Regeländring i Nattvasan – som nu ingår i Vasaloppstrippeln
Nu är det klart att både Nattvasan 90 och Nattvasan 45 från och med Vasaloppets vintervecka 2020 får räknas in som ett av delmomenten i Vasaloppstrippeln 90 och Vasaloppstrippeln 45. Med anledning av detta är det inte längre tillåtet att dra varandra framåt med ett rep, så kallad repning, i Nattvasan där deltagarna åker tillsammans i tvåmannalag.
Nattvasan 90 och Nattvasan 45 tillhör Vasaloppets mest äventyrliga lopp där två deltagare skidar tillsammans i mörkret från Sälen eller Oxberg ner till målet i Mora. Loppet körs i fri stil, det går alltså att välja mellan klassiskt eller skejt, och upplevelsen att åka skidor mitt i natten i pannlampans sken under månen och stjärnorna brukar beskrivas av deltagarna med ett enda ord: magiskt.
Fram till och med 2019 har det i Nattvasan varit tillåtet att hjälpa varandra med så kallad repning, där en deltagare kan dra den andra framåt i spåret med hjälp av ett rep, men från och med 2020 års vintervecka tas den möjligheten bort.
– Den största anledningen till detta är att vi vill att Nattvasan ska ingå i Vasaloppstrippeln 90 respektive Vasaloppstrippeln 45 där du åker skidor, cyklar och springer i fäders spår under ett och samma år. Att åka Nattvasan i lag är en lika stor individuell prestation som att åka något av våra andra lopp på samma distans. Och Vasaloppets mål är tydligt; vi vill inspirera folk att röra på sig och få fler att uppleva Vasaloppsarenan, därför är det här helt rätt beslut, säger Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson.
Repningen har sedan Nattvasans premiär 2017 enbart nyttjats av ett fåtal deltagare. Vasaloppet har också, i dialog med deltagarna, fått indikationer på att det kan upplevas som ett riskmoment att två personer har ett rep mellan sig i nedförsbackar i mörkret och trots att ingen incident inträffat ligger även den vetskapen till grund för beslutet.
– Nattvasan kommer fortfarande att vara ett parlopp där deltagarna åker två och två. Dels på grund av säkerhetsskäl dels på grund av att vi upplever att det finns ett sug av att sätta upp gemensamma mål, att träna och förbereda sig inför ett lopp tillsammans, genomföra det som ett lag och peppa och stötta varandra längs vägen, säger Johan Eriksson.
Från och med 2020 räknas Nattvasan 90 också in som medaljår. Precis som när du genomfört Vasaloppet eller Öppet Spår 10 eller 20 gånger är du berättigad en särskild medalj och kan tillgodoräkna dig åren för att så småningom bli Vasaloppsveteran. Endast ett lopp per år räknas och resultatet ska vara registrerat i ditt namn. Medaljåren i Nattvasan kommer inte att räknas retroaktivt.
Det är i dagsläget inte fastställt om Nattvasan 90 och Nattvasan 45 i och med regeländringen kommer att ingå som lopp i En Svensk Klassiker. Ett besked om detta beräknas komma från En Svensk Klassiker i november.
Se filmerna Vasaloppsskolan Nattvasan med tips, råd och inspiration inför det på Vasaloppet.TV under ”träna och ladda”
Läs mer om Vasaloppstrippeln här
FAKTA NATTVASAN 90 OCH NATTVASAN 45
- Nattvasan är ett parlopp där varje lag består av två deltagare. Laget åker tillsammans och vid målgång får avståndet mellan deltagarna vara maximalt 20 sekunder. Sluttiden tas när sista deltagare i laget går i mål
- Nattvasan är ett motionslopp med fokus på äventyret, ingen segrare koras
- Loppet går i fri stil och det finns möjlighet både att skejt och åka klassisk stil
- Under Nattvasan 90 finns endast en bemannad kontroll, Evertsberg, där extra energi och dryck serveras. På övriga kontroller finns dricka för självserveringSpecifika utrustningskrav finns för Nattvasan 90 och Nattvasan 45. Varje deltagare ska ha med sig:
- Pannlampa
- 1 liter vätska
- Behållare för vätska som fylls på vid självbemanningsstationerna, kåsa eller liknande. (Vasaloppet tillhandahåller inte engångsmuggar under Nattvasan)
Dessutom rekommenderar Vasaloppet att deltagarna även har med sig: - Vindtät jacka och byxa
- Underställströja
- Extra mössa och vantar
- Första förband
- Energibar eller liknande
- Extra batterier till pannlampan