2023-05-08 15:45

Vasaloppets vintervecka 2024 – en snabbguide lopp för lopp

I dag, måndag 8 maj, är det exakt 300 dagar kvar till Vasaloppets vintervecka 2024. Det 100:e Vasaloppet är fulltecknat men det finns 13 andra spännande lopp att välja mellan – som alla förstås går i mål under Vasaloppets målportal vid klockstapeln i Mora. Dessutom finns även Barnens Vasalopp för de som är 3–10 år samt Hemmavasan för den som vill åka på hemmaplan. Så vilket lopp ska man välja? Här kommer vår snabbguide, dag för dag och lopp för lopp.

Fredag 23 februari: Vasaloppet 30, 30 km, start Oxberg
Vinterveckans första lopp är ett motionslopp för hela familjen. Förr hette loppet Kortvasan, men sedan 2020 gäller det mer universella namnet Vasaloppet 30. Åkstilen är klassisk och alla från 11 år är välkomna att delta. Det är inte ovanligt att tre generationer åker loppet tillsammans. Här kan man ta med mormor, brorsan, mamma eller farfar. Efter starten i Oxberg väntar 30 kilometers härlig skidåkning ner mot Mora. Sedan stärker man sig med blåbärssoppa vid Vasaloppskontrollerna i Hökberg och Eldris innan man når målportalen och får ta emot de välförtjänta medaljerna. Ja, för alla som åker i mål i ett lopp under vinterveckan får medalj!

Lördag 24 februari: Tjejvasan, 30 km, start Oxberg
Tjejvasan är verkligen en riktig klassiker. Världens största skidlopp enbart för kvinnor startade 1988 och genom åren har nästan 200 000 åkt i mål under målportalen i Mora. Här åker elit och motionärer i samma lopp. Det finns både tävlingsklasser (senior och junior) och motionsklass. Långloppscupen Ski Classics har gjort Tjejvasan till ett ”Challenger”-lopp inom Ski Classics, så loppet har nu ännu högre status. Ida Dahl vann Tjejvasan 2023 efter målfoto. Tjejvasan direktsänds även 2024 av Sveriges Television och stämningen är hög längs spåret, som kantas av levande musik och roliga aktiviteter.

Söndag 25 februari: Öppet Spår söndag, 90 km, start Sälen
Någon av de två Öppet Spår-dagarna är valet för den som vill åka världens största långlopp på skidor, från Sälen till Mora, och bara tävla mot sig själv. Loppet går i samma spår och förbi samma kontroller som Vasaloppet. Utmaningen är den samma, liksom naturupplevelsen. I Öppet Spår söndag är bara klassisk stil tillåten. Loppet räknas som seedningslopp till Vasaloppet. Denna dag avgörs också Försvarsmaktsvasan, där försvarsanställda kör sitt eget Vasalopp från Sälen till Mora. Deras start går tio minuter före första startgrupp i Öppet Spår söndag.

Söndag 25 februari: Ungdomsvasan, 9 km start Eldris, 19 km start Hökberg
Detta är loppet för framtidens skidåkare i förfäders spår. Vad har dagens unga landslagsåkare som exempelvis Johanna Hagström, Emma Ribom och Edvin Anger gemensamt? Jo, de har alla startat sina skidkarriärer i Ungdomsvasan, som är en breddmanifestation för svensk skidåkning på samma sätt som Vasaloppet. Alla ungdomar, vare sig de tävlar för en skidklubb eller inte, är välkomna att delta i Ungdomsvasan. Det finns tre åldersklasser för pojkar respektive flickor. 11–12- och 13–14-åringarna startar i Eldris och åker 9 km, medan de som är 15–16 år startar i Hökberg och åker 19 km.

Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 90, 90 km, start Sälen
Sedan 2022 går Öppet Spår måndag i fri stil, vilket betyder att både skejt och klassisk stil är tillåtet, till skillnad från Öppet Spår söndag där man bara får åka klassisk stil. Vasaloppsarenan prepareras till måndagen därför med både en skejtbädd och skidspår. Öppet Spår måndag 90 räknas som seedningslopp till Vasaloppets startled 2–10.

NYHET! Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 45, 43 km, start Evertsbergskontrollen
Öppet Spår måndag får två nya distanser 2024! Nyheterna betyder att vinterveckan får två nya lopp där man kan skejta dagtid! Starten för Öppet Spår måndag 45 går vid kontrollen i Evertsberg och loppets 43 km passerar de tre kontrollerna Oxberg, Hökberg och Eldris. Loppet går i fri stil, vilket betyder att både skejt och klassisk stil är tillåtet. Vasaloppsarenan prepareras med både en skejtbädd och skidspår.

NYHET! Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 30, 28 km, start Oxbergskontrollen
Ännu en nyhet. Till skillnad från de övriga 30-kilometersloppen startar inte Öppet Spår måndag 30 vid den ordinarie startplatsen, utan vid Oxbergskontrollen som är belägen 28 km från mål. Loppet går i fri stil, vilket betyder att både skejt och klassisk stil är tillåtet. Vasaloppsarenan prepareras med både en skejtbädd och skidspår.

Tisdag 27 februari: Vasaloppet 45, 45 km, start Oxberg
Vasaloppet 45 hette tidigare Halvvasan, och som båda namnen berättar så handlar det om halva Vasaloppet. Trots det går starten från startplatsen i Oxberg. Spåret leder nämligen vidare i en slinga runt den vackra Oxbergssjön innan man skidar in i Vasaloppsarenan igen. Njut av Vasaloppsstämningen när kontrollerna i Oxberg, Hökberg och Eldris passeras på väg till Mora. Vasaloppet 45 räknas som seedningslopp till Vasaloppet och de som även ska åka Vasaloppet på söndagen startar i första startled.

Fredag 1 mars: Stafettvasan, 90 km, start Sälen
Världens största skidstafett – med lag från föreningar, företag, familjer eller kompisgäng som delar på den klassiska sträckan från Sälen till Mora. Delsträckorna för de fem lagmedlemmarna är 24 km, 24 km, 14 km, 9 km och 19 km. Växlingar sker i Mångsbodarna, Evertsberg, Oxberg och Hökberg. Det är även tillåtet att åka fler sträckor per person. Vid målet i Mora kan lagkamraterna mötas upp och jubla tillsammans för att ta emot de välförtjänta medaljerna. Glädje och feststämning är bara förnamnet!

Fredag 1 mars: Nattvasan 30, 30 km, start Oxberg
Precis som i Vasaloppet 30 går det att åka Nattvasan redan från det år man fyller 11 år. Sträckningen är också den samma, med en stor skillnad: När starten går i Oxberg klockan 19.00 är det mörkt ute och alla deltagare har pannlampor. Här väntar ett äventyr under stjärnorna, en resa kantad av marschaller och eldar på väg till Mora. Man får åka individuellt eller i par – eller förstås ännu fler tillsammans om man vill – och både klassisk stil och skejt är tillåtet.

Fredag 1 mars: Nattvasan 45, 45 km, start Oxberg
Nattvasan 45 kan sägas vara nattvarianten av Vasaloppet 45. Nattvasan 45 startar 20.00 i Oxberg och stjärnorna och pannlamporna lyser upp spåret som först går runt Oxbergssjön innan man ansluter till det vanliga Vasaloppsspåret igen. Det blir ett äventyr, en resa kantad av marschaller och eldar fram till målet. Nattvasan 45 får man åka individuellt eller i par – eller förstås ännu fler tillsammans om man vill – och både klassisk stil och skejt är tillåtet.

