Därför ska du våga vila
Vila. Hur känns det ordet för dig? Många av oss som verkligen gillar att träna har svårt att acceptera att det kan vara bra, till och med nödvändigt och helt avgörande, att vila ibland.
Runner’s World bjuder på tänkvärda råd som inte bara passar löpare, utan också dig som tränar för ett skidlopp eller cykellopp. Trevlig läsning!
Det kliar i benen på oss så fort vi skriver in vilodag i almanackan. Trots det vet vi alla någonstans att om vi tränar intensivt måste vi också vila och återhämta oss. Du har säkert också upplevt att du plötsligt blir av med små skavanker i kroppen när du drabbas av en infektion och tvingas till vila någon vecka. Plötsligt försvinner den där ömma axeln eller det krånglande knät. Ofta är det ju just det din kropp försöker säga till dig genom att göra lite ont – att du behöver vila. Vilar du regelbundet kommer du också att kunna ge mer när du ska träna hårt.
Men lugn, du behöver inte ligga på soffan i en vecka för att det ska räknas som vila och ordentlig återhämtning, om det känns jobbigt. Många av oss mår minst lika bra av att lägga in aktiv återhämtning då och då i träningsschemat i stället för total vila. Du kan lägga in en eller ett par dagar med aktiv vila i veckan om du är van att träna hårt 5–6 pass i veckan. Om du tränar mindre behöver du inte lägga in lika mycket vila, för då kommer vilodagarna automatiskt. Då kan du i stället lägga in några pass aktiv vila då och då när du egentligen skulle ha haft en total vilodag.
Vad är då aktiv vila? Ja, det kan vara lite allt möjligt där du inte blir så otroligt trött. Du rör på dig, men på låg intensitet. Bara att byta aktivitet och göra något som du inte brukar och som inte är så tufft fungerar som aktiv vila. Det kan vara till exempel:
Rehab – har du några skavanker som du borde ta hand om med rehabiliteringsövningar? Det är lätt att strunta i att göra sådana övningar när man hellre tränar tufft och då är det perfekt att lägga in dem under dagar med aktiv vila.
Teknik – fila på tekniken i övningar du inte är så bra på förpassas ofta till ”det där gör jag sen”-passen. Och hur ofta blir de av? Aldrig. Passa på att nöta teknik under dina dagar med aktiv vila.
Promenad – få lite cirkulation med en promenad. Om du vill kan du ju passa på att rensa huvudet genom att gå ut i skogen.
Simma – nej, att simma är inte automatiskt lätt, men om du simmar ett lättare pass då och då är det bland det mest skonsamma du kan göra samtidigt som du får bra cirkulation i musklerna.
Rörlighet – ta hand om din smidighet och rörligheten i muskler och leder genom att köra ett eget rörlighetspass eller gå på ett lättare yogapass.
Men vila handlar ju inte bara om att vila någon dag i veckan. Kroppen kan ibland behöva en lite längre viloperiod och en omstart för att må riktigt bra. Ett bra sätt att jobba in vila i din vanliga träning är att periodisera träningen, alltså låta till exempel var sjätte träningsvecka ha betydligt lägre intensitet än de andra.
Du kan med fördel tänka lite extra på att äta lite mer under den veckan också, och om du har möjlighet, även sova lite mer än du brukar. Det kan ge kroppen en omstart som kan ge en extra skjuts i träningen när du ökar intensiteten igen.
Foto: Getty Images
Vi tackar vår mediapartner Runner’s World och Springtime för artikellånet. Vill du prenumerera på Sveriges största löpartidning, gå till runnersworld.se.
Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan
Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor
- Fredag 23 februari, Vasaloppet 30, start Oxberg, 30 km
- Lördag 24 februari, Tjejvasan, start Oxberg, 30 km
- Söndag 25 februari, Öppet Spår söndag, start Sälen, 90 km
- Söndag 25 februari, Ungdomsvasan, start Eldris, 9 km, start Hökberg, 19 km
- Måndag 26 februari, Öppet Spår måndag 90, fri stil, start Sälen, 90 km
- Måndag 26 februari, Öppet Spår måndag 45, fri stil, start Evertsberg, 43 km
- Måndag 26 februari, Öppet Spår måndag 30, fri stil, start Oxberg, 28 km
- Tisdag 27 februari, Vasaloppet 45, start Oxberg, 45 km
- Fredag 1 mars, Stafettvasan, skidstafett, fem sträckor, start Sälen, 90 km
- Fredag 1 mars, Nattvasan 30, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 30 km
- Fredag 1 mars, Nattvasan 45, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 45 km
- Fredag 1 mars, Nattvasan 90, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen, 90 km
- Lördag 2 mars, Vasaloppet 10, fri stil, start Eldris, 9 km
- Söndag 3 mars, 100:e Vasaloppet, start Sälen, 90 km (Fulltecknat)
Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning
- Fredag 9 augusti, Ungdomscykelvasan, start Oxberg, 32 km
- Fredag 9 augusti, Cykelvasan Öppet Spår, start Sälen, 96 km
- Fredag 9 augusti, Cykelvasan 30, start Oxberg, 32 km
- Fredag 9 augusti, Cykelvasan 45, start Oxberg, 45 km
- Lördag 10 augusti, Cykelvasan 90, start Sälen, 96 km
- Fredag 16 augusti, Trailvasan 10, start Mora, 10 km
- Lördag 17 augusti, Ultravasan 90, start Sälen, 92 km
- Lördag 17 augusti, Vasastafetten, löparstafett, tio sträckor, start Sälen, 92 km
- Lördag 17 augusti, Ultravasan 45, start Oxberg, 45 km
- Lördag 17 augusti, Trailvasan 30, start Oxberg, 30 km