2023-10-31 16:49

Upplev Vasaloppets vintervecka 2024 tillsammans – vi har utmaningar för alla åldrar

Nu gör sänkta åldersgränser och nya lopp det enklare att dela upplevelsen i Vasaloppets vintervecka 2024. Åk med vänner, kollegor, mamma, barnbarn eller hela familjen – kanske i pannlampans och eldarnas sken? Eller välj olika lopp samma dag och fira målgången i Mora tillsammans. Fler än 50 000 deltagare är redan anmälda till Vasaloppets vintervecka 2024. Det 100:e Vasaloppet är fulltecknat, men det finns fortfarande platser kvar i alla andra lopp.

Här är en kortfattad beskrivning av alla lopp som ingår i Vasaloppets vintervecka 2024 – dag för dag, 23 februari–3 mars 2024. Mer detaljerad information finns på loppsidorna här på vasaloppet.se.

Våra åldersgränser räknas utifrån födelseår, tidig eller sen födelsedag spelar ingen roll.

Fredag 23 februari: Vasaloppet 30, 30 km, start Oxberg
Vinterveckans första lopp är en skidfest i klassisk åkstil där åldersgränsen är 11 år. Ta bussen till startplatsen i Oxberg och njut av tre sköna mil ner till målet i Mora. På vägen passerar du kontrollerna i Hökberg och Eldris där du kan fylla på med blåbärssoppa och annan energi.

NY ÅLDERSGRÄNS! Lördag 24 februari: Tjejvasan, 30 km, start Oxberg
Tjejvasan är världens största skidlopp för kvinnor med elit och motionärer i samma lopp. Nytt är att åldersgränsen sänkts till 11 år, perfekt för dig som vill åka med dina döttrar! Och kanske med mormor? Tjejvasan direktsänds precis som vanligt i SVT.

Söndag 25 februari: Öppet Spår söndag, 90 km, start Sälen
Åk hela sträckan från Sälen till Mora och njut av upplevelsen, den enda du tävlar mot är dig själv. Loppet går i samma spår och förbi samma kontroller som Vasaloppet. Loppet går i klassisk stil och är seedningsgrundande för Vasaloppet. Åldersgränsen är 17 år.

Söndag 25 februari: Ungdomsvasan, 9 km start Eldris, 19 km start Hökberg
Alla i åldern 11–16 år är välkomna att delta i tävlingsloppet Ungdomsvasan. Medlemskap i en klubb behövs inte. De yngre startar i Eldris och åker 9 km, medan de äldre startar i Hökberg och åker 19 km. Loppet går i klassisk teknik.

Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 90, 90 km, start Sälen
I Öppet Spår måndag 90 kan du välja mellan klassisk stil och skejt. Du åker hela sträckan från Sälen till Mora och tävlar bara mot dig själv. Öppet Spår måndag 90 räknas som seedningslopp till Vasaloppets startled 2–10 och åldersgränsen är 17 år.

NYHET! Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 45, 43 km, start Evertsbergskontrollen
I nyheten Öppet Spår måndag 45 kan du välja mellan klassisk stil och skejt. Du startar vid kontrollen i Evertsberg och på din väg ner mot Mora passerar du de tre kontrollerna Oxberg, Hökberg och Eldris. Åldersgränsen är 13 år.

NYHET! Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 30, 28 km, start Oxbergskontrollen
Nyheten Öppet Spår måndag 30 startar vid Oxbergskontrollen som är belägen 28 km från mål. På vägen ner mot Mora passerar du Vasaloppskontrollerna i Hökberg och Eldris. Loppet går i fri stil, vilket betyder att både skejt och klassisk stil är tillåtet. Åldersgränsen är 11 år.

NY ÅLDERSGRÄNS! Tisdag 27 februari: Vasaloppet 45, 45 km, start Oxberg
Nytt för i år är att åldersgränsen sänkts till 13 år. I Vasaloppet 45 startar du i Oxberg och rundar först den vackra Oxbergssjön innan du skidar vidare ner mot Mora. Åkstilen är klassisk och loppet är seedningsgrundande för Vasaloppet.

Fredag 1 mars: Stafettvasan, 90 km, start Sälen
Upplev glädjen och feststämningen i världens största skidstafett där lag från föreningar, företag, familjer eller kompisgäng delar på den klassiska sträckan från Sälen till Mora. Det finns fem delsträckor, åkstilen är klassisk och åldersgränsen är 11 år.

Fredag 1 mars: Nattvasan 30, 30 km, start Oxberg
När starten går i Oxberg på kvällen är det mörkt ute och alla deltagare har pannlampor. Här väntar ett äventyr under stjärnorna, en resa kantad av marschaller och eldar på väg till Mora. Välj mellan klassisk stil och skejt. Åldersgränsen är 11 år.

NY ÅLDERSGRÄNS! Fredag 1 mars: Nattvasan 45, 45 km, start Oxberg
I Nattvasan 45 startar du i Oxberg och rundar först Oxbergssjön innan du skidar vidare ner mot Mora. Stjärnor, pannlampor och marschaller lyser upp spåret och publiken tänder eldar och hejar. Nytt för i år är att åldersgränsen sänkts till 13 år, åkstilen är fri.

Fredag 1 mars: Nattvasan 90, 90 km, start Sälen
Dagtid är 90 kilometer en utmaning, på natten blir det ett äventyr. Här visar stjärnorna och pannlamporna vägen ner mot målet. Åk individuellt eller i par, både klassisk stil och skejt är tillåtet. Åldersgränsen är 17 år.

Lördag 2 mars: Vasaloppet 10, 9 km, start Eldris
Ta chansen att åka i Vasaloppsspåret och gå i mål under Vasaloppets klassiska målportal. Starten går i Eldris, 9 km från målet i Mora. Loppet är lättåkt, utan branta backar, och du kan välja mellan skejt och klassisk stil. Åldersgränsen är 8 år.

NY ÅLDERSGRÄNS! Söndag 3 mars: Vasaloppet, 90 km, start Sälen
Vasaloppet är världens största långlopp på skidor – ett kraftprov och en svensk tradition som satt Sverige i rörelse sedan 1922. I vinter körs det 100:e Vasaloppet i ordningen och loppet är fulltecknat sedan länge. Nytt är att åldersgränsen sänkts till 17 år. Direktsänds i flera länder.

Barnens Vasalopp skidor 2024
Barnens Vasalopp arrangeras i Sälen 24 februari och i Mora 2 mars. Rekommenderad ålder är 3–10 år. Det är gratis att delta i loppet, och alla barn får medalj efter målgång. Anmälan görs på plats i Sälen och Mora.

Chans till Vasaloppstrippeln 2024 och En Svensk Klassiker
Flera av loppen under Vasaloppets vintervecka 2024 kan bli starten till Vasaloppstrippeln 2024 och En Svensk Klassiker. I Vasaloppstrippeln ingår skidåkning, cykling och löpning, medan En Svensk Klassiker omfattar skidåkning, cykling, simning och löpning.

Vill du anta en större utmaning? Läs mer:
Vasaloppstrippeln >
En Svensk Klassiker >

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

Läs mer och anmäl dig >

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

Läs mer och anmäl dig  >

För senaste nytt – följ oss på sociala medier året runt!
Gilla Vasaloppet på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram.

Våra huvudsponsorer