Fredag 1 mars: Nattvasan 90, 90 km, start Sälen
Dagtid är 90 kilometer en utmaning. På natten blir det ett äventyr. I samma stund som deltagarna lämnar starten i Berga by 20.00 sluter sig mörkret och tystnaden omkring dem. Nu är det stjärnorna och pannlamporna som visar vägen ner mot målet i Mora, som är öppet till klockan 08.00 nästa morgon. Nattvasan har beskrivits som ett magiskt lopp, en nattlig 90 kilometer lång resa kantad av marschaller och eldar. Åk individuellt eller i par, både klassisk stil och skejt är tillåtet.

Lördag 2 mars: Vasaloppet 10, 9 km, start Eldris
Vasaloppet 10 är loppet som handlar mer om att testa på än att tävla. Här ges chansen att åka i Vasaloppsspåret och gå i mål under Vasaloppets klassiska målportal. Vem vill inte göra det? Starten går i Eldris, 9 km från målet i Mora. Loppet är lättåkt och hette förr Blåbärsloppet. Vid Vasaloppets 100-årsjubileum 2022 gavs Vasaloppet 10 undertiteln ” På skidor genom alla tider”, och många deltagare klädde upp sig i gamla kläder och åkte med äldre utrustning som en hyllning till Vasaloppets 100-åriga historia. Vasaloppet hoppades att många deltagare skulle fortsätta att göra detta och vi kan nu konstatera att det redan är en rolig tradition för många deltagare. Både skejt och klassisk stil är tillåtet i loppet och att klä upp sig är förstås valfritt.

Söndag 3 mars: Vasaloppet, 90 km, start Sälen
Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. I år körs det 100:e loppet i ordningen. Elit och motionärer åker i samma lopp och färden för de 15 800 deltagarna går från starten i Berga by i Sälen klockan 08.00 via de sju klassiska Vasaloppskontrollerna Smågan, Mångsbodarna, Risberg, Evertsberg, Oxberg, Hökberg och Eldris innan allt avgörs, ofta på upploppet i Mora. En fantastisk idrottstradition, en folkfest, ett kraftprov. Mer än 600 000 skidåkare har kämpat sig fram i Vasaloppet sedan starten 1922. Och som det står på åkarnas diplom: ”Varje målgång är en seger”. Loppet följs av miljoner tv-tittare i flera länder. De regerande mästarna är Emil Persson från Sverige och Emilie Fleten från Norge.

Barnens Vasalopp skidor 2024
Barnens Vasalopp arrangeras i Sälen och Mora under Vasaloppets vintervecka. Rekommenderad ålder är 3–10 år. Det är gratis att delta i loppet, och alla barn får medalj efter målgång. Anmälan görs på plats i Sälen och Mora.
Lördag 24 februari: Sälen, Vasaloppsstarten – 90, 300 eller 900 meter.
Lördag 2 mars: Mora, start vid Moraparkens camping. Målgång i Vasaloppsmålet – 900 meter.

Hemmavasan skidor 2024
Hemmavasan skidor är ett komplement till Vasaloppets vintervecka 2023. Under samma period som de ordinarie loppen arrangeras på plats i Sälen och Mora, fredag 23 februari till och med söndag 3 mars, kan deltagare åka ett lopp på valfri plats runt om i Sverige – eller i världen. Man åker i sitt skidspår på hemmaplan och samtidigt i den digitala Vasaloppsarenan! Man anmäler sig och använder appen Vasaloppet för att registrera sin tid under sitt lopp, och efter målgång registreras resultatet på vasaloppet.se.
Anmälan till Hemmavasan skidor 2024 öppnar i höst.

