och det var ganska självklart att tacka ja när jag hann smälta det lite…
Men du får lov att stå över Vasaloppet själv?
– Ja, det har ju varit min plan att åka Vasaloppet, så jag fick tänka om lite hur jag skulle göra. Men jag kände ändå att jag är så ung och jag vill satsa på att åka många Vasalopp framöver så då kändes det ändå rätt att ta chansen och ta det här uppdraget i år.
Hur har din idrottskarriär sett ut?
– Jag har hållit på med väldigt många olika idrotter, som friidrott, fotboll, snowboard. Längdåkning började jag med när jag var fyra-fem år. Det var framför allt fotboll och längdskidor fram till gymnasiet, då jag valde att gå skidgymnasiet i Mora. Då bestämde jag mig för att satsa på skidor. Men jag har fortsatt att spelat fotboll lite till och från; 2023 spelade jag hela säsongen med Malungs IF i division 3 och 2024 spelade jag några matcher också. Det är roligt att göra lite annat.
Du har nu valt att satsa på långlopp?
– Ja, jag har alltid varit intresserad av att staka och sedan provade jag på Tjejvasan när jag var junior och valde när jag blev senior förra året att satsa helhjärtat på långlopp. Jag åkte den svenska långloppscupen (157XCC Originals) förra året och tyckte det var riktigt roligt, så jag har valt att fortsätta på det spåret. Gabriel Strid hörde av sig i somras och frågade om jag ville vara med i hans nya team, och jag kände att det var en jättebra möjlighet att få åka några Ski Classics-tävlingar. Jag kommer att köra premiären i Österrike och tävlingarna i Sverige och kanske i Norge. Det blir jättekul och känns spännande.
Vad har din klubb Sälens IF betytt och betyder för dig?
– Den har betytt jättemycket. Den gemenskap man har i klubben har varit väldigt viktig för att man har fortsatt hålla på. Man har haft så otroligt mycket roligt på tävlingar och träningar, och många duktiga ledare som har gjort det roligt. Klubben ger mig fortfarande otroligt bra stöd när jag är iväg på tävlingar.
Vad är det mer som gjort att du nått de framgångar som du gjort? Vad har du för drivkraft?
– Jag har haft mycket tålamod. Jag har inte varit den som varit absolut bäst men jag har ändå haft tålamod och trott på det jag har gjort. Det har gått upp och ner, men jag vill framåt och jag gillar att se utvecklingen i min egen skidåkning. Tålamodet har gjort att jag inte har stressat.
Hur skulle du beskriva tjusningen med längdskidåkningen?
– Att man får pressa sig och utmana sig själv i vad man klarar av, att man får ligga på gränsen i både träning och tävling. Känslan av att man får åka över mållinjen och känna att i dag har jag gjort mitt absolut bästa. Det är något man alltid strävar efter; pressa sig och bli trött. Tjusning och förtjusning.
Vad är Vasaloppet för dig?
– Som en stor folkfest! Mycket gemenskap och glädje. Häftigt när det är motionärer som åker med eliten, för det är inte så ofta som det händer. Jag har sett Vasaloppet från nästan alla olika perspektiv. Som funktionär, som deltagare och som åskådare. Det är alltid hög stämning oavsett var man är.
Du gick ju i mål i Vasaloppet i vintras, men har du sett målgången i Mora live förut? I vinter får du en huvudroll.
– Jag har ju bara varit i Sälen och Smågan på Vasaloppssöndagen, så det ska bli roligt att se målet live nu och att få dela ut kransen.
Från det att du var åtta år har du deltagit i 24 lopp i Vasaloppets vinter- och sommarvecka. Allt från Ungdomsvasan och Ungdomscykelvasan till Stafettvasan, Vasastafetten och fem stycken Tjejvasan och så Vasaloppet 2024. Vad har varit roligast?
– Jag har verkligen åkt många lopp. Det är kanske stafetterna som är roligast när man får delta tillsammans med kompisar och klubbkompisar. Vasaloppet var också väldigt roligt, det var en upplevelse att få står där på starten.
