2023-05-25 08:56

Snabbguide till Vasaloppets sommarvecka 2023 – tio lopp att välja på

I augusti arrangeras Vasaloppets sommarvecka 2023 – med tio olika lopp i Vasaloppsarenan, fördelade på två helger. Den första helgen 11–12 augusti är det cykling som gäller och den andra helgen 18–19 augusti står löpning på programmet. Det finns tre olika startplatser men gemensamt för alla lopp är att de går i mål under Vasaloppets målportal vid klockstapeln i Mora. Därutöver finns även Barnens Vasalopp för de som är 3–10 år samt Hemmavasan för den som vill delta på sin egen hemmaplan. Så vilket lopp ska du välja? Här är vår snabbguide, dag för dag och lopp för lopp.

Fredag 11 augusti: UNGDOMSCYKELVASAN (32 km)
Unga cyklisters eget mountainbikelopp i klassisk Vasaloppsterräng.
Ungdomstävlingen för alla mellan 11 och 16 år. Starten går i Oxberg, sedan förbi Vasaloppskontrollerna Oxberg, Hökberg och Eldris ner mot målet i Mora. Loppet är 32 km och körs till övervägande delen på skogsväg/grus. Även om banan inte är tekniskt avancerad är tempot högt när det är dags att göra upp om segerkransen och äran.

Fredag 11 augusti: CYKELVASAN 30 (32 km)
Motionsloppet för hela familjen.
Alla kan cykla Cykelvasan! Häng kaffekorgen på styret och ta chansen att köra Cykelvasan i sommar. Cykelvasan 30 är motionsloppet där familjen kan cykla tillsammans. Banan startar i Oxberg och går i Vasaloppsterrängen förbi de kända Vasaloppskontrollerna Oxberg, Hökberg och Eldris ner mot målet i Mora. Loppet körs till övervägande delen på skogsväg/grus och passar alla cyklar.

Fredag 11 augusti: CYKELVASAN 45 (45 km)
Mountainbike för dig som gillar utmaningar.
Testa riktig MTB! Cykelvasan 45 startar i Oxberg och går i kuperad terräng runt den vackra Oxbergssjön via genuina fäbodmiljöer, genom löv- och barrskog innan du cyklar in i Vasaloppsarenan igen. Njut av Vasaloppsstämningen när du passerar kontrollerna i Oxberg, Hökberg och Eldris innan du rullar in under den klassiska målportalen i Mora.

Fredag 11 augusti: CYKELVASAN ÖPPET SPÅR (96 km)
En härlig utmaning mellan Sälen och Mora.
Cykla Cykelvasan, utan att tävla! Vill du cykla hela Cykelvasan, men få mer utrymme i spåret? Cykelvasan Öppet Spår är hela Cykelvasan 90, fast utan uttalat tävlingsmoment. Loppet tar dig med på en historisk resa i fäders spår längs hela det traditionella Vasaloppet. I en ny sträckning efter start cyklar du en bit längs Västerdalälven och sedan upp för den klassiska första backen upp mot Vasaloppets högsta punkt. Därefter passeras alla kända Vasaloppskontroller innan du når målet i Mora. Totalt 96 km till allra största delen på skogsvägar/grus, men även lite asfalt samt uppbyggda trallar över myrmarker. Loppet är en riktig utmaning, så förbered dig väl, stanna vid kontrollerna och kom ihåg att du endast tävlar mot dig själv. En nyhet 2023 är att kvinnor kan välja att starta i startgrupper med bara kvinnliga deltagare.

Lördag 12 augusti: CYKELVASAN 90 (96 km)
Nordens största mountainbikelopp direkt i SVT.
Starten går vid Vasaloppsstarten i Sälen och loppet passerar alla kända Vasaloppskontroller. En nyhet i år är den nya sträckningen efter start längs Västerdalälven och att man sedan cyklar upp för den klassiska första backen. Totalt 96 km till allra största delen på skogsvägar/grus, men även lite asfalt samt uppbyggda trallar över myrmarker – genom ljusa tallskogar, förbi fäbodstugor och ängsmark ner mot målportalen i Mora. Cykelvasan 90 har två tävlingsklasser (dam och herr) och en motionsklass. Damerna startar sin tävlingsklass 07.30 och herrarna 08.15. Från och med i år kan kvinnor även i motionsklassen välja att starta i startgrupper med enbart kvinnor. En seger i Cykelvasan är få förunnat och värderas mycket högt av elitcyklisterna. Emil Lindgren och Sandra Salinger vann 2022. Men kom ihåg att varje målgång räknas, och varje målgång är också en seger! Cykelvasan 90 direktsänds i Sveriges Television.