Vasaloppstrippeln 2024
För att göra Vasaloppstrippeln krävs att man under ett och samma kalenderår först åker skidor i Vasaloppets vintervecka, samt sedan cyklar och springer i Vasaloppets sommarvecka. Man kan välja mellan 30, 45 eller 90 kilometer:
– För Vasaloppstrippeln 30 gäller skidåkning i Vasaloppet 30, Tjejvasan, Öppet Spår måndag 30 eller Nattvasan 30, cykel i Cykelvasan 30, och gå, lunka eller spring i Trailvasan 30.
– För Vasaloppstrippeln 45 gäller skidåkning i Vasaloppet 45, Öppet Spår måndag 45 eller Nattvasan 45, cykel i Cykelvasan 45 och gå, lunka eller spring i Ultravasan 45.
– För Vasaloppstrippeln 90 gäller skidåkning i Vasaloppet, Öppet Spår söndag, Öppet Spår måndag 90 eller Nattvasan 90, cykel i Cykelvasan 90 eller Cykelvasan Öppet Spår, och gå, lunka eller spring i Ultravasan 90.

En Svensk Klassiker
Alla lopp i Vasaloppets vintervecka 2024 ingår i En Svensk Klassiker (förutom Ungdomsvasan, Stafettvasan och Vasaloppet 10):
– Vasaloppet 30, Tjejvasan, Nattvasan 30 och Öppet Spår måndag 30 ingår i En Svensk Klassiker Korta och i En Svensk Klassiker Tjej.
– Vasaloppet 45, Nattvasan 45 och Öppet Spår måndag 45 ingår i En Svensk Klassiker Halva.
– Öppet Spår söndag, Öppet Spår måndag 90, Nattvasan 90 och Vasaloppet ingår i En Svensk Klassiker.

 

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets sommarvecka 2023 – cykel och löpning
• Fredag 11 augusti Ungdomscykelvasan, start Oxberg, 32 km
• Fredag 11 augusti Cykelvasan Öppet Spår, start Sälen, 94 km
• Fredag 11 augusti Cykelvasan 30, start Oxberg, 32 km
• Fredag 11 augusti Cykelvasan 45, start Oxberg, 45 km
• Lördag 12 augusti Cykelvasan 90, start Sälen, 94 km
• Fredag 18 augusti Trailvasan 10, start Mora, 10 km
• Lördag 19 augusti Ultravasan 90, start Sälen, 90 km
• Lördag 19 augusti Vasastafetten, löparstafett, tio sträckor, start Sälen, 90 km
• Lördag 19 augusti Ultravasan 45, start Oxberg, 45 km
• Lördag 19 augusti Trailvasan 30, start Oxberg, 30 km
LÄS MER OCH ANMÄL DIG TILL SOMMARVECKAN >Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor
• Fredag 23 februari Vasaloppet 30, start Oxberg, 30 km
• Lördag 24 februari Tjejvasan, start Oxberg, 30 km
• Söndag 25 februari Öppet Spår söndag, start Sälen, 90 km
• Söndag 25 februari Ungdomsvasan, start Eldris, 9 km, start Hökberg, 19 km
• Måndag 26 februari Öppet Spår måndag 90, fri stil, start Sälen, 90 km
• Måndag 26 februari Öppet Spår måndag 45, fri stil, start Evertsberg, 43 km
• Måndag 26 februari Öppet Spår måndag 30, fri stil, start Oxberg, 28 km
• Tisdag 27 februari Vasaloppet 45, start Oxberg, 45 km
• Fredag 1 mars Stafettvasan, skidstafett, fem sträckor, start Sälen, 90 km
• Fredag 1 mars Nattvasan 30, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 30 km
• Fredag 1 mars Nattvasan 45, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 45 km
• Fredag 1 mars Nattvasan 90, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen, 90 km
• Lördag 2 mars Vasaloppet 10, fri stil, start Eldris, 9 km
• Söndag 3 mars 100:e Vasaloppet, start Sälen, 90 km (Fulltecknat)
LÄS MER OCH ANMÄL DIG >

 

Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år
Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp – i grenarna skidor, cykel och löpning – under ett kalenderår. Välj mellan 30, 45 och 90 kilometer.
LÄS MER >

För senaste nytt – följ oss på sociala medier året runt!
Gilla Vasaloppet på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram.

 

Våra huvudsponsorer