2023-09-04 11:19

Ansökan till Vasaloppets skolutmaning 2024 är öppen

Nu kan du som är lärare i åk 4–9 söka till den sjunde upplagan av Vasaloppets skolutmaning. Alla som söker får startplatser till hela klassen i Ungdomsvasan 2024 som genomförs söndag 25 februari 2024. En vinnande klass får dessutom komplett skidutrustning till alla elever, träningshjälp från en Vasaloppscoach, resan till Dalarna plus boende i Mora. Allt till ett värde av minst 50 000 kronor.

Vasaloppets skolutmaning är ett samarbete mellan Vasaloppet och Swix. Målet är att motverka stillasittande och att ge fler barn och unga chansen att komma ut i skidspåret. Distansen i Ungdomsvasan är 9 eller 19 km, beroende på deltagarnas ålder.
– Hoppas att många tar chansen och söker. Från Vasaloppets sida ser vi fram emot att få lära känna en ny vinnarklass och följa elevernas resa. Att se dem klara utmaningen och gå i mål i Mora brukar vara helt fantastiskt, säger projektledaren Gabriel Jansson.

Så säger några av de tidigare vinnarna
– Allt vi har varit med om har stärkt sammanhållningen och detta är nu ett minne för livet, men det viktigaste är nog ändå den inre resan hos eleverna. Att klara ett högt uppsatt mål som kändes omöjligt, speciellt för de elever som aldrig åkt längdskidor förut. Jag blir rörd ända in i själen över deras kämpaglöd.
Anna Pettersson, Fridtjuv Bergsskolan, Ödeshög – vinnare 2023

– På grund av pandemin körde vi loppet på hemmaplan, men det gjorde inget. Det var ändå en helt fantastisk grej att vara med om, både för elever och personal.
Daniel Holm, Parkskolan, Degerfors – vinnare 2021

– För oss betydde vinsten enormt mycket. Mina tidigare elever pratar fortfarande om resan och skidåkningen. Detta var något som fick dem att växa rejält och en upplevelse utöver det vanliga som de aldrig glömmer.
David Schylander, Centrumskolan, Växjö – vinnare 2018.

FAKTA/ Vasaloppets skolutmaning – i samarbete med Swix

  • Öppen för årskurs 4–9, lärare ansöker för sin klass.
  • Alla lärare som söker får startplatser till sin klass i Ungdomsvasan 2024. Värde: upp till 6 000 kr.
  • En vinnande klass får dessutom skidor, pjäxor, bindningar, stavar, valla, resor och övernattning i Mora. Värde: minst 50 000 kr. Vinnarklassen får även träningshjälp från en av de officiella Vasaloppscoacherna.
  • Målet är att träningen ska vara en del av den ordinarie idrottsundervisningen.
  • Skidutrustningen stannar kvar hos den vinnande skolan. På så vis kan många fler elever få chans att testa längdskidåkning de kommande åren.
  • Ungdomsvasan 2024 genomförs söndag 25 februari 2024. Distansen är 9 eller 19 km.

Tidigare vinnare i Vasaloppets skolutmaning
2023: Fridtjuv Bergsskolan, Ödeshög
2022: Stavby skola, Uppsala
2021: Parkskolan, Degerfors
2020: Blattnicksele skola, Sorsele
2019: Västra Karups skola, Båstad
2018: Centrumskolan i Araby, Växjö

Vasaloppets skolutmaning 2024, ansök här >

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

Läs mer och anmäl dig >

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

Läs mer och anmäl dig  >

Våra huvudsponsorer