Vilka förväntningar har du på året som kranskulla?
– Det ska bli jätteroligt och jag ser verkligen fram emot att få se Vasaloppet från ännu ett nytt perspektiv. Ett ärofyllt uppdrag att ta emot alla deltagare när de kommer i mål. Och förstås segraren.
Vem vill du helst ge kransen i Vasaloppet den 2 mars?
– Min teamchef Gabriel Strid, som ju dessutom är en Mora-åkare.
———————————
Arvid Jerkgård har utsetts till Vasaloppets kransmas 2025 med följande motivering:
”Sedan barnsben har årets kransmas spelat fotboll i IFK Moras färger. Detta är en kille som är uppvuxen med lagidrott och som alltid har värderat moderklubben, tryggheten och kompisarna i laget högt. Efter ett halvt år som framgångsrik spelare i GIF Sundsvall, där han gjorde väldigt bra ifrån sig, återvände han hem till Mora för att fortsätta hjälpa hemmalaget mot nya framgångar.
Årets kransmas är uppvuxen med funktionärsarbete under Vasaloppets arrangemang och är van vid att sortera ryggsäckar på Prästholmens IP eller att servera Vasaloppsåkare blåbärssoppa vid kontrollen i Hökberg. Han ses som en tyst ledare som har en god förmåga att inspirera och få med sig sina lagkamrater utan att höras mest av alla, vilket är en fin egenskap att se och lära utav.
Den stora kärleken och glädjen till idrotten, hans kamratskap och fina framgångar som spelare i IFK Mora fotboll gör att vi som tävlingsledare för Tjejvasan har valt att utse Arvid Jerkgård till Vasaloppets kransmas 2025.”
Helene Söderlund och Cathrine Mörk, tävlingsledare för Tjejvasan.
Fakta Vasaloppets kransmas 2025
Namn: Arvid Jerkgård
Ålder: 20 år (född 4 mars 2004)
Bor: Mora
Familj: Mamma Ann-Marie, pappa Per, bror Jakob
Gör: Arbetar i produktionen på Morakniv AB i Östnor, Mora, som tillverkar de världsberömda moraknivarna
Idrott: Fotboll
Klubb: IFK Mora Fotbollsklubb (spelade i Öna SK från början)
Främsta meriter: Uttagen i Future Team-truppen i P15-16/04-landslaget 2019 och 2020. Deltog i fyra läger, men tyvärr blev det inga matcher på grund av pandemin
Mål med idrotten: Just nu bara att ha så kul som möjligt och njuta, sedan får vi se vad det blir
Intressen i övrigt: Det blir mycket golf för att det är så skoj, vara med kompisar, resor
Beskriv dig själv med tre ord: Glad, lojal, lugn
IFK Mora Fotbollsklubb har som bäst spelat två säsonger i landets näst högsta division (1986 och 1987). Den gångna säsongen, 2024, gick laget obesegrat genom Division 4 Dalarna och vann 20 av 22 matcher. Det innebär att IFK Mora FK spelar i division 3 2025. Arvid Jerkgård gjorde 18 mål på sina 18 matcher i år, trots att han inte ser sig som någon målskytt. Pappa Per ingår också i lagledningen som analytiker.
Arvid, vad tänkte du när du fick veta att du blivit utsedd till kransmas?
– Det var ingenting som jag hade förväntat mig. Jag tänkte först bara ”vad kul!” även om jag inte visste så mycket vad det innebar. Det är ju så mycket mer än att bara hänga på en krans…
Hur har din idrottskarriär sett ut?
– Jag började spela fotboll som femåring. Jag spelade hockey på vintern och fotboll på sommaren. När jag började i sjuan slutade jag med hockeyn.
Arvid debuterade sedan som 16-åring i Moras division 3-lag. I ett halvår 2022 tillhörde han GIF Sundsvalls organisation och spelade matcher i P19-Superettan och U21-Allsvenskan, men trivdes inte så bra och flyttade hem till Mora igen.
Vilken plats i laget spelar du på?
– Jag är någon slags mittfältare; jag ska vara där jag vill vara säger tränaren till mig.
