2024-04-29 15:40

Seeda dig till rätt startgrupp i Cykelvasan 2024 – Långloppscupen/Nissan X-Trail Challenge startar i helgen

Lördag 4 maj är det premiär för Långloppscupen Nissan X-Trail Challenge som startar med Billingeracet i Skövde. Därmed drar även seedningssäsongen för Cykelvasan 90 i gång. Passa på att åka ett seedningslopp och få en bättre upplevelse på din resa ner mot Mora.

För 23:e året välkomnar Långloppscupen/Nissan X-Trail Challenge landets alla mtb-cyklister till sju långlopp på mountainbike.
–Varje deltävling genomförs av lokala cykelklubbar med lång och god erfarenhet av att arrangera välbesökta evenemang. Tävlingarna lockar ofta en stor och brokig skara cyklister i alla åldrar. För många är det ett spännande styrkeprov, för andra ett annorlunda äventyr och en ny erfarenhet. Arrangörerna har tagit fasta på önskemål från en starkt växande grupp motionärer som hittat nya utmaningar i långloppen runt om i landet. Samtidigt är det mycket fokus på eliten, ambitionen är att ha en bra mix mellan prestation och upplevelse, säger Lasse Strand, samordnare av Långloppscupen.

Samtliga lopp i Långloppscupen är seedningsgrundade till Cykelvasan 90 som avgörs lördag 11 augusti. Så här går seedningen till:

Seedning i tävlingsklassen för Cykelvasan 90
I Cykelvasan 90 tävlingsklass kan man seeda sig till startgrupp 1–4. Till startgrupp 4 kan man endast seedas ifrån Cykelvasans lopp. I tävlingsklass måste deltagare ha en tävlingslicens samt medlemskap i en godkänd cykelklubb enligt Svenska Cykelförbundets regler.

Seedningen baseras på dina tidigare resultat i något av Cykelvasans lopp och är giltiga tre år bakåt i tiden men du flyttas bakåt en startgrupp för varje år du inte deltar. Seedningen grundar sig även på resultat från andra seedningsgrundande lopp. Här kan du läsa mer om hur det fungerar samt vilka kriterier och lopp som gäller.

SEEDA DIG TILL RÄTT STARTGRUPP >

Elitcyklister kan seeda sig till Cykelvasans elitled som står längst fram i startgrupp 1.

Seedning i motionsklassen för Cykelvasan 90
Startgruppsindelningen i motionsklassen bygger på ranking av resultat från tidigare år. Resultat från Cykelvasans lopp är giltiga tre år bakåt i tiden. Startfältet byggs gruppvis framifrån: Deltagare med de snabbaste tiderna står i grupp 5, som är motionsklassens första grupp. Deltagare utan tidigare resultat placeras efter anmälningsdatum i grupperna efter de rankade åkarna. De rankade åkarna brukar i regel fylla de första 38 grupperna.

Genom att delta i något seedningsgrundande lopp kan du även i motionsklassen förbättra din startposition. Du kan seeda dig till startgrupperna 8, 12, 16, 20, 24 och 28 i motionsklassen, i mån av plats i dessa startgrupper. (För att delta i motionsklass krävs inte tävlingslicens eller medlemskap i cykelklubb.)

Från och med 2023 erbjuds separata startgrupper för kvinnor i motionsklass i Cykelvasan 90. Valbara startgrupper för enbart kvinnor i Cykelvasan 90 2024 är:

Startgrupp Starttid Åktid
18 09.35 cirka 04.00
30 10.35 cirka 04.55
42 11.35

LÄS MER >

Seedningsgrundande lopp
De lopp som är seedningsgrundande är Cykelvasan 90, Cykelvasan Öppet Spår, Cykelvasan 45 och de lopp som ingår i Långloppscupen/Nissan X-Trail Challenge, samt de lopp som är listade i Vasaloppets förteckning.

Långloppscupen/Nissan X-Trail Challenge 2024


4 maj – Billingeracet, Skövde                       www.billingeracet.se
26 maj – Lida Loop, Stockholm                     www.lidaloop.se
30 juni – Ränneslättsturen, Eksjö                 www.ranneslattsturen.se
7 juli – Mörksuggejakten, Rättvik                 www.mörksuggejakten.se 
28 juli – Engelbrektsturen, Norberg             www.engelbrektsturen.se
31 augusti – Bockstensturen, Varberg          www.bockstensturen.nu
8 sept – Stenbocksturen, Boxholm                www.stenbocksturen.com

MER OM LÅNGLOPPSCUPEN >

REKOMMENDERADE SEEDNINGSLOPP INFÖR CYKELVASAN 90 2024 >

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

LÄS MER OCH ANMÄL DIG >

Hemmavasan cykel och löpning – var och när du vill

Vasaloppets vintervecka 2025 och det 101:a Vasaloppet – skidor

ANMÄLAN TILL VASALOPPETS VINTERVECKA 2025 >

Våra huvudsponsorer