Vasaloppet på OS-programmet 2018
Vasaloppet kan i dag presentera en fantastisk nyhet: Vasaloppet 2018 får olympisk status! Loppet kommer att ingå som en gren i vinter-OS som avgörs i Pyeongchang i Sydkorea 2018. Helt avgörande var de två viktiga beslut som Internationella Olympiska Kommittén, IOK, fattade vid sin session i Monte Carlo i december 2014, nämligen att ett OS framöver undantagsvis faktiskt kommer att få hållas i två länder och att OS-arrangören kan välja några få grenar på eget initiativ. Pyeongchangs organisationskommitté ställde frågan till Vasaloppets styrelse som denna vecka har tackat ja.
Vasaloppet hade faktiskt hoppats få ingå i vinter-OS-programmet 2022 förutsatt att Oslo eller Stockholm skulle ha fått värdskapet, men sedan båda dessa nordiska städer drog tillbaka sina ansökningar såg det mörkare ut för Vasaloppet. Men när IOK i december enhälligt antog det man kallar för ”Agenda 2020” (som i grunden ska reformera den ibland kritiserade olympiska rörelsen) så ljusnade läget åter.
Nu har alltså Pyeongchang, värdstad för de 23:e olympiska vinterspelen, kommit med en förfrågan. Det innebär att OS ordinarie 98 grenar avgörs i Sydkorea som planerat 9–25 februari 2018 och att Vasaloppet söndagen den 4 mars 2018 får olympisk status, vilket innebär att herr- och damklassen i Vasaloppet blir gren 99 och 100 på OS-programmet 2018 och att det kommer att delas ut olympiska guld-, silver- och bronsmedaljer i Mora.
Anledningen till att Pyeongchang vill ha med Vasaloppet som en olympisk gren är helt enkelt att OS-femmilen i Sotji 2014 gick rekordsnabbt. Alexander Legkov vann guldet på tiden 1.46.55! Den överlägset snabbaste OS-femmilen någonsin, och snabbare än till exempel vad Sixten Jernberg vann 30 km på i OS 1960! Det ökade intresset för långlopp innebär givetvis även att olympiska spelen åter bör ha ett riktigt långlopp. Pyeongchang ser med Vasaloppet också möjligheten att öka deltagarantalet i vinter-OS markant, utan att behöva stå för inkvarteringskostnaderna. Däremot ser sydkoreanerna förstås ökade TV-intäkter, något som även kommer att gynna Vasaloppet.
En annan sak som talat för att Vasaloppet till sist skulle få OS-status är att Internationella Olympiska Kommittén 1987 gav Vasaloppet, som en av fem tävlingar i hela världen, sitt beskydd – det som kallades ”Certificate under the patronage of the IOC and its ’Sports for all’ programme”.
Självklart har det också spelat in att en rad olympiska mästare även har vunnit Vasaloppet: Både Mora-Nisse Karlsson (med 9 Vasaloppssegrar) och Janne Stefansson (med sju Vasaloppssegrar) bärgade ju varsin olympisk guldmedalj på sin tid. Och Sveriges meste vinter-OS-medaljör Sixten Jernberg (med hela nio OS-medaljer) vann ju också Vasaloppet två gånger. Den senaste OS-guldmedaljören som också har vunnit Vasaloppet är förstås Justyna Kowalczyk 2015.
En nog så viktig detalj i sammanhanget är också att den före detta höjdhopparen Stefan Holm (OS-guld i Aten 2004) blev invald som IOK-ledamot 2013. Som många säkert minns åkte han Öppet Spår 2011.
Vilka kommer då att få delta i OS-Vasaloppet 2018? Dels kommer IOK:s ordinarie kvoter för nationer, kön och elitåkare förstås att användas, men därtill kommer Vasaloppet 2016 och 2017 att fungera som OS-kvaltävlingar. En positiv överraskning för dem som redan har anmält sig till Vasaloppet 2016!
Med andra ord: 15 800 Vasaloppsdeltagare kommer 2018 att få titulera sig olympier. Gissningsvis 2 miljarder TV-tittare väntas se Vasaloppet mellan Sälen och Mora en vecka efter avslutningsceremonin i Pyeongchang.
Vasaloppets framtida OS-planer slutar inte i och med detta: Just nu förbereds en förfrågan till Tokyo som ska arrangera sommar-OS 2020, om att ge löpartävlingen UltraVasan (90 km) OS-status år 2020. Även då kommer i så fall OS-loppet mellan Sälen och Mora att äga rum en vecka efter avslutningsceremonin i Tokyo. Sommar-OS avgörs den 24 juli–9 augusti 2020.
Pressmeddelande från Vasaloppet, Mora 2015-04-01
Säg din mening om denna nyhet genom att klicka/rösta/dela på Facebook/Twitter här.
Gilla Vasaloppet på Facebook!