Vad har din klubb IFK Mora betytt och betyder för dig?
– Jättemycket. Jag har ju bott här hela mitt liv. När jag sedan flyttade hem från Sundsvall så var jag väl inte jättetaggad på att spela vidare, och jag mådde inte så bra. Att då få komma ner till Prästholmens IP och få spela och träna där, ja då blev jag glad igen. Så klubben betyder jättemycket för mig, det är som en trygghet för mig.
Mora gick upp i division 3 igen, vad tror du om lagets möjlighet att hänga kvar i trean nästa år?
– Jag tycker vi har byggt upp någonting nu, så jag tror vi har bra chanser att stanna kvar. Jag tror nog vi kan vara med i toppen också. Vi har många unga i laget som har blivit ett år äldre och får vi ha kvar dem så kan det blir bra.
Vad är det mer som gjort att du nått de framgångar som du gjort? Vad har du för drivkraft?
– Nummer ett är att det alltid har varit kul, det är jätteviktigt. Men jag var som beroende av att bli bättre. Jag ville bli bäst. Jag tävlade hela tiden och jag tränade hela tiden. Tränade alltid extra.
Hur skulle du beskriva tjusningen med fotbollen?
– När man går ut på planen kan man släppa allting som händer utanför. Att kunna tävla med sina kompisar är hur kul som helst, och när man sedan vinner och kan fira med dem. Jag fastnade för saker man kan göra med en boll. Det är mycket roligare med bollsporter.
Vad är Vasaloppet för dig?
– Jag har vuxit upp här och har jobbat med Vasaloppet alla år sedan jag var fem med att dela ut blåbärssoppa och sånt. Det är Moras stora händelse och det kommer folk överallt ifrån. Det är bara glädje.
Har du deltagit i något lopp själv?
– Cykelvasan 30 som 12-åring. Jag körde Lilla Vasaloppet på skidor en gång, men jag kom aldrig i mål. Jag fastnade i en backe och sedan klev jag av… Men jag har tänkt på att jag borde prova att åka igen. Kanske i vinter…
Vilka förväntningar har du på året som kransmas?
– Att få träffa många nya människor och att få sprida glädje.
Vem hoppas du få ge kransen till i Tjejvasan lördag 22 februari och Vasaloppet söndag 2 mars?
– Jag hoppas det kan vara någon från Dalarna, helst någon från Mora.
—————————
FAKTA
Kranskullan i Vasaloppet gjorde debut redan i samband med det första loppet 1922 medan kransmasen gjorde sin entré när den första Tjejvasan avgjordes 1988. Sedan 2005 delar kransmasen även ut segerkransen till damsegraren i Vasaloppet.
Vasaloppets vintervecka 2025 startar med Vasaloppet 30 fredag 21 februari 2025 och avslutas med det 101:a Vasaloppet söndag 2 mars 2024. Kranskullan kröns i Mora kyrka fredag 28 februari 2025 och kransmasen i Älvdalens kyrka 21 februari 2025.
Även under Vasaloppets sommarvecka, som startade 2009, bekransar kranskullan och kransmasen segrarna i Cykelvasan 90, Ultravasan 90, Ultravasan 45 och Trailvasan 30.
