2024-02-16 07:43

Vasaloppet firar 100:e loppet med unik och sista minnespoststämpel

Den 3 mars 2024 är det dags för det 100:e Vasaloppet. För att hylla detta jubileum har Ovansiljans Filatelistförening tillsammans med Vasaloppets Samlarklubb och PostNord tagit fram en särskild minnespoststämpel som kommer att användas under Vasaloppets vintervecka 2024. Det blir den 88:e och sista minnespoststämpeln i raden sedan 1937, vilket gör den till ett världsrekord i sitt slag.

Minnespoststämpeln 2024 visar målet i Mora, där den första segraren Ernst Alm korsade linjen år 1922. Den som vill få sin försändelse (brev eller vykort) stämplad med minnespoststämpeln kan posta den i en speciell postlåda som finns i Vasaloppsmässan vid Tingshusparken i Mora under vinterveckan. Varje år stämplas runt 500 försändelser.

Det var 2012 som Ovansiljans Filatelistförening tog över arbetet med den årliga minnespoststämpeln för Vasaloppet. Detta sedan PostNord meddelat att man fortsättningsvis inte skulle ta fram en särskild förstadagsstämpel för evenemanget. Tanken var att hålla på fram till det 100:e loppet och nu har man alltså nått mål.

– Vi är glada att ha kunnat ta stämpeln i mål till det 100:e loppet. Det har varit vårt mål och nu kan vi inte, med ålderns rätt, utlova någon fortsättning. Såvitt vi kunnat utröna innebär det slutet på en obruten serie minnespoststämplar sedan 1937, ett världsrekord i sig, säger Bengt Jernhall i Ovansiljans Filatelistförening som på ideell basis arbetat med minnespoststämpeln sedan 2012.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda denna unika och sista minnespoststämpel till alla som vill skicka en hälsning från Vasaloppet. Det är ett fint sätt att uppmärksamma det historiska jubileet och sprida Vasaloppets anda, säger Mats Rylander som är projektledare på Vasaloppet.

– PostNord har haft ett långt och gott samarbete med Vasaloppet. Vi är glada över att ha bidragit till att bevara och berätta om Vasaloppets historia genom våra minnespoststämplar. De har varit populära bland samlare och skidälskare. Vi hoppas nu att det finns en annan organisation som vill ta över stafettpinnen så att traditionen lever vidare. Vi tackar Ovansiljans Filatelistförening för ett fint samarbete, säger Kristina Olofsdotter, chef för PostNord Frimärken.

Vasaloppets vintervecka 2024 pågår mellan den 23 februari och den 3 mars och bjuder på flera olika lopp för både klassisk och fri åkstil, samt för olika åldrar och distanser. Det 100:e Vasaloppet arrangeras söndag den 3 mars och är fulltecknat med 15 800 anmälda deltagare. Det blir garanterat en folkfest längs hela det 90 kilometer långa spåret mellan Sälen och Mora.

Läs mer om minnespoststämplar >

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

LÄS MER OCH ANMÄL DIG >

Hemmavasan skidor 2024 – skidlopp var och när du vill

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

LÄS MER OCH ANMÄL DIG >

Våra huvudsponsorer