Fredag 18 augusti: TRAILVASAN 10 (10 km)
Ett kvällslopp med start och mål i Mora.
Spring en mil! Trailvasan 10 startar kl. 18.00 vid Vasaloppsmålet i centrala Mora och går på parkvägar utefter Vasaloppsspåret mot Mora skidstadion med fina öppna tallhedar. Vidare ner på stigar genom lummiga lövskogar längs Österdalälven och därefter tillbaka genom centrala Mora. Målgång under den klassiska portalen ”I fäders spår för framtids segrar”.

Lördag 19 augusti: ULTRAVASAN 90 (92 km)
Spring hela det klassiska Vasaloppet.
Upplev den magiska starten av Ultravasan 90 i gryningen kl. 05.00 i Berga by, Sälen. I en ny sträckning efter start springer du en bit längs Västerdalälven och sedan upp för den klassiska första backen upp mot Vasaloppets högsta punkt. Möt sedan soluppgången på myrarna vid Smågan och fortsätt via alla de klassiska Vasaloppskontrollerna ner mot målet i Mora. Naturupplevelsen med ljusa tallskogar, ringlande vattendrag, upptrampade stigar och pittoreska fäbodmiljöer får du på köpet. Du har 15 timmar på dig att nå målet. Banan är förhållandevis lätt, men bjuder på såväl tekniska partier på smala stigar som preparerade spår och grusvägar. Underlaget består av skogsväg, grus, stig och asfalt och den totala stigningen är drygt 800 meter. Loppet är indelat i två klasser: Dam och Herr. I båda klasserna tävlar man om prispengar. De regerande mästarna i Ultravasan 90 från 2022 heter Anna Hellström och Viktor Stenqvist.

Lördag 19 augusti: VASASTAFETTEN (92 km)
Folkfest med tio sträckor mellan Sälen och Mora.
Löparstafetten Vasastafetten är ett terränglopp som har arrangerats alltsedan 1991. Ditt lag består av tio löpare som delar på den klassiska, nio mil långa, Vasaloppssträckan från Sälen till Mora. Den första delsträckan startar vid Vasaloppsstarten i Sälen kl. 09.00 och går via Västerdalälven och den klassiska först backen upp mot Vasaloppets högsta punkt. Lagen utgörs av föreningar men också arbetsplatser som företag, kommuner, regioner, myndigheter och organisationer, eller av familjer och glada kompisgäng. Vasastafetten har tre klasser: Dam, Herr och Motion. I dam- och herrklasserna tävlar man om prispengar. I herrklassen är det tillåtet med damer i laget, medan det i damklassen endast får vara damer. I motionsklassen är det fritt antal damer respektive herrar. I motionsklassen är det dessutom tillåtet att springa fler sträckor per person. De tio sträckorna är allt mellan 4,5 och 15 kilometer långa.

Lördag 19 augusti ULTRAVASAN 45 (45 km)
Upplev ett ultramaraton på historisk Vasaloppsmark.
Ultra är namnet på lopp som är längre än maratondistansen 42 195 meter. Ultravasan 45 startar i Oxberg kl. 09.00 och går i kuperad terräng runt den vackra Oxbergssjön via genuina fäbodmiljöer, genom löv- och barrskog innan det tar dig tillbaka till Vasaloppsarenan igen och passerar de klassiska Vasaloppskontrollerna Oxberg, Hökberg och Eldris. Upplev Vasaloppsstämningen i din egen takt: gå, lunka eller löp – du har elva timmar på dig. Det är tuffare än ett maraton, men inte lika långt som Ultravasan 90. Ultravasan 45 går till största delen på skogsväg eller Vasaloppsspår. Loppet är indelat i två klasser: Dam och Herr. I båda klasserna tävlar man om prispengar. 2022 vann Barbro Näsström och Kristofer Låås.

