2024-05-28 10:24

Cykelvasan 90 direktsänds i fyra länder 2024

Lördagen den 10 augusti avgörs den 16:e upplagan av Cykelvasan 90. Sveriges Television direktsänder loppet från start till mål, precis som Vasaloppet på vintern – och i år kommer Cykelvasan 90, Nordens största mountainbikelopp, även att sändas i Norge, Danmark och Finland. MTB-landslag och team från de tre länderna kommer vara på plats för att göra upp om seger, ära och prispengar i både dam- och herrklassen.

Sveriges Television har direktsänt Cykelvasan 90 sedan 2022 och sändningsavtalet sträcker sig fram till 2028. Sändningen den 10 augusti startar 07.25, med damernas start 07.30 och herrstarten 08.15. Sändningen pågår fram till 11.30 preliminärt.

I Norge direktsänds Cykelvasan av Amedia och i Danmark är det sportkanalen Sport Live som sänder i år igen.
– Vi bevakar redan den danska Shimano MTB Ligan på Sport Live, så det är naturligt för oss att vara med när de danska cyklisterna tävlar mot landslagen från Sverige, Norge och Finland. Förra året sände vi Cykelvasan 90 för första gången på dansk tv, och vi ser mycket fram emot att visa loppet igen i år, säger Flemming Kjellerup, vd på Sport Live.

Nytt är att Cykelvasan även kommer att sändas i Finland. Där är det MTV Katsomo+Live och eventuellt även MTV Urheilu som sänder.
– Vi är glada att Cykelvasan vid sidan av SVT kommer att direktsändas även i Finland, Norge och Danmark. Detta är ett viktigt steg för att etablera loppet, som ju är Nordens största MTB-lopp, ännu mer hos en internationell publik. Vi hoppas att det kommer att inspirera fler människor att delta i Cykelvasan och även våra andra lopp. Vi ser fram emot att i direktsändning kora Cykelvasans segrare och samtidigt fortsätta jobba för att främja cykling, löpning och skidåkning nu och för kommande generationer. Vasaloppet är en fantastisk tradition som lockar deltagare från hela världen, och det är glädjande att se att evenemangen når en bredare publik, säger Erika Christensson, marknadschef på Vasaloppet.

Den totala prissumman för Cykelvasan 90 är i år på 288 000 kronor. Segrarna får en lagerkrans och 40 000 kronor och det är de tio första damerna och de tio första herrarna som belönas. Dessutom finns spurtpriser (3 000 kr) som delas ut till först passerande cyklist i dam- respektive herrklassen vid de klassiska Vasaloppskontrollerna i Smågan, Mångsbodarna, Risberg, Oxberg, Hökberg och Eldris. Bergspris (5 000 kr) delas ut till första dam och herre som når kontrollen i Evertsberg.

Båda fjolårssegrarna, Amanda Bohlin, Sverige, och Kristian Klevgård, Norge, är anmälda. Cykelvasan 90 direktsänds även av Vasaloppets egen playtjänst Vasaloppet.TV.

Läs mer om Cykelvasan 90 >
Anmälan till Cykelvasan 90 är öppen! Välkommen med din anmälan.

Se den nya promotionfilmen för Cykelvasan 2024
Se filmen på Youtube

Länkar
www.svtplay.se/cykelvasan-1
www.amedia.no/tjenester/direktesport
www.sport-live.dk
www.mtv.fi
vasaloppet.tv

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

LÄS MER OCH ANMÄL DIG >

Hemmavasan cykel och löpning – var och när du vill

Vasaloppets vintervecka 2025 och det 101:a Vasaloppet – skidor

ANMÄLAN TILL VASALOPPETS VINTERVECKA 2025 >

Våra huvudsponsorer