2024-06-17 10:20

Stjärnglans över Vasaloppets sommarvecka 2024 när astronaut Marcus Wandt kommer till Mora

I början av 2024 for han till rymden och tillbaka. Med sig i packningen hade han både en medalj och en nummerlapp från Vasaloppet. Under Vasaloppets sommarvecka, fredag 16 augusti, är det dags för dessa rymdföremål att återvända till Dalarna när den morafödde astronauten Marcus Wandt personligen lämnar över dem till Vasaloppet på plats i Mora.

– Vi har väntat på ett bra tillfälle att bjuda in Marcus till Mora och att då få till den här historiska händelsen under årets sommarvecka med flera tusen löpare på plats känns fantastiskt roligt, säger Camilla Sandy Swarén, pressansvarig på Vasaloppet.

Vasaloppets sommarvecka 2024 arrangeras 9–17 augusti och fredag den 16 augusti inleds den stora löparhelgen. Det nya loppet Funkisvasan är först ut på programmet och astronaut Marcus Wandt blir starter för loppet. Även deltagarna i Barnens Vasalopp löpning får möjlighet att hälsa på en astronaut när de springer i mål i sitt lopp.
– Vid 17.15 blir det en officiell överlämning på scenen i Vasaloppsmålet, öppen för alla. Marcus blir intervjuad på scenen och svarar även på frågor från publiken. Han kommer sedan självklart att vara med och peppa alla som ska springa löploppet Trailvasan 10 som startar 18.00, säger Camilla Sandy Swarén.

Marcus Wandt startade sin resa mot den internationella rymdstationen ISS den 18 januari och kunde landa igen 22 dagar senare. Vid rymdfärder får astronauter ta med sig minnessaker, både personliga och officiella, som vanligtvis är kopplade till en organisation som astronauten har anknytning till. Föremålen skänks sedan tillbaka till organisationen.
– Jag gillar prestationer och utmaningar och har åkt skidor sedan jag kunnat gå. Att ta med något från Vasaloppet kändes självklart, sa Marcus Wandt inför sin rymdresa till ISS.

Efter överlämnandet kommer både medaljen och nummerlappen, som alltså färdats längre än någon Vasaloppsåkare någonsin gjort, att ställas ut i skyltfönstret i Vasaloppets lokaler på gågatan i Mora till allmän beskådan.
– De här beresta föremålen har både ett symboliskt värde och en unik historia som sträcker sig från Vasaloppsspåret ut i världsrymden och tillbaka igen. Vi ser det som en hyllning till alla deltagare som genom åren kämpat sig fram med målet i Mora i sikte. En påminnelse om att vi med drömmar och motivation kan ta oss betydligt längre än vi kanske föreställt oss från början, säger Camilla Sandy Swarén.

 

 

 

 

 

 

Program astronaut Marcus Wandt i Mora

Fredag 16 augusti 2024

14.00 Start Funkisvasan 2024. Marcus Wandt släpper i väg startfältet i Vasaloppets nyaste lopp: Funkisvasan. Start och målgång i målområdet.
16.30 Start Barnens Vasalopp löpning. Marcus Wandt finns på plats och tar emot, hejar och peppar barnen. Start och målgång i målområdet.
17.15 Överlämnandet av Vasaloppsnummerlappen och Vasaloppsmedaljen som varit med på Marcus Wandts rymdresa. Intervjuer med Sveriges tredje astronaut. Vid Mora-Nisses torg i målområdet i Mora.
18.00 Start Trailvasan 10. Marcus Wandt peppar igång deltagarna i målområdet.

Hela programmet för Vasaloppets sommarvecka 2024 >

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

LÄS MER OCH ANMÄL DIG >

Hemmavasan cykel och löpning – var och när du vill

Vasaloppets vintervecka 2025 och det 101:a Vasaloppet – skidor

ANMÄLAN TILL VASALOPPETS VINTERVECKA 2025 >

Våra huvudsponsorer