Vasaloppet inför nolltolerans mot nedskräpning i spåret
Under några år har Vasaloppet jobbat med ”skräpzoner” längs spåret. Dessa försvinner till Vasaloppets vintervecka 2015 och ersätts med en nolltolerans mot nedskräpning i spåret! Det blir tillåtet att slänga skräp vid start, mål och vid de sju kontrollerna på avsedda platser. På övriga platser gäller nolltolerans.
Vasaloppet vill därmed förmedla att VasaloppsArenan ska vara en trygg arena fri från skräp. Deltagaren ska känna att det är fel att slänga något i naturen, även under ett lopp. Allemansrätten gäller även i VasaloppsArenan och all nedskräpning i naturen är förbjuden enligt Miljöbalken.
Nedskräpningen är ett problem, både som en följd av att antalet deltagare har ökat och på grund av att många har med sig extra energiprodukter i engångsförpackningar. Till Vasaloppets sommarvecka 2011 infördes särskilda skräpzoner där skräp kunde slängas, men dessa försvinner alltså nu när Vasaloppet går ett steg längre.
Vasaloppsspåret är också ett naturreservat sedan 1994.
Läs mer om Vasaloppets miljöarbete.
FAKTA/ Naturreservat Vasaloppspåret
Länsstyrelsen i Dalarna bildade reservatet 1994 för att ”säkerställa framtida segrar”. Efter sträckan finns åtta fäbodar, tre byar, myrmarker och skogsmarker. Naturreservatet är 90 km långt och 84 hektar stort. Det har kallats ”Världens smalaste naturreservat”. Reservatet har sin början i Berga by strax utanför Sälen. Det sträcker sig genom Älvdalens kommun och slutar i centrala Mora.