Lördag 19 augusti TRAILVASAN 30 (30 km)
Utmana dig själv med 30 kilometer löpning i fäders spår.
Trailvasan 30 – lika långt som Lidingöloppet – startar i Oxberg kl. 11.30. De 30 kilometerna ner till målet i Mora går genom fäbodmiljöer och granskog via de klassiska Vasaloppskontrollerna i Oxberg, Hökberg och Eldris. ”Trail” eller ”terräng” innebär att huvuddelen av loppet går utanför asfalt och här är det skogsvägar och Vasaloppspår. Gå, lunka, löp – du har 8,5 timmar på dig att nå målet. Precis som i Ultravasan 90 och Ultravasan 45 finns två klasser: Dam och Herr. De bästa löparna vinner prispengar. Maria Larsson och Adhanom Abraha är regerande mästare.

– – – – – – – – –

Förutom ovanstående lopp genomförs – såväl i Sälen som i Mora – även ”Barnens Vasalopp cykel” och ”Barnens Vasalopp löpning” för de allra yngsta upp till cirka 10 år. En rolig och utmanande bana, där barnen får uppleva både rörelse och glädje. Det är gratis att delta och alla barn får medalj efter målgång.
Läs mer om Barnens Vasalopp >

Hemmavasan är ett komplement till Vasaloppets sommarvecka 2023. Under samma period som de ordinarie loppen arrangeras på plats i Sälen och Mora, kan deltagare genomföra ett lopp på valfri plats runt om i Sverige – eller i världen. Man cyklar eller springer på hemmaplan och samtidigt i den digitala Vasaloppsarenan! Man anmäler sig och använder den officiella Vasaloppsappen för att registrera sin tid under sitt lopp, och efter målgång registreras resultatet på vasaloppet.se.
Läs mer om Hemmavasan >

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets sommarvecka 2023 – cykel och löpning
• Fredag 11 augusti Ungdomscykelvasan, start Oxberg, 32 km
• Fredag 11 augusti Cykelvasan Öppet Spår, start Sälen, 96 km
• Fredag 11 augusti Cykelvasan 30, start Oxberg, 32 km
• Fredag 11 augusti Cykelvasan 45, start Oxberg, 45 km
• Lördag 12 augusti Cykelvasan 90, start Sälen, 96 km
• Fredag 18 augusti Trailvasan 10, start Mora, 10 km
• Lördag 19 augusti Ultravasan 90, start Sälen, 92 km
• Lördag 19 augusti Vasastafetten, löparstafett, tio sträckor, start Sälen, 92 km
• Lördag 19 augusti Ultravasan 45, start Oxberg, 45 km
• Lördag 19 augusti Trailvasan 30, start Oxberg, 30 km
Läs mer och anmäl dig >

Barnens Vasalopp – cykel och löpning
• Fredag 11 augusti, Barnens Vasalopp cykel i Sälen
• Lördag 12 augusti, Barnens Vasalopp cykel i Mora
• Fredag 18 augusti, Barnens Vasalopp löpning i Sälen
• Fredag 18 augusti, Barnens Vasalopp löpning i Mora

Hemmavasan cykel och löpning – var och när du vill
• 11–19 augusti 2023 – Hemmavasan cykel
• 11–19 augusti 2023 – Hemmavasan löpning

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor
• Fredag 23 februari Vasaloppet 30, start Oxberg, 30 km
• Lördag 24 februari Tjejvasan, start Oxberg, 30 km
• Söndag 25 februari Öppet Spår söndag, start Sälen, 90 km
• Söndag 25 februari Ungdomsvasan, start Eldris, 9 km, start Hökberg, 19 km
• Måndag 26 februari Öppet Spår måndag 90, fri stil, start Sälen, 90 km
• Måndag 26 februari Öppet Spår måndag 45, fri stil, start Evertsberg, 43 km
• Måndag 26 februari Öppet Spår måndag 30, fri stil, start Oxberg, 28 km
• Tisdag 27 februari Vasaloppet 45, start Oxberg, 45 km
• Fredag 1 mars Stafettvasan, skidstafett, fem sträckor, start Sälen, 90 km
• Fredag 1 mars Nattvasan 30, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 30 km
• Fredag 1 mars Nattvasan 45, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 45 km
• Fredag 1 mars Nattvasan 90, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen, 90 km
• Lördag 2 mars Vasaloppet 10, fri stil, start Eldris, 9 km
• Söndag 3 mars 100:e Vasaloppet, start Sälen, 90 km (Fulltecknat)
Läs mer och anmäl dig >

Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år
Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp – i grenarna skidor, cykel och löpning – under ett kalenderår. Välj mellan 30, 45 och 90 kilometer.
Läs mer >

För senaste nytt – följ oss på sociala medier året runt!
Gilla Vasaloppet på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram.

Våra huvudsponsorer