2023-11-13 13:09

Svenske astronauten tar med Vasaloppet ut i rymden

I januari 2024 är planen att Marcus Wandt ska ge sig i väg på sin första rymdresa. Med sig i packningen till rymdstationen ISS har den morafödde astronauten både en Vasaloppsnummerlapp och en Vasaloppsmedalj.
– Jag gillar prestationer och utmaningar och har åkt skidor sedan jag kunnat gå. Att ta med något från Vasaloppet kändes självklart, säger Marcus Wandt.

Inom Vasaloppet brukar liknelsen handla om hur många varv runt jorden (1 405) och hur många resor till månen tur och retur (73) som motsvarar den sträcka som samtliga Vasaloppsåkare åkt i de 99 Vasalopp som genomförts sedan 1922. Men i januari 2024 går resan nu för första gången bokstavligt talat ut i rymden.
– Det var lite av en överraskning att få samtalet från europeiska rymdorganisationen, ESA. Men en astronaut född i Mora som dessutom åker längdskidor. Självklart ska han ha med sig något från Vasaloppet på sin första rymdresa. Det känns väldigt roligt och hedrande, säger Camilla Sandy Swarén, pressansvarig på Vasaloppet.

Föremålen som ska ingå i packningen fick, av förklarliga skäl, inte vara för skrymmande och behövde godkännas av NASA redan i somras. Nu ligger alltså både en Vasaloppsmedalj och en nummerlapp nedpackade i väntan på att Marcus Wandts uppdrag med Axiom Mission 3 ska starta vid Kennedy Space Center i Florida i januari.
– Jag ser verkligen fram emot allt med den här resan, berättar Marcus Wandt som just nu ligger i hårdträning vid det europeiska astronautcentret i Köln.
– Skidåkning är något som jag alltid tyckt om och att ha med något från Vasaloppet kändes också som extra bra tajming när vi precis firat att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung i Sverige.

Marcus Wandt, som alltså föddes i Mora, har hittills inte deltagit i något av Vasaloppets lopp. Men tanken är det ska bli av. Eftersom den planerade rymdresan äger rum i januari blir det alltför tajt att få till förberedelserna för att delta i det 100:e Vasaloppet söndag 3 mars 2024. Men, kanske kan det bli aktuellt redan vintern 2025.
– Marcus Wandt skulle i så fall bli den första astronauten som åker Vasaloppet. Christer Fuglesang var med i Vasaloppets rörelseaktivitet Vasastreak 2022 och tipsade om armhävningar, men något lopp har han inte deltagit i, hittills, säger Camilla Sandy Swarén.

Vid rymdfärder får astronauter ta med sig ett antal minnessaker; dels personliga, dels officiella som vanligtvis är kopplade till en organisation som astronauten har anknytning till. Både Vasaloppsmedaljen och nummerlappen kommer efter sin vistelse i rymden att skänkas tillbaka till Vasaloppet.

Fakta Marcus Wandt

Född: 22 september 1980 i Mora. Uppvuxen på Hammarö och bor i Linköping.
Bakgrund: Marcus är tidigare fallskärmsjägare, stridspilot och utbildad elektroteknikingenjör på Chalmers. Har också gått officersprogrammet i Karlberg, och är chefstestpilot för Gripen på Saab. Han valdes i november 2022 ut bland över 22 500 sökande till en ny astronautgrupp med totalt 17 astronauter.
Aktuell: Sveriges näste astronaut. I januari 2024 ska Marcus Wandt resa till den internationella rymdstationen, ISS. Det är Axiom Space som arrangerar resan (Ax-3) genom ett samarbete med den amerikanska rymdstyrelsen NASA och företaget SpaceX. Besättningen består även av Michael López-Alegría (USA), Walter Villadei (Italien) och Alper Gezeravci (Turkiet). Det ska bli en upp till 14 dagar lång vistelse ombord på rymdstationen.
Sociala medier: Instagram @esaastro_marcus @europeanspaceagency

Mer information på Rymdstyrelsens hemsida

Fakta Vasaloppet

Sedan 1922 har 624 559 Vasaloppsåkare skidat i mål efter fullbordat Vasalopp (90 km), och tillsammans i de 99 loppen har de åkt en sträcka motsvarande 1 405 varv runt jorden eller 73 resor månen tur och retur.

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

LÄS MER OCH ANMÄL DIG >

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

LÄS MER OCH ANMÄL DIG  >

För senaste nytt – följ oss på sociala medier året runt!
Gilla Vasaloppet på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram.

Våra huvudsponsorer