2016-02-18 15:34

Nolltolerans mot nedskräpning

Vasaloppet fortsätter att jobba hårt och målmedvetet med miljöarbetet. När det gäller nedskräpning är det nolltolerans som gäller.

– Målet är att det inte ska vara någon nedskräpning alls längs hela Vasaloppsarenan, säger Vasaloppets miljöansvarige Mats Rylander.

Vasaloppet lägger mycket krut på arbetet med att källsortera eget skräp och här har man lyckats med en mycket bra utveckling de senaste åren. I fokus är nu också att det inte ska hamna något skräp längs den nio mil långa arenan.

– Vi fortsätter att informera våra deltagare och besökare att Vasaloppsarenan är ett naturreservat och att allemansrätten gäller för hur man ska agera, säger Mats Rylander och fortsätter:

– Vi skapar förutsättningar för att slänga skräp på rätt ställen. Att vi har gott om soptunnor utplacerade på lämpliga platser. Både för besökare och deltagare.

Källsortering viktig

Man märker upp kärl så det ska vara möjligt att källsortera. Plast för sig, wellpapp för sig och brännbart för sig.

– Sopor kommer det att bli men det vi måste eftersträva är att det ska vara så lite brännbart som möjligt. Vi jobbar för återvinning, påpekar Rylander.

Här handlar det också om att tänka nytt när det gäller hur man informerar deltagarna.

– Nolltoleransen innebär att vi i framtiden inte ska dela ut så mycket material heller. Mer digitalt och så lite i handen på folk som möjligt. Bara det som är nödvändigt. Men det betyder också att vi måste vara bra på att informera via andra kanaler, säger Mats.

– Målet är att det inte ska vara någon nedskräpning alls längs hela Vasaloppsarenan.

Vasaloppsbullen blir lokalproducerad

Andra insatser på miljöområdet är till exempel att Vasaloppet nu har bytt till en lokal leverantör av den välbekanta Vasaloppsbullen, vilket minskar transporterna ytterligare.

– Det känns mycket bra att vi nu har Rättviksbagaren som leverantör av Vasaloppsbullen. Det är en hel del bullar som ska produceras för ett arrangemang med 65 000 gäster, säger Rylander.

Andra miljöinsatser är till exempel användningen av Preems Tallolja vid busstransporter. Att tåg- och bussresor till Tjejvasan och Vasaloppet återigen arrangeras från flera håll i landet. Tågbiten är troligtvis något som kommer att utvecklas än mer kommande år. Vasaloppet är ett miljödiplomerat event i samarbete med Håll Sverige Rent.

ÅK MED SNÄLLTÅGET TILL TJEJVASAN OCH VASALOPPET

(Texten är även publicerad i senaste numret av Vasalöparen)

Våra huvudsponsorer