2023-11-28 10:36

Mathias och Håkan, vilket lopp ska ni åka i Vasaloppets vintervecka 2024?

Barndomskompisarna Mathias Häggblom (1203) och Håkan Dalemo (1181) från Brännebrona SK i Västergötland blev i vintras de yngsta Vasaloppsveteranerna, endast 47 år fyllda. De var bara 18 när de åkte sitt första lopp 1994. Mathias är den som är snabbast i spåret, är den som tränar mest och alltid siktar på topp 500, medan Håkan alltid säger att ”nästa år, då ska jag träna mer”. Håkan har å andra sidan gjort En Svensk Klassiker hela 28 gånger!

Totalt har 1214 personer genom åren blivit Vasaloppsveteraner, alltså åkt Öppet Spår/Vasaloppet under 30 år. Mathias Häggblom och Håkan Dalemo har dessutom gjort det under 30 år i följd.

Vasaloppet har pratat med de båda västgötarna om de 30 åren. Så i dag blir det dubbla intervjuer: Läs vad de har för erfarenheter att förmedla. Först Mathias och sedan Håkan.

Namn: Mathias Häggblom
Ålder: 48 år (född 1975)
Bor: Skövde
Yrke: Driftssäkerhetsledare på Aurobay
Tidigare lopp i Vasaloppsarenan: Vasaloppet under 30 år. Bästa placering 232 (2009). Dessutom flera andra lopp, bland annat Vasaloppstrippeln 90 2023. 1 En Svensk Klassiker.

Vilket lopp ska du ställa upp i under Vasaloppets vintervecka 2024?
– Vasaloppet. (Personlig nummerlapp nr 2161 i det 100:e Vasaloppet, reds. anm.) Det är som julafton varje år. Sedan kanske jag även åker Vasaloppet 30 i vinter som en genomkörare.

Vem ska du åka Vasaloppet med?
– Ingen. Det är 15 799 andra åkare som man vill vara före. Jag skulle aldrig klara av att åka med någon, jag är för resultatinriktad fortfarande.

Hur kom det sig att ni som 18-åringar 1994 bestämde er för att ställa upp?
– Håkan och jag gick i skolan tillsammans i årskurs 1 till 9 och när vi var i tioårsåldern släpade jag med honom till en skidträning hos vår klubb Brännebrona SK, där vi då bodde. Vi höll på med orientering och skidåkning. Vasaloppet 1994 var mest en kul grej och en riktig utmaning, så när vi fick anmäla oss första gången tog vi chansen och följde med klubben upp. Det var inget planerat utan det bara blev så. På den vägen är det.

Något speciellt minne från de 30 åren?
– Första loppet. Jag borde ha brutit i Mångsbodarna. Jag hade klister under skidorna och det frös under. Det var ”högklackade skidor” från första startbacken. Men i Risberg fick jag hjälp med att skrapa av skidorna, men då var jag helt slut. Det var det värsta loppet för mig. Det var hemskt.

Ändå så har du fortsatt åka Vasaloppet?
– Ja, när jag väl kom i mål i första loppet så tänkte jag att det här åker jag aldrig igen, men sedan fick man sova någon natt och så fortsatte vi. Nu när jag bara stakar så fryser det inte under skidorna heller…

31:a loppet i vinter, ni tänker inte ge er nu?
– Nej, inte en chans. Nu är det bara att köra. Det är lika självklart som att julafton kommer varje år.

Vilka förväntningar har du inför 2024?
– Jag har alltid som mål att komma topp 500 i Vasaloppet. Även i vinter. De sista två åren har jag inte lyckats, utan varit precis utanför. Bra dagsform, bra skidor och lite svåråkt före, då kan jag lyckas.

Hur tränar du?
– Jag har tränat hela mitt liv ända sedan jag var fem-sex år. Men jag slarvar en del på sommaren, men det blir ändå några timmar löpning och cykling. Sedan på hösten tränar jag en del på gym också. Men när det blir skidspår på Billingens fritidsområde i Skövde så kör jag 6–7 pass i veckan och det hamnar på cirka 10 timmar. För jag älskar längdskidåkning!

Vad är det bästa med Vasaloppets vintervecka?
– Det är en motivationshöjare för hela vintern. Man försöker verkligen vara frisk och hälsosam under hela vinterperioden så man ska vara på topp just i mars.

Du som har åkt tidigare, vilket är ditt råd till den som ska åka första gången?
– Om man tittar på banprofilen så kan det se ut som om det går mycket utför mellan Sälen och Mora. Men man ska inte luras av banprofilen, för det finns väldigt många uppförsbackar. De kommer hela tiden när man har blivit lite trött. Jag har också en kompis som brukar säga att när man åker och det börjar gå lite tungt ”ska man tänka positiva tankar eller inte tänka alls”! Det tycker jag är jättebra, för börjar man tänka negativa tankar så går det bara tyngre.