Läs mer om kranskullans och kransmasens historia >
FAKTA/ ALLA KRANSKULLOR OCH KRANSMASAR SEDAN 1988
1988 Karin Värnlund, Axel Jungward
1989 Eva Lönn, Mattias Helgesson
1990 Inställt
1991 Christel Asp, Erik Frykberg
1992 Maria Gustavsson, Erik Eriksson
1993 Helena Gezelius, Jonas Orsén
1994 Isabell Andersson, Staffan Larsson
1995 Malin Brandt, Mikael Helgesson
1996 Katrin Svensson, Thomas Sparr
1997 Marika Engström, Jonas Buud
1998 Ida Holmberg, Torbjörn Schedvin
1999 Maria Wik, Stefan Hansson
2000 Emma Stefansson, Thomas Eriksson
2001 Catharina Asph, Niklas Karlsson
2002 Maria Bergkvist, Mikael Hedh
2003 Åsa Östberg, Andreas Johansson
2004 Lena Hermansson, Niclas Jacobsson
2005 Eva Lif, Markus Leijon
2006 Julia Limby, Martin Johansson
2007 Eva Svensson, Lars Suther
2008 Caroline Westling, Joakim Engström
2009 Sandra Brander, Jonas Nilsson
2010 Helene Söderlund, Johan Öhagen
2011 Frida Dahl, Anders Solin
2012 Johanna Axelsson, Erik Smedhs
2013 Isabelle Jansson, André Gatu
2014 Lisa Englund, Daniel Svensson
2015 Viktoria Stärner, Victor Gustafsson
2016 Hanna Eriksson, Johan Wellert
2017 Lydia Sundin, Linus Rapp
2018 Sara Wadman, Joakim Kullberg
2019 Emma Höglund, Victor Sticko
2020 Fanny Axelsson, Daniel Duhlbo
2021 Emelie Brudin, Gustaf Berglund
2022 Wilma Björkman, Edvin Nilsson
2023 Alice Larsson, Albin Gezelius
2024 Elsa Hermansson, Gustav Johnsson
2025 Maja Heikki, Arvid Jerkgård
Vasaloppets vintervecka och Vasaloppets sommarvecka 2025 har just nu nära 50000 deltagare anmälda. Det finns startplatser kvar till samtliga lopp. Även till Vasaloppet och Tjejvasan. Välkommen med din anmälan.
Fotnot: Maja Heikki bär Transtrandsdräkt och Arvid Jerkgård bär Moradräkt.
Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan
Vasaloppets vintervecka 2025 och det 101:a Vasaloppet – skidor
- Fredag 21 februari, Vasaloppet 30, start Oxberg, 30 km
- Lördag 22 februari, Tjejvasan, start Oxberg, 30 km
- Söndag 23 februari, Öppet Spår söndag, start Sälen, 90 km
- Söndag 23 februari, Ungdomsvasan, start Eldris, 9 km, start Hökberg, 19 km
- Måndag 24 februari, Öppet Spår måndag 90, fri stil, start Sälen, 90 km
- Måndag 24 februari, Öppet Spår måndag 45, fri stil, start Oxberg, 45 km
- Måndag 24 februari, Öppet Spår måndag 30, fri stil, start Oxbergskontrollen, 28 km
- Tisdag 25 februari, Vasaloppet 45, start Oxberg, 45 km
- Fredag 28 februari, Stafettvasan, skidstafett, fem sträckor, start Sälen, 90 km
- Fredag 28 februari, Nattvasan 30, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 30 km
- Fredag 28 februari, Nattvasan 45, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 45 km
- Fredag 28 februari, Nattvasan 90, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen, 90 km
- Lördag 1 mars, Vasaloppet 10, fri stil, start Eldris, 9 km
- Söndag 2 mars, 101:a Vasaloppet, start Sälen, 90 km
Anmälan till Vasaloppets vintervecka 2025 >
Vasaloppets sommarvecka 2025 – cykel och löpning
- Fredag 8 augusti, Ungdomscykelvasan, start Oxberg, 32 km
- Fredag 8 augusti, Cykelvasan 30, start Oxberg, 32 km
- Fredag 8 augusti, Cykelvasan 45, start Oxberg, 45 km
- Fredag 8 augusti, Cykelvasan Öppet Spår, start Sälen, 96 km
- Lördag 9 augusti, Cykelvasan 90, start Sälen, 96 km
- Fredag 15 augusti, Funkisvasan, start Mora, 4 km
- Fredag 15 augusti, Trailvasan 10, start Mora, 10 km
- Lördag 16 augusti, Ultravasan 90, start Sälen, 92 km
- Lördag 16 augusti, Vasastafetten, löparstafett, tio sträckor, start Sälen, 92 km
- Lördag 16 augusti, Ultravasan 45, start Oxberg, 45 km
- Lördag 16 augusti, Trailvasan 30, start Oxberg, 30 km