2024-03-13 09:20

Vinnarna är i mål med Vasaloppets skolutmaning 2024

Bland alla dem som ställde sig på startlinjen i Ungdomsvasan 2024 fanns 28 elever från klass 7D, Sturebyskolan i Enskede: vinnarklassen i Vasaloppets skolutmaning 2024. För några kändes loppet både längre och tuffare än väntat, men alla kämpade på och tog sig hela vägen in under den klassiska målportalen i Mora.

Klass 7D började förberedelserna redan i november då eleverna fick veta att de tagit hem förstapriset i Vasaloppets skolutmaning 2024.
Utöver startplatser i Ungdomsvasan omfattar vinsten skidutrustning, skidkläder, träningshjälp från en Vasaloppscoach, bussresan till Dalarna och logi i Mora.
– Vi hade tur med mycket snö i januari i Stockholm och kunde åka i skolans närområde. De flesta hade aldrig testat längdskidåkning, så all tid vi fick på snö blev ett plus och gjorde mycket nytta. Sedan har vi även tränat bålstyrka och kondition, berättar läraren Natalie Eriksson.

Vid sidan av förberedelserna på skoltid har det också funnits chans att åka skidor 4–5 gånger på helgtid då föräldrar skjutsat till konstsnöspår.
En av dem som skjutsat och som även följde med klassen till Dalarna är Åsa Rydström.
Hon tycker det blev en mycket fin helg, från början till slut.
– När vi kom till Mora för att hämta nummerlapparna var det målgång i Tjejvasan och det var en härlig stämning längs upploppet. Jag tror att det var först då som flera av eleverna började förstå vad de skulle få vara med om.
Under vistelsen i Mora bodde eleverna i en bystuga där de hann med både pizza och skräckfilm. De fick också tid att gå runt i Mora på egen hand.
– När vi på hemvägen berättade att det var en timme kvar sa en elev ”Å nej! Redan? Jag vill inte att det ska ta slut!”.

Projektledaren Gabriel Jansson, Vasaloppet, hälsade på klass 7D innan jul och fanns även med och hejade fram klassen under Ungdomsvasan.
– Sedan första tillfället på snö har de blivit mycket säkrare på skidorna, så det har varit kul att följa deras resa. Och extra roligt att så många upptäckt hur kul det är med längdskidåkning och vill fortsätta åka, säger Gabriel.

Läraren Natalie Eriksson är glad att hon sökte till Vasaloppets skolutmaning och har redan tipsat andra lärare om att söka till 2025.
– Projektet har engagerade många på skolan som har följt klassens utveckling och resa. Och det är väldigt roligt att skidorna nu får vara kvar på skolan, så att vi kan ge fler chansen att testa på längdskidåkning.

FAKTA/ Vasaloppets skolutmaning – i samarbete med Swix
Vasaloppet står för friskvård och hälsa. I ett alltmer stillasittande samhälle är önskan att få fler att röra på sig och komma ut i naturen. Vasaloppets skolutmaning, som nu genomförs för femte året, är ett samarbete mellan Vasaloppet och Swix där en viss summa av försäljningen av den officiella Vasaloppsstaven går till att få fler ungdomar att röra på sig och komma ut i skidspåret. Den vinnande klassen får skidor, pjäxor, bindningar, stavar, valla, resor, övernattning i Mora och startplatser i Ungdomsvasan. Värdet av vinsten är minst 50 000 kr. All utrustning stannar sedan kvar i skolans ägo för att ge ännu fler ungdomar möjligheten att uppleva skidglädje i framtiden.

Vinnare i Vasaloppets skolutmaning
2024: Sturebyskolan, Enskede
2023: Fridtjuv Bergsskolan, Ödeshög
2022: Stavby skola, Uppsala
2021: Parkskolan, Degerfors
2020: Blattnicksele skola, Sorsele
2019: Västra Karups skola, Båstad
2018: Centrumskolan i Araby, Växjö

Ansökan till Vasaloppets skolutmaning 2025 öppnar hösten 2024.

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

LÄS MER OCH ANMÄL DIG >

Vasaloppets vintervecka 2025 och det 101:a Vasaloppet – skidor

ANMÄLAN TILL VASALOPPETS VINTERVECKA 2025 >

Våra huvudsponsorer