Vem skulle du vilja se i ditt lopp i vinter, helt enkelt utmana?
– Håkan och jag tävlar ju inte mot varandra, så jag har ingen direkt att tävla emot. Många som man tränat och tävlat emot har ju slutat under åren… Bara vi har fortsatt. Annars vore det ju roligt att se en sådan som Johannes Høsflot Klæbo utmana eliten. Det skulle vara kul att se.

Om du även skulle delta i ett lopp i Vasaloppets sommarvecka 2024, vilket lopp skulle du välja då, och varför?
– Det blir inte Vasaloppstrippeln 90, som i år, det kan jag lova. Jag tror jag skulle springa Ultravasan 45, för att hålla träningsmotivationen under sommaren.

Tack Mathias, vi går vidare till Håkan:

——————————–
Namn: Håkan Dalemo
Ålder: 48 år (född 1975)
Bor: Götene
Yrke: Bonde
Tidigare lopp i Vasaloppsarenan: 1 Öppet Spår och 29 Vasaloppet under 30 år. Bästa placering 588 (2004). Dessutom har han åkt Stafettvasan några gånger. 28 stycken En Svensk Klassiker!

Vilket lopp ska du ställa upp i under Vasaloppets vintervecka 2024?
– Vasaloppet. (Personlig nummerlapp nr 2455 i det 100:e Vasaloppet, reds. anm.)

Vem ska du åka med?
– Jag brukar åka upp till Dalarna med skidklubben, men i själva loppet åker man själv. Men Mathias och jag sporrar varandra.

Hur var första loppet, och varför har ni fortsatt?
– Jo, men det var så att många i skidklubben åkte Vasaloppet och det skulle vara en kul grej och en utmaning. Jag åkte Öppet Spår första året, tappade en truga i starten. Det var ingen dans på rosor men jag kom i mål i alla fall. Men det har aldrig varit något mål att åka 30 lopp, det har bara rullat på för oss. Det är bara att anmäla sig så snart anmälan öppnar! Det har varit en självklarhet.

Dessutom har du gjort En Svensk Klassiker 28 gånger.
– Jag är lite lat av mig och behöver flera mål än bara Vasaloppet. Då blir det fyra gånger per år i alla fall, och då är man tvungen att träna några gånger innan i alla fall, haha. Men Vasaloppet är det jag går in för mest, helt klart.

Något speciellt minne från de 30 åren?
– För två år sedan kom jag i mål, trots att jag hade haft Covid och legat på sjukhuset innan. Det var en av de skönaste målgångarna. Men varje gång man går i mål är det en otroligt underbar känsla.

31:a loppet, ni fortsätter?
– Det är självklart att fortsätta, som Mathias sa. Nu är det 30 till som gäller, om man får vara frisk.

Vilka förväntningar har du inför 2024?
– Det är ju lite speciellt nu med 100:e Vasaloppet. Lite mer inspirerad att träna kanske jag blir.

Hur tränar du?
– Mathias tränar oerhört mycket mer än mig, men jag tänker att ”nästa år, då ska jag träna”, för man vill alltid förbättra sig. Sedan hinner man inte med riktigt så mycket som man har tänkt. När man blir äldre måste man ju ändå träna lite mer så det inte går för långsamt.

Men du har inget stillasittande jobb?
– Jag jobbar en del i skogen, och jag har lite fördel av det. Man får ihop sina 10 000 steg varje dag… Även om det inte är samma sak som att konditionsträna. Men tack vare de konstsnöanläggningar som finns här i södra Sverige, som Billingen i Skövde och i Lidköping, så underlättar det ju träningen för oss.

Vad är det bästa med Vasaloppets vintervecka?
– Stämningen, och den skräckblandade förtjusningen på Vasaloppsmorgonen. Det är oerhört stämningsfullt. Sedan förstås gemenskapen, både inom klubben och med alla andra.

Du som har åkt tidigare, vilket är ditt råd till den som ska åka första gången?
– Det är alltid roligare att ha någon att träna med, och har man aldrig åkt skidor förut så kan man ta hjälp av någon man känner, eller en skidklubb i närheten, eller åk på en träningshelg.

Vem skulle du vilja se i ditt lopp i vinter, helt enkelt utmana?
– Jag försöker utmana alla jag känner att de ska åka Vasaloppet,men två personer som jag speciellt ser fram emot att få utmana är Fredrik Blad och Johan Källsson. Från klubben brukar vi vara 15 till 20 stycken som åker och där finns det en kille, Mikael Lugn, som jag gärna vill komma före.

Om du även skulle delta i ett lopp i Vasaloppets sommarvecka 2024, vilket lopp skulle du välja då?
– Jag har aldrig varit med där även om jag så gärna skulle vilja det. Det är ju mitt uppe i skörden i augusti, så det går inte. Men någon gång framöver ska jag absolut vara med.

Lycka till! Vi ser fram emot att få se er båda vid målportalen i Mora den 3 mars 2024!

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

Läs mer och anmäl dig >

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

Läs mer och anmäl dig  >

För senaste nytt – följ oss på sociala medier året runt!
Gilla Vasaloppet på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram.

Våra huvudsponsorer